15 Απριλίου, 2016

«Εμείς το κάναμε, εσείς μπορείτε;»

Το Ποτάμι προτείνει να υποχρεωθούν τα κόμματα να αναρτούν σε πλατφόρμα σαν τη Διαύγεια όλες τις δαπάνες και τα παραστατικά.

Την πρόταση του Ποταμιού ανέδειξε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με «τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας» ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. «Εμείς αναρτήσαμε στο ίντερνετ τις δαπάνες μας. Μπορείτε να τις αμφισβητήσετε γιατί μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα. Ας κάνουμε λοιπόν μια μεταρρύθμιση, ας καινοτομήσουμε. Ας νομοθετήσει η κυβέρνηση μια διάταξη που θα υποχρεώνει τα κόμματα να αναρτούν σε μια πλατφόρμα σαν τη Διαύγεια όλες τους τις δαπάνες και όλα τους τα παραστατικά και ας κάνουμε μια επιτροπή, έξω από το πολιτικό σύστημα. Βλέπετε όμως αυτό δεν στριμώχνει τον αντίπαλο στο χρόνο και την έκταση που μας βολεύει στην δεδομένη πολιτική συγκυρία, στριμώχνει όλους τους κατεργαρέους και κάτι τέτοιο αυτή η κυβέρνηση δεν το θέλει» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά «Η κυβέρνηση επιστρατεύει τις εξεταστικές επιτροπές, όταν έχει επικοινωνιακά ζόρια. Η διαπραγμάτευση βουλιάζει, ο πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως πολιτική λύση, σωτηρία άνωθεν δηλαδή, στην αυλή του Ολάντ, του Σούλτς και των υπολοίπων Eυρωπαίων ηγετών που δεν είναι και πολύ πρόθυμοι, οι ψίθυροι για grexit δυναμώνουν και αυτή η αίσθηση του deja vu γίνεται ακόμα πιο εφιαλτική με βάση την περσινή εμπειρία. Ενάμιση χρόνο τώρα τα πολιτικά αδιέξοδα ανακυκλώνονται. Κανείς δυστυχώς δεν φαίνεται να μαθαίνει από τα λάθη του σε αυτή την κυβέρνηση. Η σημερινή συζήτηση σκοπό έχει μόνο μικροκομματικά οφέλη. Ακόμα και στα νηπιαγωγεία γνωρίζουν ότι η σύσταση αυτών των επιτροπών, λειτουργούν ως πυροτεχνήματα.

Πιστεύει κανείς, για να αναφέρω την προηγούμενη ξεχασμένη επιτροπή για το μνημόνιο, ότι θα φέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα; Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που να πιστεύει ότι αυτή η επιτροπή ή η άλλη που ζήτησε για αντιστάθμισμα η ΝΔ για τα capital controls θα έχει αποτέλεσμα; Η χώρα καίγεται και εδώ παίζουμε το ίδιο παλιό κακό παιχνίδι. Γνωρίζουμε 2 δύο πράγματα όλοι. Το ένα είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την διαχείριση του πολιτικού χρήματος, εντός και πέριξ των κομμάτων. Τα δάνεια είναι παρανυχίδα και η επιτροπή ουδεμία σχέση θα έχει με την λύση του προβλήματος… Προσφέρουμε θέαμα αντί άρτου και ουσίας. Παρελθοντολογία αντί λύσεων και για χάρη των εντυπώσεων και όχι της ουσίας. Μετά λοιπόν από μια ανούσια κοκορομαχία των αρχηγών, που προηγήθηκε πριν από 15 μέρες με αφορμή τα κατορθώματα του κ. Παπαγγελόπουλου και τις καινοφανείς πρακτικές της κας Θάνου, για τα οποία μίλησε μόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης και κανένας άλλος, είμαστε πάλι εδώ σε επικοινωνιακές ασκήσεις αντιπερισπασμού. Για αξιολογήσεις και για χρέος θα μιλάμε τώρα; Δύσκολα πράγματα. Ας μιλήσουμε για τα χρέη των κομμάτων του 2009».

Τέλος, επιτέθηκε και στη ΝΔ. «Η ουσιώδης διαφορά του πολιτικού σκηνικού είναι πως η Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά, με τον νέο της αρχηγό επέλεξε την λεγόμενη εκλογική γυμναστική, η οποία γραμμώνει και συσφίγγει τους κομματικούς στρατούς και ταυτόχρονα καταστέλλει τον διάλογο εντός και εκτός των κομμάτων, σκοτώνει τις μεταρρυθμιστικές ανησυχίες, όταν είναι μικρές, πριν προλάβουν να ενηλικιωθούν. Προσφέρει έτσι τον παλιό κακό της εαυτό, το εαυτό του 2007 και του 2012, πολύτιμο εταίρο στο παλιό πολιτικό παιχνίδι της όξυνσης και του διπολισμού. Χρειάζονται δυο για το τανγκό και η ΝΔ προσφέρεται να είναι ο ένας. Η ΝΔ είναι πρόθυμη για αυτή την διαδικασία της όξυνσης» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνησης της ομιλίας:

«Φαίνεται ότι ο Απρίλιος είναι ο μήνας των εξεταστικών. Τέτοιες μέρες πέρυσι, ακριβώς ένα μήνα πριν, ήταν η συζήτηση για το μνημόνιο και την εξεταστική επιτροπή των μνημονίων. Φέτος είναι η συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Δεν έχει να κάνει με την άνοιξη και τα σκιρτήματά της, έχει να κάνει κυρίως με τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης ή αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς, με τα επικοινωνιακά της ζόρια. Βλέπετε η χώρα ζει ακριβώς το ίδιο εαρινό άγχος με πέρυσι. Η διαπραγμάτευση βουλιάζει ο πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως πολιτική λύση – διάβαζε σωτηρία – , σωτηρία άνωθεν δηλαδή, στην αυλή του Ολάντ, του Σούλτς και των υπολοίπων ευρωπαίων ηγετών που δεν είναι και πολύ πρόθυμοι, οι ψίθυροι για grexit δυναμώνουν και αυτή η αίσθηση του de ja vu γίνεται ακόμα πιο εφιαλτική με βάση την περσινή εμπειρία. Βλέπετε σε αντίθεση με τα θεία πάθη, όπου τη Σταύρωση την ακολουθεί απαρεγκλίτως η Ανάσταση μέρες που είναι, στα εθνικήα «Πάθη» με αυτή την κυβέρνηση Ανάσταση δεν έχει. Πηγαίνουμε από το Σταυρό στον Άννα και τον Καϊάφα και πίσω στον Σταυρό. Ενάμιση χρόνο τώρα τα πολιτικά αδιέξοδα ανακυκλώνονται. Κανείς δυστυχώς δεν φαίνεται να μαθαίνει από τα λάθη του σ’ αυτή την κυβέρνηση.

Η ουσιώδης διαφορά του πολιτικού σκηνικού είναι πως η Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά, με τον νέο της αρχηγό επέλεξε την λεγόμενη εκλογική γυμναστική, η οποία γραμμώνει και συσφίγγει τους κομματικούς στρατούς και ταυτόχρονα καταστέλλει τον διάλογο εντός και εκτός των κομμάτων, σκοτώνει τις μεταρρυθμιστικές ανησυχίες όταν είναι μικρές πριν προλάβουν να ενηλικιωθούν. Προσφέρει έτσι τον παλιό κακό της εαυτό, το εαυτό του 2007 και του 2012, πολύτιμό εταίρο στο παλιό πολιτικό παιχνίδι της όξυνσης και του διπολισμού. Χρειάζονται δυο για το τανγκό και η ΝΔ προσφέρεται να είναι ο ένας. Η ΝΔ είναι πρόθυμη για αυτή την διαδικασία της όξυνσης.

Βρισκόμαστε όλοι εδώ λοιπόν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, με την νομοθετική εργασία παγωμένη ενόψει των πολιτικών εξελίξεων εδώ και μερικές βδομάδες να παίζουμε ακριβώς τον ίδιο ρόλο που παίξαμε και πέρυσι ως Βουλή και πολλές άλλες φορές στο ενδιάμεσο, της επικοινωνιακής αρένας ουσιαστικά. Προσφέρουμε θέαμα αντί άρτου και ουσίας. Παρελθοντολογία αντί λύσεων και για χάρη των εντυπώσεων και όχι της ουσίας. Μετά λοιπόν από μια ανούσια κοκορομαχία των αρχηγών, που προηγήθηκε πριν από 15 μέρες με αφορμή τα κατορθώματα του κ. Παπαγγελόπουλου και τις καινοφανείς πρακτικές της κας Θάνου, και αντικείμενο διαλόγου οτιδήποτε άλλο εκτός από τα βαθύτατα προβλήματα της δικαιοσύνης, για τα οποία μίλησε μόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης και κανένας άλλος και κανείς άλλος δεν μπήκε στο Είμαστε πάλι εδώ σε επικοινωνιακές ασκήσεις αντιπερισπασμού. Για αξιολογήσεις και για χρέος θα μιλάμε τώρα, δύσκολα πράγματα. Ας μιλήσουμε για τα χρέη των κομμάτων του 2009.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι τι είναι αυτό που θέλει να αποδείξει η παρούσα κυβέρνηση με την σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής; Ότι τα κόμματα της Μεταπολίτευσης – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – πήραν καταχρηστικά δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα για παράδειγμα; Ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος ομολόγησε, ότι η υπόθεση όδευσε στο αρχείο επί των ημερών της παρούσης κυβέρνησης, με νόμο ψηφισμένο από την ΝΔ, υπό το αδιάφορο βλέμμα αυτής της κυβέρνησης παραγράφηκε η συγκεκριμένη υπόθεση. Τι θέλετε να πείτε; Θέλετε να πείτε ότι υπάρχει έστω και ένας Έλληνας, υπάρχει καφενείο στην επικράτεια που θα τολμούσε να μπει σε συζήτηση το θέμα το αν υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση των κομμάτων από τις τράπεζες; Οι ίδιοι οι σημερινοί αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων προσπαθούν να βρουν λύση στα προβλήματα. Δεν είναι δικό τους πρόβλημα μόνο. Ο στόχος ποιος είναι; Να βρούμε τους τραπεζίτες που τους πίεσαν να δώσουν τα θαλασσοδάνεια; Να το κάνουμε. Εμείς είμαστε υπέρ αυτού. Και για τα πολιτικά κόμματα και για τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ και για τους επιχειρηματίες γενικώς, γιατί έχω την αίσθηση ότι αφήνουμε το παγόβουνο κάτω από το νερό στο απυρόβλητο. Ή μήπως οι μεγαλοεργολάβοι και οι μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου που δεν είχαν ΜΜΕ δεν συμμετείχαν σε όλο αυτό το κύκλωμα με τις τραπεζικές συναλλαγές. Γιατί μόνο τα δάνεια στα κόμματα; Υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση του χρήματος στα κόμματα και διαχείρισης της χρηματοδότησης;

Σύντροφοι της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης, αυτό που θα έπρεπε να αποδείξει η κυβέρνηση με κάθε μέσο δεν είναι ότι οι προηγούμενοι είναι διεφθαρμένοι. Αυτό το πιστεύει ακράδαντα ο ελληνικός λαός, καθ’ υπερβολήν θα έλεγα. Αυτό που γίνεται όλο και πιο δύσκολο είναι να υποκρίνονται ότι δεν είναι μια από τα ίδια. Ότι δεν είναι μέρος, ακόμα μια εκδοχή του παλιού σαθρού κατεστημένου. Φταίει γι αυτό όπως καταλαβαίνετε ότι περάσατε από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τον αντιμνημονιακό απέναντι, εντελώς ανερυθρίαστα δίνοντας την εντύπωση ότι είστε χειρότεροι πολιτικάντηδες από τους προηγούμενους. Φταίει το γεγονός ότι κάθε μέρα αποκαλύπτεται κάτι με άρωμα από την παλιά εποχή, άλλος ιδρύει offshore στο Λονδίνο, άλλος απαλλάσσει τον εαυτό του με τον νόμο που ο ίδιος φέρνει στη Βουλή, από κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις, άλλος διορίζει συγγενείς και φίλους, αριστερά και δεξιά και αυτά είναι από την χθεσινή επικαιρότητα και άλλος εφευρίσκει βοηθούς διοικητών νοσοκομείων για να διορίσει κι άλλο κόσμο. Η εφευρετικότητα στο ρουσφέτι πραγματικά με αφήνει άναυδο.

Αυτό όμως δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα που είναι το βασικό, πως η κυβέρνηση όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι διαχειρίζεται την πολιτική και υπονομεύει τους θεσμούς της δημοκρατίας μας, χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα και τα ίδια κόλπα, με τον ίδιο και ίσως μεγαλύτερο κυνισμό από αυτό των προηγουμένων. Ποιος θα σας πάρει σοβαρά; Ποιος θα πιστέψει ότι αυτή η κυβέρνηση, έχει διάθεση να λύσει προβλήματα και να εξαγνίσει το πολιτικό σύστημα όπως διατείνεται, όταν φέρνεται το πλαίσιο για τα ΜΜΕ που έχετε φέρει, που έχετε διαφημίσει με όλους τους τρόπους τον προηγούμενο καιρό; Ποιος θα πιστέψει τις προθέσεις σας, όταν μαθαίνει για γάτες Ιμαλαΐων, για χειραγώγηση εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών με τον τρόπο που μάθαμε αυτό τον καιρό ότι γίνεται. Υπάρχουν επιθέσεις εναντίον αντιφρονούντων δημοσιογράφων. Ακούγεται ανατριχιαστικό, αντιφρονούντες δημοσιογράφοι στην Ελλάδα του 2016, οι οποίοι διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ.

Είναι καθαρό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι η σημερινή συζήτηση, σκοπό έχει μόνο μικροκομματικά οφέλη. Ακόμα και στα νηπιαγωγεία γνωρίζουν ότι η σύσταση αυτών των επιτροπών, λειτουργούν ως πυροτεχνήματα – είναι στην ουσία πυροτέχνημα – πιστεύει κανείς, για να αναφέρω την προηγούμενη ξεχασμένη επιτροπή για το μνημόνιο, ότι θα φέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα; Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που να πιστεύει ότι αυτή η επιτροπή ή η άλλη που ζήτησε για αντιστάθμισμα η ΝΔ για τα capital controls – δεν καταλαβαίνω την λογική μια εσείς μια εμείς, με ξεπερνά εν πάση περιπτώσει θα έχει ……. Η χώρα καίγεται και εδώ παίζουμε το ίδιο παλιό κακό παιχνίδι. Γνωρίζουμε 2 πράγματα όλοι. Το ένα είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την διαχείριση του πολιτικού χρήματος, εντός και πέριξ των κομμάτων. Τα δάνεια είναι παρανυχίδα και η επιτροπή ουδεμία σχέση θα έχει με την λύση του προβλήματος.

Όπως και με την κοκορομαχία για την δικαιοσύνη που δεν αφορούσε την δικαιοσύνη, η συζήτηση δεν αφορά το μαύρο πολιτικό χρήμα. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν θέλει καμία μεταβολή. Θέλει να κυβερνήσει με τον ίδιο τρόπο που κυβέρνησαν και οι προηγούμενοι. Η φάμπρικα με τις γιαλαντζί επιτροπές είναι παλιά. Την έχουν ευτελίσει στη διάρκεια της μεταπολίτευσης όλοι οι προηγούμενοι με διάφορους τρόπους. Απλώς προσχωρείτε στο κάδρο. Αν ήθελε πραγματικά να κάνει τη διαφορά, θα πρότεινε μαζί με την εξεταστική και την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που δεν φαίνεται να λειτουργεί. Θα προσπαθούσε να εισάγει διαφάνεια και κανόνες στην διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων. Δάνεια, χρηματοδότηση, χορηγούς, έσοδα έξοδα. Σε όλα. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει. Προτιμά να καμώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τρεις εκλογές μέσα σε οκτώ μήνες, ξοδεύοντας ψίχουλα αφισοκολλώντας όλη τη χώρα με εκείνο το κυνικό μήνυμα «Η Ελπίδα Έρχεται» , χωρίς χρήματα τσάμπα, χωρίς παραστατικά. Αυτό θέλει και να δείχνει με το δάχτυλο τους απέναντι ότι είναι χειρότεροι. Γι αυτό μιλάμε.

Εμείς αναρτήσαμε στο ίντερνετ τις δαπάνες μας. Μπορείτε να τις αμφισβητήσετε γιατί μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα. Ας κάνουμε λοιπόν μια μεταρρύθμιση, ας καινοτομήσουμε. Ας νομοθετήσει η κυβέρνηση μια διάταξη που θα υποχρεώνει τα κόμματα να αναρτούν σε μια πλατφόρμα σαν τη Διαύγεια όλες τους τις δαπάνες και όλα τους τα παραστατικά και ας κάνουμε μια επιτροπή, έξω από το πολιτικό σύστημα. Βλέπετε όμως αυτό δεν στριμώχνει τον αντίπαλο στο χρόνο και την έκταση που μας βολεύει στην δεδομένη πολιτική συγκυρία, στριμώχνει όλους τους κατεργαρέους και κάτι τέτοιο αυτή η κυβέρνηση δεν το θέλει.

Στο μεταξύ, ενώ εμείς συζητάμε η Ελλάδα ταξιδεύει, όπως λέει κι ο ποιητής. Και μέσα στις ζοφερές μέρες της κρίσης συσσωρεύεται οργή και απόγνωση και κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η διαιώνιση των παθολογιών του πολιτικού μας συστήματος αποβαίνει όλο και πιο πιεστικά επικίνδυνη για την ίδια μας τη δημοκρατία. Αν υποθέσουμε πως αυτοί οι κάποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη χώρα και τη δημοκρατία. Έχω αρχίσει πραγματικά να αμφιβάλλω. Σε μια χώρα που οι δυο στους πέντε ψηφοφόρους, δεν ψηφίζουν πλέον, απαξιούν, εκεί που τη διαφορά από τις εκλογές του Ιανουαρίου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου την έκανε – όχι η θετική ψήφος – αλλά η αποχή 500.000 ψηφοφόρων. Η διαιώνιση της υποκρισίας, του παλαιοκομματισμού και της διαφθοράς, εμπεδώνει την απαξία του πολιτικού συστήματος και όλων των πολιτικών το ίδιο και λειτουργεί σαν βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο λαϊκισμός σήμερα και τα πολιτικά αδιέξοδα που παράγει, απειλούν και βασανίζουν τη χώρα περισσότερο από το χρέος και την κρίση. Πρέπει να ξεπεραστούν. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μόνο κόκκινη γραμμή. Πραγματική, άκαμπτη και όχι λαστιχένια. Πίσω από την οποία θα πρέπει να μείνει ο λαϊκισμός, η διαφθορά, η πάσης φύσεως διαπλοκή και η υποκρισία ενός χρεοκοπημένου πολιτικού μοντέλου, το οποίο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα πολιτικά προβλήματα της χώρας. Αυτή την κόκκινη γραμμή, δυστυχώς δεν έχει καμία διάθεση και καμία ικανότητα να την χαράξει η παρούσα κυβέρνηση. Η λύτρωση είναι ακόμα μακριά».

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας