4 Απριλίου, 2016

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνίας

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα κατέθεσαν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι Βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και Γεώργιος Αμυράς (Το Ποτάμι), σχετικά με την αξιοποίηση της ραγδαίας ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει ήδη και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ερώτησή τους, οι δύο Βουλευτές επισημαίνουν στον Πρωθυπουργό πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση μηχανικών παραγωγής λογισμικού και προγραμματιστών στην Ε.Ε. και τον Δυτικό κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 900.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ΤΠΕ. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία και να γίνει προορισμός και έδρα παραγωγής λογισμικού, διότι συνδυάζει υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό στις ειδικότητες υψηλής ζήτησης, σχετικά φθηνό εργατικό κόστος, καθώς και δυτική αντίληψη, κουλτούρα και νοοτροπία εργασίας.

Η γεωγραφική και πολιτιστική εγγύτητα με μια σειρά από ανερχόμενες αγορές (Μ. Ανατολή, Αφρική, Εγγύς Ανατολή), θα μπορούσε επιπρόσθετα να καταστήσει τη χώρα μας κύρια πηγή υπηρεσιών παραγωγής λογισμικού στον Δυτικό κόσμο και συγχρόνως χώρα υποδοχής επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Η κοινή πρωτοβουλία των δύο Βουλευτών προέκυψε από την αγωνία τους για τη μετανάστευση χιλιάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, που στερεί τους ίδιους από τις εστίες τους, αλλά και την πατρίδα μας από ένα τεράστιο και δυναμικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Παράλληλα όμως, τονίζουν και την ανησυχία τους για την φυγή ή την απώθηση επενδύσεων από τη χώρα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο πως μόνο οι επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, θα μπορούσαν να φέρουν την ανάπτυξη και μία βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού.

Οι κύριοι Κωνσταντινόπουλος και Αμυράς, επέλεξαν να απευθυνθούν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ώστε να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση σε επίπεδο κορυφής για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. Ερωτούν λοιπόν τον Πρωθυπουργό αν η Κυβέρνησή του έχει σχέδιο για την αξιοποίηση αυτής της μεγάλης ευκαιρίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Παράλληλα, παρουσιάζοντας και αντίστοιχα παραδείγματα καλών πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα αυτό, καλούν την Κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, αλλά και το Κοινοβούλιο και τους πολιτικούς φορείς, να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση ενός κατάλληλου και βιώσιμου νομικού και φορολογικού πλαισίου, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου για τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες του τομέα των ΤΠΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Tον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξιο Τσίπρα

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει την ουσιαστική απάντηση για το Ασφαλιστικό στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μια από αυτές τις ευκαιρίες είναι η Ελλάδα να γίνει προορισμός και έδρα παραγωγής λογισμικού.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση μηχανικών παραγωγής λογισμικού και προγραμματιστών στην Ε.Ε. και τον Δυτικό κόσμο έχει αυξηθεί ραγδαία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 900.000 κενές θέσεις εργασίες στους τομείς των ΤΠΕ.
Η ραγδαία αυτή ζήτηση οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι και η μαζική οπισθοχώρηση outsourcing υπηρεσιών στην Ασία. Ο κύριος λόγος αποτυχίας είχε να κάνει με τον ελλιπή ποιοτικό έλεγχο του παραγόμενου λογισμικού στις Ασιατικές χώρες, τα εγγενή προβλήματα επικοινωνίας και το κακής ποιότητας project management.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που συνδυάζει υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό στις ειδικότητες υψηλής ζήτησης, το σχετικό φτηνό με όρους Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής εργατικό κόστος και δυτική αντίληψη, κουλτούρα και νοοτροπία εργασίας (western mentality).

Η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει ο κύριος outsourcer υπηρεσιών παραγωγής λογισμικού στον Δυτικό κόσμο και χώρα υποδοχής επενδύσεων στην παραγωγή λογισμικού για τον πρόσθετο λόγο του κλίματος, του τρόπου ζωής και της εγγύτητας με μια σειρά από ανερχόμενες αγορές (Μ. Ανατολή, Αφρική, Εγγύς Ανατολή).

Τόσο σε επίπεδο πανεπιστημίων, ΙΕΚ, Κολλεγίων όσο και σε επίπεδο δημιουργίας ειδικών φορολογικών ζωνών και υποδομών, με συντονισμένες πολιτικές και στρατηγική στόχευση η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει ένας ιδανικός προορισμός επενδύσεων στην παραγωγή λογισμικού.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που παραχώρησε εν μέρει «χώρο φιλοξενίας» στο γνωστό μας μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το facebook. Ας σταματήσουμε να «κλαίμε» για αυτούς που φεύγουν στο εξωτερικό, ας προχωρήσουμε σε πράξεις. Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Πανεπιστήμια, Τοπική Αυτοδιοίκηση ας συνεργαστούμε για να φτιάξουμε το πλαίσιο (νομικό – φορολογικό) και τις προϋποθέσεις ώστε να δώσουμε εργασία στους επιστήμονες της χώρας μας. Άμεσα να παρουσιάσουμε ένα ελκυστικό σχέδιο στις μεγάλες εταιρίες του τομέα αυτού, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να σταματήσει η φυγή επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

Έχει σχέδιο η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ευκαιρία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος - Αρκαδίας (Δημ Συμπαράταξη)
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας (Το Ποτάμι)