Επίκαιρη ερώτηση για την απόπειρα απαξίωσης του ελληνικού γιαουρτιού και της ελληνικής γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου.
Η βουλευτής επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», σύμφωνα με το οποίο έχει σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, με το οποίο απαλείφεται η προϋπόθεση του νωπού γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, αφήνεται και περιθώριο για τη χρήση αφυδατωμένου γάλακτος ή γάλακτος σε σκόνη σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ δεν αναφέρονται προϋποθέσεις ως προς τον τόπο και τον τρόπο παρασκευής.
Η απόφαση αυτή, αν ισχύσει, θα σημάνει το τέλος των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, που ήδη έχουν πληγεί από την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά και το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό αν σκοπεύει να αποσύρει το εν λόγω σχέδιο ΚΥΑ, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την περιφρούρηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» και την ενδεχόμενη κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ ή ως ΠΓΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Ελληνικό γιαούρτι χωρίς ελληνικό γάλα
Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί όχι μόνο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής αλλά και ένα από τα πιο επιτυχημένα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. Κι όμως, η κυβέρνησή σας σχεδιάζει την οριστική απαξίωσή του, επιφέροντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην εγχώρια γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» της 5/4/2016, έχει σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν σχέδιο κοινής υπουργικής απόφαση για την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών με το οποίο απαλείφεται η προϋπόθεση του νωπού γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, αφήνεται και περιθώριο για τη χρήση αφυδατωμένου γάλακτος ή γάλακτος σε σκόνη σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ δεν αναφέρονται προϋποθέσεις ως προς τον τόπο και τον τρόπο παρασκευής.
Η απόφαση αυτή, αν ισχύσει, θα σημάνει το τέλος των ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, που ήδη έχουν πληγεί από την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, ρύθμιση που τελικά πλημμύρισε την ελληνική αγορά με εισαγόμενα τυποποιημένα γάλατα, πλήττοντας και την ελληνική γαλακτοβιομηχανία χωρίς σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, αλλά και το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Επιπλέον, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οποιαδήποτε προσπάθεια κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ αλλά και στο υψηλής οικονομικής αξίας brand name «ελληνικό γιαούρτι» αφού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αθρόα εισαγωγή ξένων πρώτων υλών, στην ομογενοποίηση όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και την ακύρωση της οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας του γιαουρτιού ελληνικής παραγωγής, Ήδη, μεγάλες βιομηχανίες από την Τουρκία και την Τσεχία επιχειρούν την ιδιοποίηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» με την ελληνική πολιτεία να παρακολουθεί άπραγη.
Τέλος, η διαφαινόμενη καταστροφή της εγχώριας παραγωγής θέτει και ζήτημα διατροφικής επάρκειας της χώρας, δεδομένου ότι ήδη εισάγουμε 1,5 φορά περισσότερο γάλα από αυτό που παράγουμε.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Προτίθεστε να αποσύρετε την εν λόγω ΚΥΑ που αφορά στην τροποποίηση των διατάξεων του ΚΤΠ για το γιαούρτι και να επαναφέρετε την υποχρεωτική χρήση νωπού γάλακτος για την παρασκευή γιαουρτιού;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την περιφρούρηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» και την ενδεχόμενη κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ ή ως ΠΓΕ;
Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης