21 Μαρτίου, 2017

Εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ οι προσληφθέντες στο ΕΣΥ

«Εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άσχετοι με τον χώρο, οι προσληφθέντες στο ΕΣΥ»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών με Το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, σχετικά με τις πρόσφατες προσλήψεις σε μονάδες Δημόσιας Υγείας στις περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται για 4.000 περίπου θέσεις εργασίας, οι οποίες καλύφθηκαν εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ, με την τακτική της πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου μέσω ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι συμβασιούχοι που έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εντελώς ακατάλληλοι: Μακροχρόνιοι άνεργοι με καμία προηγούμενη εμπειρία στον χώρο της Υγείας, άτομα άσχετων ειδικοτήτων, όπως οικοδόμοι, οδηγοί φορτηγών, κομμώτριες και σαλεπιτζήδες, καθώς και άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία άνω των 60 ή και 65 ακόμη ετών που θέλουν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για να βγουν στην σύνταξη.

Χωρίς να περάσουν ούτε στοιχειώδη εκπαίδευση τοποθετήθηκαν σε «βαριά» πόστα, όπως τραυματιοφορείς, νοσηλευτές και βοηθοί θαλάμων. Την εκπαίδευσή τους σε βασικά ζητήματα, όπως είναι οι κανόνες υγιεινής ή οι κίνδυνοι λοιμώξεων, ανέλαβαν ατύπως οι μόνιμοι εργαζόμενοι, αν και μόλις οι νεο-προσληφθέντες, ή όσοι τελικά εξ’ αυτών προσαρμοστούν στα νέα τους εργασιακά καθήκοντα, θα χρειαστεί να φύγουν, εφόσον πρόκειται για συμβασιούχους διάρκειας 12 μηνών.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τους Υπουργούς:
1. Υγείας
2. Διοικητικής Ανασυγκρότησης
3. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Ακατάλληλες προσλήψεις συμβασιούχων, εκτός ΑΣΕΠ, στις μονάδες Δημόσιας Υγείας»

Και ενώ ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής την πρόσληψη 12.000 εργαζομένων στο χώρο της υγείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» την Παρασκευή 17 Μαρτίου, η πρόσφατη προσπάθεια ενίσχυσης των δομών Δημόσιας Υγείας με προσωπικό οδεύει σε φιάσκο.

Αφορά την πρόσληψη περίπου 4.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ, μέσω κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα πρόκειται για μακροχρόνιους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ οι οποίοι προσελήφθησαν με σύμβαση διάρκειας 12 μηνών κυρίως για την κάλυψη βαριά νοσηλευτικών τμημάτων ως τραυματιοφορείς, νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμων κλπ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, οι συμβασιούχοι που έχουν ήδη προσέλθει στα νοσοκομεία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εντελώς ακατάλληλοι καθώς είτε δεν έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία στον χώρο της Υγείας είτε βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές συνθήκες εργασίας των νοσοκομείων: Μακροχρόνιοι άνεργοι ηλικίας άνω των 60 ή ακόμη και των 65 ετών, άτομα άσχετων ειδικοτήτων όπως οδηγοί φορτηγών, κομμώτριες και σαλεπιτζήδες ακόμη και άτομο με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Συγκεκριμένα, κάποια ενδεικτικά παραδείγματα των ανωτέρω περιπτώσεων όπως δημοσιεύτηκαν, αποτελούν τα παρακάτω:

- Πρώην ιδιοκτήτης βιοτεχνίας προσελήφθη ως τραυματιοφορέας σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

- Συμβασιούχος που προσελήφθη ως τραυματιοφορέας σε μεγάλο νοσοκομείο έπαθε ο ίδιος καρδιακό επεισόδιο

- Σε νοσοκομείο της Αττικής προσελήφθη άτομο με βεβαρημένο ποινικό μητρώο ο οποίος και έφυγε λίγα 24ωρα αφού ανέλαβε καθήκοντα.

- Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προσελήφθη τραυματιοφορέας ετών 67.
-Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προσελήφθη βοηθός νοσηλευτή που είχε αποκτήσει το πτυχίο αυτό 24 χρόνια πριν χωρίς ωστόσο να εργαστεί ποτέ όλα αυτά τα χρόνια σε αντίστοιχη θέση

- Άνω των 50 ετών είναι η πλειονότητα των συμβασιούχων που προσελήφθησαν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Από τους 8 τραυματιοφορείς κανένας δεν έχει ανάλογη εργασιακή εμπειρία ενώ ένας είναι 64 ετών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά ασθενών μέσα στο νοσοκομείο και ανέλαβε τελικά ως βοηθός θαλάμου.

- Σε δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία προσελήφθησαν συνολικά 27 συμβασιούχοι οι οποίοι βιοπορίζονταν σε διάφορα επαγγέλματα όπως οικοδόμοι, οδηγοί φορτηγών, κομμώτριες καθώς και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι προσληφθέντες συμβασιούχοι δεν πέρασαν ούτε από στοιχειώδη εκπαίδευση πριν αναλάβουν καθήκοντα. Για το λόγο αυτό οι μόνιμοι εργαζόμενοι ανέλαβαν ατύπως την εκπαίδευση τους σε βασικά ζητήματα όπως είναι οι κανόνες υγιεινής, οι κίνδυνοι λοιμώξεων και η διαχείριση των ασθενών.

Και φυσικά μόλις προσαρμοστούν στα νέα τους εργασιακά καθήκοντα θα χρειαστεί να φύγουν, εφόσον πρόκειται για συμβασιούχους διάρκειας 12 μηνών.

Δεδομένου ότι ο κλάδος της Υγείας είναι ένας ευαίσθητος και συγχρόνως απαιτητικός κλάδος όπου δεν υπάρχουν περιθώρια «πειραματισμών», προχειρότητας και λαθών ενώ το σύστημα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας είναι κατά γενική ομολογία σε δεινή κατάσταση,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Με ποια κριτήρια και από ποιους έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων συμβασιούχων;

2. Για ποιους λόγους επιλέχτηκε ο δρόμος της πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και όχι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα μέσω ΑΣΕΠ;

3. Υπάρχει σχεδιασμός για μετά το πέρας του 12μηνου για τις συγκεκριμένες θέσεις που θα μείνουν κενές και ποιος είναι αυτός;

Ο ερωτών βουλευτής
Ψαριανός Γρηγόρης – Β΄ Αθηνών