15 Απριλίου, 2016

«Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει στην ουσία τίποτα»

Αυτή ήταν εν ολίγοις η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2015 οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γ. Ψαριανός, Γ. Αμυράς, Σ. Δανέλλης και Κ. Μπαργιώτας, αναφορικά με το αποπερατωμένο εργοστάσιο κλασματοποίησης πλάσματος, που εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια εξακολουθεί να μην λειτουργεί.

Πρόκειται για την επιτομή του αποτυχημένου, χρεοκοπημένου, γραφειοκρατικού ελληνικού δημόσιου τομέα!

 • Τον Ιανουάριο του 1999 υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου.
 • Οι εργασίες ξεκινάνε τον Απρίλιο του 2000.
 • Η κατασκευή του εργοστασίου με τις πλήρεις εγκαταστάσεις του ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριου του 2002 και... δεν έχει παραληφθεί ακόμη από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)!
 • Μέχρι σήμερα το έργο έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ, παράλληλα η χώρα μας πληρώνει κάθε χρόνο 80 εκ. ευρώ για την εισαγωγή προϊόντος πλάσματος.
 • Και η απάντηση του Πολάκη είναι ότι εδώ και ένα χρόνο ακριβώς το Υπουργείο δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα... ή για την ακρίβεια:
  “…στις 6/4/2015 δόθηκε εντολή στο ΕΚΕΑ να προσκαλέσει ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης του εργοστασίου. Το ΕΚΕΑ, όπως μας έχει ενημερώσει, έχει έρθει σε επαφή με διεθνείς εμπειρογνώμονες”

  Ένα χρόνο απλά έχουν έρθει σε επαφή με διεθνείς εμπειρογνώμονες!

  Γρηγόρης Ψαριανός - Β΄ Αθηνών
  Γιώργος Αμυράς – Β΄ Αθηνών
  Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
  Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας