6 Σεπτεμβρίου, 2016

Εγκληματική αμέλεια σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων μεταναστών

Σύμφωνα με την από 04/09/2016 καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων μεταναστών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΙΣΑ: «… δεν μερίμνησε ούτε καν για το στοιχειώδες, δηλαδή την επάρκεια των εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τη Δημόσια Υγεία όσο και τη ζωή των προσφύγων. Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα κρούσματα ηπατίτιδας Α στα Κέντρα Φιλοξενίας αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας «νίπτει τας χείρας του» και στέλνει τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ, για να τα προμηθευτούν!». Μέχρι στιγμής, επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει.

Επειδή η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο και είναι επικίνδυνο και ανήκουστο να υποκαθιστούν οι ΜΚΟ το κράτος σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ρωτά γιατί δεν υπάρχει επίσημη απάντηση του Υπουργείου, πότε θα προβεί στην προμήθεια ικανού αριθμού εμβολίων και που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση. Τέλος, ζητά να κατατεθούν απαραίτητα έγγραφα σχετικά με α) Τον ακριβή αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που παρουσιάστηκαν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, β) Τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί, γ) Τον αριθμό των εμβολίων και την ημερομηνία που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης & ΑΚΕ:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Χωρίς εμβόλια για την ηπατίτιδα Α τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σύμφωνα με καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών»

Σύμφωνα με την από 04/09/2016 καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων μεταναστών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΙΣΑ: «… δεν μερίμνησε ούτε καν για το στοιχειώδες, δηλαδή την επάρκεια των εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τη Δημόσια Υγεία όσο και τη ζωή των προσφύγων. Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα κρούσματα ηπατίτιδας Α στα Κέντρα Φιλοξενίας αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας «νίπτει τας χείρας του» και στέλνει τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ, για να τα προμηθευτούν! Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση αποτυπώνεται σε έγγραφο που απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Πρωτογεράκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με κρούσμα Ηπατίτιδας Α, στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια Λέσβου. Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Λέσβου ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, για τον εμβολιασμό των επαφών του κρούσματος και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Κατόπιν αυτού η Προϊσταμένη της Δ/νσης Μόριας επικοινώνησε με τον υπεύθυνο των Γιατρών του Κόσμου στο Κέντρο της Μόριας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό αυτό. Θεωρούμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων υγείας είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν και απειλούν τη Δημόσια Υγεία και την πρόληψη αυτών»».

Μέχρι στιγμής, επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει. Σε δημοσίευμά του το ygeia360.gr επικαλείται ψηλόβαθμη πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, σύμφωνα με την οποία «το έγγραφο της αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Πρωτογεράκη προς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) περί έλλειψης εμβολίων κατά της ηπατίτιδας Α είναι... ετεροχρονισμένο και άκαιρο, καθώς, μετά από σχετική συνεννόηση του υπουργείου Υγείας με τους Γιατρούς του Κόσμου, η οργάνωση έχει ήδη προμηθευθεί 300 εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α και προτίθεται άμεσα να προμηθευθεί άλλα 1.000 τέτοια εμβόλια, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες σχετικές ανάγκες εμβολιασμού».
 
Επειδή η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο,

Επειδή είναι επικίνδυνο και ανήκουστο να υποκαθιστούν οι ΜΚΟ το κράτος σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας,

Επειδή ακόμη μια φορά αποκαλύπτεται η διαχειριστική ανεπάρκεια και ανετοιμότητα του Υπουργείου το οποίο έπρεπε να είναι απολύτως προετοιμασμένο εξαιτίας της έλευσης χιλιάδων προσφύγων,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γιατί δεν υπάρχει επίσημη απάντηση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα καταγγελλόμενα από τον ΙΣΑ;

2) Πότε θα προβείτε στην προμήθεια ικανού αριθμού εμβολίων κατά της ηπατίτιδας Α, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες εμβολιασμού; Που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην προμήθεια;

3) Πραγματοποιήθηκε τελικά σε συνεννόηση με τους Γιατρούς του Κόσμου προμήθεια 300 εμβολίων κατά της ηπατίτιδας Α; Εάν ναι, γιατί το διαψεύδει η Οργάνωση;

Παρακαλώ, όπως μας ενημερώσετε δια των απαραίτητων εγγράφων σχετικά με:

Α) Τον ακριβή αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που παρουσιάστηκαν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Β) Τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Γ) Τον αριθμό των εμβολίων και την ημερομηνία που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΛΑΡΙΣΑΣ