8 Μαΐου, 2018

Έλλειψη βασικών υποδομών σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης

Με ερώτησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού επανέρχεται ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις ελλείψεις βασικών υποδομών σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Ο βουλευτής αναφέρει πως τα προβλήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης δυστυχώς δεν φαίνεται να περιορίζονται μόνο στα κλειστά πωλητήρια, καθώς οι τουρίστες που επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και συγκεκριμένα τη Γόρτυνα, τους Αρμένους, την Κριτσά και το Ηράκλειο, δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν νερό ή ακόμα και να πάνε τουαλέτα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και από τα όσα καταμαρτυρούν οι ξεναγοί.

Στην ερώτησή του ο κ.Δανέλλης τονίζει πως τα πρωτοφανή αυτά φαινόμενα εγκατάλειψης και παρακμής σημειώνονται στα σημαντικότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου και υποβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν, καλώντας την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει εάν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ουσιαστικής και άμεσης μέριμνας ώστε να λυθούν άμεσα τα εν λόγω προβλήματα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Έλλειψη βασικών υποδομών σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης»

Τα προβλήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης δυστυχώς δεν φαίνεται να περιορίζονται μόνο στα κλειστά πωλητήρια. Εν μέσω τουριστικής περιόδου, οι τουρίστες που επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και συγκεκριμένα τη Γόρτυνα, τους Αρμένους, την Κριτσά και το Ηράκλειο, δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν νερό ή ακόμα και να πάνε τουαλέτα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και από τα όσα καταμαρτυρούν οι ξεναγοί, τα σοβαρά παράπονα από την πλευρά των επισκεπτών πυκνώνουν, καθώς πέρα από την έλλειψη δυνατότητας για τους επισκέπτες να πιουν ένα νερό ή καφέ, είναι εμφανής η έλλειψη καθαριότητας και φροντίδας.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εστιάζονται στη Γόρτυνα που έχει μείνει χωρίς κυλικείο και συνεπώς, οι τουρίστες μετά από μια μεγάλη εκδρομή προς τα εκεί δεν βρίσκουν να προμηθευτούν ούτε νερό, ενώ στους Αρμένους, όπου οι τουρίστες ξεναγούνται στο μινωικό νεκροταφείο, οι τουαλέτες είναι κλειστές. Το ίδιο ισχύει και για τις τουαλέτες στην Κριτσά, στο χώρο της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να τις καθαρίζει. Επιπλέον, χωρίς κυλικείο έχει μείνει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες.

Δεδομένου ότι τα πρωτοφανή αυτά φαινόμενα εγκατάλειψης και παρακμής σημειώνονται στα σημαντικότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, υποβαθμίζοντας το τουριστικό μας προϊόν.

Δεδομένου ότι οι παραπάνω δυσλειτουργίες έχουν ως αποτέλεσμα μια αναξιοπρεπή εικόνα που αφορά τις σημαντικότατες αρχαιολογικές συλλογές και τους χώρους πολιτισμού της Κρήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ουσιαστικής και άμεσης μέριμνας για να λυθούν άμεσα τα εν λόγω προβλήματα;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου