8 Φεβρουαρίου, 2016

«Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τις κλειστές κλίνες στις ΜΕΘ»

Ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικών με προφανή κίνδυνο για τη ζωή τους, καθώς λειτουργεί μόλις το ένα τρίτο των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Τη στιγμή που 50 έως 75 ασθενείς βρίσκονται καθημερινά στη «λίστα της ντροπής» μόνο στο λεκανοπέδιο, με τη γρίπη να βρίσκεται σε έξαρση και τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, το Υπουργείο αρνείται να αξιοποιήσει κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτουν ιδιωτικές κλινικές. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί (απαλλαγή κλινικών για τη διάθεση κρεβατιών σε εντατική από υποχρεωτικές εκπτώσεις και αυτόματες επιστροφές χρημάτων (rebate- claw back)) επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή.

Με τα προβλήματα στις ΜΕΘ συναρτάται εν πολλοίς και η άνευ προηγουμένου κάμψη που παρουσίασε το 2015 ο αριθμός των δοτών και των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων. Ενώ το 2008 οι δότες οργάνων έφτασαν τους 98 και οι μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντα δότη τις 266, το 2015 ήταν 30 και 69 αντίστοιχα. Ο ΕΟΜ αντιμετωπίζει προβλήματα, οι λίστες αναμονής αυξάνουν, ενώ 50-70 Έλληνες ασθενείς (ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά) μεταβαίνουν ετησίως στο εξωτερικό για μεταμόσχευση με κόστος που αγγίζει ή/και ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ ετησίως. Δυστυχώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επίκειται διακοπή μεταμοσχεύσεων πνευμόνων σε Έλληνες ασθενείς από το μεταμοσχευτικό κέντρο AKH της Βιέννης, εάν δεν υπάρξει προσφορά μοσχευμάτων από την χώρα μας προς την Αυστρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2014 πραγματοποιήθηκαν 5 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων σε Έλληνες ασθενείς στο συγκεκριμένο κέντρο, ενώ κανένα μόσχευμα από Έλληνα δότη δεν προσφέρθηκε μέσω της Eurotransplant. Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση που αναμένουν μεταμόσχευση πνεύμονα βγαίνουν εκτός λίστας. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορούν να μπουν στη λίστα οι ασθενείς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει προμεταμοσχευτικό έλεγχο.

Την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων καταδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή του (αναμένεται να συζητηθεί στις 11/02) προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κ. Μπαργιώτας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τις κλειστές κλίνες στις ΜΕΘ».

Η έξαρση της γρίπης καταδεικνύει τις σοβαρότατες ελλείψεις στις ΜΕΘ. Ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικών με προφανή κίνδυνο για τη ζωή τους, καθώς λειτουργεί μόλις το ένα τρίτο των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Τη στιγμή που 50 έως 75 ασθενείς βρίσκονται καθημερινά στη «λίστα της ντροπής» μόνο στο λεκανοπέδιο, το Υπουργείο αρνείται να αξιοποιήσει κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτουν ιδιωτικές κλινικές. Επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή είχε ανακοινωθεί η διαχείριση των διαθέσιμων κρεβατιών σε ΜΕΘ μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί (απαλλαγή κλινικών για τη διάθεση κρεβατιών σε εντατική από υποχρεωτικές εκπτώσεις και αυτόματες επιστροφές χρημάτων (rebate- claw back)).

Με τα προβλήματα στις ΜΕΘ συναρτάται εν πολλοίς και η άνευ προηγουμένου κάμψη που παρουσίασε το 2015 ο αριθμός των δοτών και των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων. Ενώ το 2008 οι δότες οργάνων έφτασαν τους 98 και οι μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντα δότη τις 266, το 2015 ήταν 30 και 69 αντίστοιχα. Ο ΕΟΜ αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς ενώ προβλέπονται 24 θέσεις προσωπικού, διαθέτει 15 υπαλλήλους (οι 5 αποσπάστηκαν Αύγουστο-Σεπτέμβριο), εκ των οποίων μόλις οι 4 είναι εξειδικευμένοι για κάλυψη 24ωρης λειτουργίας συντονισμού. Οι λίστες αναμονής αυξάνουν, ενώ 50-70 έλληνες ασθενείς (ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά) μεταβαίνουν ετησίως στο εξωτερικό για μεταμόσχευση με κόστος που αγγίζει ή/και ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ ετησίως.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών πραγματοποιούνται στην Αυστρία από το μεταμοσχευτικό κέντρο AKH της Βιέννης. Δυστυχώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επίκειται διακοπή μεταμοσχεύσεων σε Έλληνες ασθενείς, εάν δεν υπάρξει προσφορά μοσχευμάτων από την χώρα μας προς την Αυστρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2014 πραγματοποιήθηκαν 5 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων σε Έλληνες ασθενείς στο συγκεκριμένο κέντρο, ενώ κανένα μόσχευμα από Έλληνα δότη δεν προσφέρθηκε μέσω της Eurotransplant στο εν λόγω κέντρο. Μάλιστα, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση που ήδη αναμένουν σε σοβαρή κατάσταση μεταμόσχευση πνεύμονα βγαίνουν εκτός λίστας. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορούν να μπουν στη λίστα και οι ασθενείς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει προμεταμοσχευτικό έλεγχο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποια μέτρα θα λάβετε άμεσα για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης; Πότε θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις, ώστε να αξιοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών; Πότε θα προκηρυχθούν οι θέσεις γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ;

2) Τι σχεδιασμός υπάρχει για την ανάπτυξη του ΕΟΜ, την αύξηση της δωρεάς οργάνων από αποβιώσαντες δότες και ως εκ τούτου των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων; Θα ανανεωθεί άμεσα το σύμφωνο συνεργασίας του ΕΟΜ με την Αυστρία, ώστε οι πνεύμονες από Έλληνες δότες να προσφέρονται κατά προτεραιότητα στην Αυστρία;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας