28 Μαρτίου, 2016

Εγκατάσταση hot spots σε ακατάλληλους χώρους της Θεσσαλονίκης

Την τακτική της κυβέρνησης να επιλέγει χώρους για την εγκατάσταση hot spots, που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και χωρίς να ζητείται η συνδρομή των αρμόδιων δημοτικών αρχών, επισημαίνει με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Άμυνας η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένα από τα σημεία που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία μεγάλης δυναμικότητας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων είναι οικόπεδο ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ στα Τσαϊρια της Περαίας, δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ και το Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000» του δήμου Θερμαϊκού.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο φαίνεται ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία ελώδη έκταση που αποτελεί εστία κουνουπιών το καλοκαίρι και θα πρέπει να αποστραγγιστεί, είναι γεμάτη απορρίμματα και δεν διαθέτει καμία από τις αναγκαίες υποδομές για τη φιλοξενία ανθρώπων και οικογενειών (ύδρευση, αποχέτευση).

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο δήμος Θερμαϊκού σε πρόσφατο δελτίο τύπου, ανήκει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με τον τουρισμό να αποτελεί βασικό μέσο βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής, βρίσκεται δίπλα σε έκταση του δήμου για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, μέρος προορίζεται για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ έχει στρατηγική σημασία, αφού γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Ήδη, ο δήμος Θερμαϊκού έχει δηλώσει την ετοιμότητά του να υποδείξει άλλους κατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων ενώ και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας είχε υποδείξει από το Φεβρουάριο 6 εναλλακτικούς χώρους, μεταξύ αυτών και εντός του δήμου Θέρμης, το στρατόπεδο 561 Τάγματος Πεζικού.

Η αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επιτάσσει αφενός την εύρεση χώρων όπου να είναι δυνατή η αξιοπρεπής διαβίωση και η πρόσβαση σε στοιχειώδεις υποδομές και αφετέρου την επιδίωξη συνεργασίας και συνεννόησης με τις τοπικές δημοτικές αρχές, και όχι τον αιφνιδιασμό τους από την κεντρική διοίκηση επισημαίνει η βουλευτής.

Ρωτά, λοιπόν, τους υπουργούς αν προτίθενται να επανεξετάσουν την απόφαση εγκατάστασης κέντρου φιλοξενίας στη συγκεκριμένη έκταση στην Περαία δεδομένης της αντικειμενικής ακαταλληλότητάς της για το σκοπό αυτό αλλά και των ειδικών συνθηκών της περιοχής καθώς και σε ποια σημεία υπερέχει η συγκεκριμένη περιοχή έναντι των 6 χώρων που είχαν υποδειχθεί από την ΠΕΔΚΜ για την εγκατάσταση κέντρων φιλοξενίας και απορρίφθηκαν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και β) τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση hot spots σε ακατάλληλους χώρους της Θεσσαλονίκης

Δυστυχώς, η τακτική της κυβέρνησης να επιλέγει χώρους για την εγκατάσταση hot spots που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και χωρίς να ζητείται η συνδρομή των αρμόδιων δημοτικών αρχών συνεχίζεται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένα από τα σημεία που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία μεγάλης δυναμικότητας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων είναι οικόπεδο ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα στα Τσαϊρια της Περαίας, δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ και το Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000» του δήμου Θερμαϊκού.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο φαίνεται ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία ελώδη έκταση που αποτελεί εστία κουνουπιών το καλοκαίρι και θα πρέπει να αποστραγγιστεί, είναι γεμάτη απορρίμματα και δεν διαθέτει καμία από τις αναγκαίες υποδομές για τη φιλοξενία ανθρώπων και οικογενειών (ύδρευση, αποχέτευση).

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο δήμος Θερμαϊκού σε πρόσφατο δελτίο τύπου, ανήκει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με τον τουρισμό να αποτελεί βασικό μέσο βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής, βρίσκεται δίπλα σε έκταση του δήμου για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, μέρος της έκτασης προορίζεται για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ έχει στρατηγική σημασία, αφού γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Με την ακαταλληλότητα του χώρου φέρεται να συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Ήδη, ο δήμος Θερμαϊκού, που είναι εξάλλου προσφυγικός δήμος και έχει αναπτύξει δράσεις για την προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες, έχει δηλώσει την ετοιμότητά του να υποδείξει άλλους κατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων. Επιπλέον, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας είχε ήδη υποδείξει από το Φεβρουάριο 6 εναλλακτικούς χώρους, μεταξύ αυτών και εντός του δήμου Θέρμης, το στρατόπεδο 561 Τάγματος Πεζικού.

Η αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επιτάσσει αφενός την εύρεση χώρων όπου να είναι δυνατή η αξιοπρεπής διαβίωση και η πρόσβαση σε στοιχειώδεις υποδομές και αφετέρου την επιδίωξη συνεργασίας και συνεννόησης με τις τοπικές δημοτικές αρχές, και όχι τον αιφνιδιασμό τους από την κεντρική διοίκηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφαση εγκατάστασης κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη συγκεκριμένη έκταση στην Περαία δεδομένης της αντικειμενικής ακαταλληλότητάς της για το σκοπό αυτό αλλά και των ειδικών συνθηκών που επικαλείται ο δήμος Θερμαϊκού (τουριστική αξία της περιοχής, στρατηγική σημασία, σχεδιαζόμενη αξιοποίηση);

2) Σε ποια σημεία υπερέχει η συγκεκριμένη περιοχή έναντι των 6 χώρων που είχαν υποδειχθεί από την ΠΕΔΚΜ για την εγκατάσταση κέντρων φιλοξενίας και απορρίφθηκαν;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β' Θεσσαλονίκης

Σχετικά