12 Οκτωβρίου, 2016

Εγκυμονούν κίνδυνοι από την αναβολή της αναβάθμισης του λογισμικού της ΓΓΠΣ;

Στην αναβολή της αναβάθμισης του λογισμικού της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Σύμφωνα με την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, η εν λόγω αναβολή πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα συμβατότητας με τους περιηγητές ιστού και με τη λειτουργικότητα των συστημάτων Η/Υ και να αφήσουν εκτεθειμένους πολλούς χρήστες – κυρίως επαγγελματίες – σε ψηφιακές απειλές. Επίσης, να προστεθεί και η τελεσίδικη καταδίκη της ΓΓΠΣ το 2013 από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραλείψεις στην προστασία προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων πολιτών και για τη μη εφαρμογή πλάνου Πολιτικής Ασφάλειας στην αναγνώριση κινδύνων, πηγών, μεθόδων και υπευθύνων της μαζικής διαρροής στην ιστορία του TAXIS. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη αναβάθμιση του συστήματος της ΓΓΠΣ και με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η ασφαλής του χρήση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Υπάρχουν κίνδυνοι από την αναβολή της αναβάθμισης του λογισμικού της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων;

Η χρήση του διαδικτύου είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της τεχνολογίας των επικοινωνιών ειδικά στις μέρες μας. Η καθολικότητα του παγκόσμιου ιστού και η καθημερινή του χρήση - για μια σειρά από δραστηριότητες – είτε από επιχειρήσεις είτε από ιδιώτες, έχει τονίσει τη σημαντικότητα της ασφάλειας περιήγησης και εκτέλεσης διάφορων εργασιών.

Η μη αποτελεσματική ασφάλεια εγκυμονεί σειρά κινδύνων για τους χρήστες όπως Spam, ιούς και κλοπή των προσωπικών τους δεδομένων. Η ύπαρξη διαφορετικών κατηγοριών χρηστών αναγκάζει τα συστήματα να παίρνουν διαφορετικά μέτρα ασφάλειας. Έτσι για παράδειγμα από τη δυνατότητα της ανώνυμης περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό μέχρι την ασφαλή εκτέλεση διαφόρων οικονομικών συναλλαγών δημιουργούνται ομάδες και συστήματα με διαφορετικές απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, για τους απλούς χρήστες αλλά και τους διαχειριστές των δικτύων πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των προσωπικών τους δεδομένων που μεταφέρονται μέσα από το διαδίκτυο.

Για τους παραπάνω λόγους προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) μετέφερε σε μετέπειτα ημερομηνία την προγραμματισμένη αναβάθμιση του συστήματός της και συγκεκριμένα για το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, το γεγονός αυτό, από μόνο του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα δημιουργούνται προβλήματα συμβατότητας με τους περιηγητές ιστού καθώς και με τη λειτουργικότητα των συστημάτων Η/Υ. Πεπαλαιωμένα λειτουργικά συστήματα και περιηγητές ιστού δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης του διαδικτύου αφήνει τους χρήστες και κυρίως επαγγελματίες χρήστες, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλες βάσεις προσωπικών δεδομένων πολιτών και επιχειρήσεων, εκτεθειμένους σε ψηφιακές απειλές. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την τελεσίδικη καταδίκη της ΓΓΠΣ το 2013 από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για παραλείψεις στην προστασία προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων πολιτών και για τη μη εφαρμογή πλάνου Πολιτικής Ασφάλειας στην αναγνώριση κινδύνων, πηγών, μεθόδων και υπευθύνων της μαζικής διαρροής στην ιστορία του TAXIS.

Επειδή η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων έχει αναδειχθεί σε πυλώνα εκσυγχρονισμού κάθε αναπτυγμένου κράτους
Επειδή η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου δημιουργεί επιπρόσθετες ανάγκες

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους αναβλήθηκε η προγραμματισμένη αναβάθμιση του συστήματος της ΓΓΠΣ;

2. Αληθεύει ότι εγκυμονούν κίνδυνοι εξαιτίας της εν λόγω αναβολής; Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την ασφαλή χρήση του συστήματος της ΓΓΠΣ;

3. Υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν νέες καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του λογισμικού; Έχει το Υπουργείο ετοιμάσει σχέδιο ώστε να αποφευχθεί τέτοια πιθανότητα; Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας

Σχετικά