Είναι η δεύτερη φορά που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφεύγει να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστα Μπαργιώτα, σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τις πραγματοποιούμενες μεταμοσχεύσεις.
Είχαν προηγηθεί τρεις αναβολές και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Δεν κατανοούμε την εμμονή του Υπουργείου στη σιωπή, τη στιγμή που το θέμα αφορά χιλιάδες ασθενείς και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων βρίσκεται σε οριακή λειτουργία.
Ενημερωτικά, ενώ στην Ελλάδα το 2008 οι δότες οργάνων έφτασαν τους 98 και οι μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντα δότη τις 266, το 2015 οι δότες αριθμούν τους 30 και οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων αγγίζουν μόλις τις 69. Την ίδια στιγμή, ο μέσος ευρωπαϊκός είναι στους 20 δότες α.ε.π., ενώ υπάρχουν χώρες που αξιοποιούν 35 δότες α.ε.π. Κατ’ αποτέλεσμα, οι λίστες αναμονής διαρκώς αυξάνουν, πολλοί ασθενείς πεθαίνουν περιμένοντας μόσχευμα, ενώ 50-70 έλληνες ασθενείς (ανάμεσά τους πολλά βρέφη και παιδιά) μεταβαίνουν ετησίως στο εξωτερικό για μεταμόσχευση. Μάλιστα, το κόστος αυτών αγγίζει ή και ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ ετησίως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας αιμοκαθαίρονται περί τους 10.000 νεφροπαθείς τελικού σταδίου με μέσο κόστος για την αιμοκάθαρση του καθενός περί τις 50.000 ευρώ. Η αιμοκάθαρση κοστίζει ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία 500.000.000 ευρώ. Η δυναμική της χώρας σε δότες οργάνων θα μπορούσε μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων να αξιοποιεί 200 (αντί 30) δότες οργάνων ετησίως, οι όποιοι θα έδιναν 400 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως και 100 τουλάχιστον μεταμοσχεύσεις λοιπών οργάνων. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής για τη μεταμόσχευση νεφρού από τα 8 χρόνια που είναι τώρα, θα έπεφτε στα 1-2 χρόνια, ενώ οι λίστες του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων θα μεταμοσχεύονταν πλήρως μέσα σε μία διετία.
Το Ποτάμι θα επιμείνει μέχρι να δοθούν απαντήσεις.
Κώστας Μπαργιώτας - Λάρισας
Υπεύθυνος του τομέα Υγείας