Το ζήτημα της σημαντικής έκθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναδεικνύει ο βουλευτής Ηρακλείου από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, φέρνοντας τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους.
Το ζήτημα της σημαντικής έκθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναδεικνύει ο βουλευτής Ηρακλείου από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, φέρνοντας τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους.
Η έκθεση κόλαφος της ΙΑΕΑ αναφέρεται στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας με μελανά χρώματα, τονίζοντας την απουσία μίας συνολικής πολιτικής από μέρος της γείτονος χώρας για όλα τα είδη των ραδιενεργών αποβλήτων και τις ευθύνες που απορρέουν από την διαχείριση αυτών των αποβλήτων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως η Τουρκία αρνείται να δημοσιοποιήσει την έκθεση της ΙΑΕΑ, ενώ είχε παραδοθεί εδώ και μήνες στο Υπουργείο Ενέργειας της γειτονικής χώρας.
Ο Σπύρος Δανέλλης ρωτά τον Υπουργό Εξωτερικών αν η Ελλάδα έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, τόσο όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, όσο και την ευρύτερη ισορροπία και τις επιπτώσεις στις μεταξύ μας σχέσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: «Καίρια Έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων».
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δημιουργήθηκε το 1957 για να προστατεύσει τον ανθρώπινο πληθυσμό από τις πιθανά δυσμενείς επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων και είναι ο κεντρικός διακυβερνητικός φορέας για τη διασφάλιση της θετικής συνεισφοράς της πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, σε συνεργασία με τα κράτη.
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, πρόσφατη έκθεση της ΙΑΕΑ αναφέρει πως η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει πολλές από τις συστάσεις της Υπηρεσίας αναφορικά με την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, στην προσπάθεια του γειτονικού κράτους να αποκτήσει τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, κι όχι μόνο.
Συγκεκριμένα, η έκθεση κόλαφος της ΙΑΕΑ αναφέρεται στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας και παραδόθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Πολύ σημαντικό είναι πως η έκθεση της ΙΑΕΑ εστιάζει στην απουσία μίας πολιτικής από μέρους της Τουρκίας για όλα τα είδη των ραδιενεργών αποβλήτων και τις ευθύνες που απορρέουν από την διαχείριση αυτών των αποβλήτων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως σύμφωνα με την έκθεση του ανώτατου αυτού οργάνου διεθνώς, η Τουρκία καλείται να προβεί σε δράσεις και να κατασκευάσει εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, το οποίο πρακτικά μεταφράζεται στο ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός και υποδομές.
Επειδή η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας βρίσκεται κοντά στην ακτή της Μερσίνης, απέναντι από την Κύπρο.
Επειδή η ραδιενέργεια δεν αναγνωρίζει σύνορα και πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι αδιανόητες.
Επειδή είναι ανησυχητικό πως η γειτονική χώρα αρνείται να δημοσιοποιήσει την έκθεση της ΙΑΕΑ. με πρόσχημα πως είναι ξεπερασμένη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα της γείτονος χώρας, ώστε να προβούμε σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας;
2. Είναι ενήμερη η κυβέρνηση για τις εξελίξεις που αφορούν στο φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις στις μεταξύ μας σχέσεις;
3. Διακρίνει τον γεωπολιτικό ρόλο του εν λόγω προγράμματος σε σχέση με την δυναμική των μεταβολών ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή μας?
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
11 Ιουνίου 2015