5 Φεβρουαρίου, 2018

«Επενδύσεις και βιομηχανία εκτός του ραντάρ της κυβέρνησης»

Τη διαρκή απουσία καταλλήλου θεσμικού και πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα, η οποία οδηγεί σε έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και συγκρατεί τους ρυθμούς ανάπτυξης της βιομηχανίας αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου και Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Τονίζει τις ιδεοληπτικές αντιλήψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως προς τον ρόλο του κράτους στο σύγχρονο οικονομικό γίγνεσθαι, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική της πορεία. Επισημαίνει ειδικότερα θέματα όπως το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, το μη μισθολογικό κόστος, και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία όλα μαζί συνθέτουν ένα πλέγμα συνθηκών που καθιστούν τη χώρα αφιλόξενη προς τις επενδύσεις.

Ο κ. Μαυρωτάς καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την προσέλκυση επενδύσεων και τι σκοπεύουν να κάνουν για την απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης. Επίσης ζητά ενημέρωση για τον αριθμό των επενδυτικών προτάσεων οι οποίες εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή και ποιο είναι το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς: 1) Οικονομίας και Ανάπτυξης, 2) Οικονομικών
Θέμα: «Το μη φιλικό θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον εντείνει την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος και συγκρατεί τη βιομηχανική ανάπτυξη»

Η κυρίαρχη αντίληψη για τον ρόλο του κράτους όπως αυτή αντανακλάται στους χειρισμούς της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με την οικονομία, είναι αυτός του αναδιανεμητή μέσω της φορολόγησης, ενώ η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία εκλαμβάνονται ως «εχθροί» του δημοσίου συμφέροντος. Οι όποιες προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων γίνονται μόνο εφόσον περιλαμβάνονται σε μνημονιακές υποχρεώσεις, χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από το κράτος το οποίο όχι μόνο δεν τις ευνοεί, αλλά τις δυσχεραίνει υψώνοντας κατά καιρούς ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια. Είναι άλλωστε πρόσφατα και γνωστά τα φαινόμενα όταν η νυν κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, ενθάρρυνε εμπράκτως προσπάθειες παρεμπόδισης όποιας απόπειρας επένδυσης στη χώρα, προτάσσοντας το μικροπολιτικό συμφέρον και προβάλλοντας, πολλές φορές προσχηματικά δήθεν προβληματικά σημεία.

Το γενικότερο αυτό πλαίσιο πολιτικής, συνδυαζόμενο με την απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική της πορεία, έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο, καθιστώντας τη χώρα, σε συνδυασμό με το γνωστό δημοσιονομικό πρόβλημα, διπλά ευάλωτη σε κάθε διεθνή κρίση. Επιπρόσθετα, περαιτέρω εμπόδια προσέλκυσης επενδύσεων είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της BusinessEurope, το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, το μη μισθολογικό κόστος, και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειωτέον ότι, το επιτόκιο στην Ελλάδα είναι 7%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς όλα τα παραπάνω συντείνουν πως χωρίς ένα συνολικά φιλικό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, το οποίο να ενθαρρύνει τις εξαγωγές και την καινοτομία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα.

Ειδικότερη αναφορά χρήζει η περίπτωση του κλάδου της βιομηχανίας ο οποίος σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, προσφέρει απασχόληση σε περίπου 1,2 εκατομμύριο εργαζόμενους (άμεση, έμμεση και προκαλούμενη επίδραση), δηλαδή, 1 στους 4 εργαζομένους απασχολείται σε βιομηχανικές δραστηριότητες ή σε δραστηριότητες που οφείλονται στη βιομηχανία. Επίσης το εν λόγω όλο οικοσύστημα συνεισφέρει το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ ακόμα και μέσα στην κρίση πραγματοποιήθηκαν €23 δισ. επενδύσεις (2009-2016). Σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ, αν εφαρμοζόταν ένα συνεκτικό πλαίσιο βιομηχανικής ανάπτυξης, τότε εκτιμάται ότι θα δημιουργούνταν σταδιακά, άμεσα και έμμεσα, 550.000 νέες θέσεις εργασίας και θα δραστηριοποιούνταν επιπλέον 15.000 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Μία επιθυμητή και αναγκαία για τη χώρα εντονότερη αναπτυξιακή εξέλιξη, συνοδευόμενη από παραπάνω από €30 δις τον χρόνο επενδύσεις, και με το κράτος να εισπράττει περισσότερα έσοδα λόγω της αύξησης της φορολογητέας ύλης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Σε τι ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε για την προσέλκυση επενδύσεων εν γένει, και ειδικότερα για την περαιτέρω υποστήριξη του κλάδου της βιομηχανίας;
2. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης των ιδιωτικών επενδύσεων;
3. Πόσες επενδυτικές προτάσεις από εγχώριους και διεθνείς ομίλους βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εκκρεμότητα και ποιο το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων συνολικά;
4. Ποια μέτρα ενίσχυσης των αρμόδιων υπηρεσιών αξιολόγησης (Enterprise Greece, Γενική Γραμματεία Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων) των επενδυτικών προτάσεων σκοπεύετε να λάβετε, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους;
5. Πότε αναμένεται η σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής