13 Δεκεμβρίου, 2016

Διατήρηση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου

Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τον βουλευτή Β' Αθήνας, Γιώργο Αμυρά.

Τις προθέσεις του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ένταξη του ελληνικού ποιμενικού σκύλου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προκειμένου να ενισχυθεί η διατήρηση και η εκτροφή της συγκεκριμένης ράτσας από κτηνοτρόφους, ζητά να μάθει με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Η ράτσα του ελληνικού ποιμενικού σκύλου έχει προσαρμοστεί στο πέρασμα των χρόνων στον ελληνικό βιότοπο, αναπτύσσοντας ειδικά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν πολύτιμο φύλακα και συνοδό κοπαδιών. Η μείωση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η εισαγωγή ξένων ποιμενικών και η ανεξέλεγκτη διασταύρωση του με άλλες ράτσες έχει μειώσει δραματικά τον πληθυσμό των καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών σκύλων, καθιστώντας αναγκαία την προστασία της συγκεκριμένης ράτσας, προκειμένου να αποφευχθεί η ολοσχερής εξαφάνισή του.

Ο κ. Αμυράς ρωτά τον Υπουργό, αν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πλήθος των ελληνικών ποιμενικών και πόσοι καθαρόαιμοι σκύλοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Διατήρηση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο ελληνικός ποιμενικός, μία από τις πιο αναγνωρισμένες ράτσες που εκτρέφεται και συντροφεύει τον Έλληνα αγρότη επί χιλιάδες χρόνια, έχει υποστεί σημαντική μείωση στον πληθυσμό του. Σύμφωνα με πηγές υπολογίζεται πως οι καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί στη χώρα είναι περίπου 1.800.

Η διατήρηση της ράτσας του ελληνικού ποιμενικού είναι αναγκαία καθώς η ύπαρξή του διέπεται από το βασικό αξίωμα ζωολογίας και βιολογίας δηλαδή την απόλυτη προσαρμογή επί χιλιάδες χρόνια στον ελληνικό βιότοπο. Η φυσική εξέλιξή του στις αντίξοες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας, είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ειδικών χαρακτηριστικών που τον καθιστούν όχι μόνο πολύτιμο φύλακα και συνοδό κοπαδιών, ικανό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων, όπως αλεπούδες και αρκούδες αλλά και αναντικατάστατο από άλλες ράτσες ποιμενικών (πχ γερμανικό).

Η μείωση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η εισαγωγή ξένων ποιμενικών και η ανεξέλεγκτη διασταύρωση του ελληνικού ποιμενικού με άλλες ράτσες έχει μειώσει δραματικά τον πληθυσμό των καθαρόαιμων καθιστώντας αναγκαία την προστασία της συγκεκριμένης ράτσας προκειμένου να αποφευχθεί η ολοσχερής εξαφάνισή του.

Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, μέσω υπομέτρου που αφορούσε συνοδευτικές δράσεις για την προστασία της άγριας ζωής, ενισχυόταν η αγορά και διατήρηση του ελληνικού ποιμενικού. Στην κατεύθυνση αυτή, φορείς και εκπρόσωποι της αγροτικής οικονομίας προτείνουν την ένταξη του ελληνικού ποιμενικού στο μέτρο «Διατήρησης Απειλούμενων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ώστε να ενισχυθεί η εκτροφή και διατήρηση του ελληνικού ποιμενικού από κτηνοτρόφους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Υπάρχουν επίσημες καταγραφές για το πλήθος των καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας; Αν ναι, πόσα τέτοια σκυλιά υπάρχουν;

2. Προτίθεστε να εντάξετε τον ελληνικό ποιμενικό στο μέτρο «Διατήρησης Απειλούμενων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων» στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Αμυράς