18 Απριλίου, 2018

Έχουν φυλακιστεί οι ιδέες της δικαιοσύνης και του νόμου, της δημοκρατίας και του διαλόγου

Παρέμβαση του Γιώργου Γραμματικάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απηχεί την φωνή των λαών του, είναι ανάγκη η φωνή αυτή να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατή, όσο γίνεται πιο αυστηρή για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η ιστορία τους μοιάζει απίστευτη. Σχεδόν δυο μήνες τώρα κρατούνται χωρίς καμιά συγκεκριμένη κατηγορία, χωρίς καμία ένδειξη για το μέλλον τους, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία. Φαίνεται ότι η χώρα αυτή θεωρεί ότι μπορεί να επεμβαίνει και να κατακτά ξένα εδάφη, όπως στην Κύπρο ή στη Συρία, αλλά αντιδρά με σκληρότητα επειδή δυο άνθρωποι παραπλανήθηκαν και εισχώρησαν λίγα μέτρα στο δικό της έδαφος.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι μόνον αυτοί οι νέοι άνθρωποι που έχουν αναίτια φυλακιστεί. Μαζί τους έχουν φυλακιστεί και οι ιδέες της δικαιοσύνης και του νόμου, της δημοκρατίας και του διαλόγου, που έπρεπε να δεσπόζουν στις σχέσεις των κρατών. Φυλακίσθηκαν οι ίδιες οι αξίες της Ευρώπης, που εμείς, σε αυτήν την αίθουσα, έχουμε χρέος να υπερασπιζόμαστε.

Είναι πάντως θετικό το γεγονός και δείχνει και ένα δρόμο για το μέλλον, ότι στις ενέργειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως πρόσθεσαν την φωνή τους, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Συμβουλίου. Σε αυτήν τουλάχιστον την περίπτωση, φάνηκε να δικαιώνεται η επίκληση ενός σπουδαίου Έλληνα ποιητή, που τιμήθηκε και με το βραβείο Νόμπελ: «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ, και μυρσίνη εσύ δοξαστική, μη παρακαλώ σας μη, λησμονάτε τη χώρα μου». Ας ακουστεί, λοιπόν, βροντερή και ασυμβίβαστη, και η φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Δείτε την ανάρτηση με το βίντεο: