10 Δεκεμβρίου, 2016

Χιλιάδες οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που κλείνουν κάθε μήνα τα μπλοκάκια τους

Ερώτηση προς τους κ. κ. Υπουργούς: 1)Οικονομίας και Ανάπτυξης & 2)Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης.

Ο κ. Δανέλλης αναδεικνύει το πρόβλημα της τραγικής μείωσης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, λόγω της επικείμενης αύξησης των εισφορών ύψους 27% επί των πάσης φύσεως εισοδημάτων από εργασία, η οποία θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ο κ. Δανέλλης επισημαίνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάσταση τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για τον ασφαλιστικό φορέα.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο βουλευτής τονίζει την αναγκαιότητα παρέμβασης των αρμόδιων Υπουργών προκειμένου να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να σταματήσει η μαζική φυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, για να μην πληγεί περεταίρω η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα και στην παραγωγή εθνικού πλούτου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ. κ. Υπουργούς: 1)Οικονομίας και Ανάπτυξης & 2)Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης

Θέμα: «Χιλιάδες οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που κλείνουν κάθε μήνα τα μπλοκάκια τους»

Κρίσιμες προβλέπονται οι συνέπειες από την πρόσφατη μαζική φυγή ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, 9.000 ασφαλισμένοι έκλεισαν «μπλοκάκια» και βιβλία στον ΟΑΕΕ μέσα στον Οκτώβριο του 2016.

Συγκεκριμένα, ενόψει της επιβολής εισφορών ύψους 27% επί των πάσης φύσεως εισοδημάτων από εργασία, η οποία θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σπεύδουν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για νέα κρούσματα μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά αύξησης, κατά 10% έως 20% των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι προχωρούν σε διακοπή δραστηριότητας, παρότι δεν βγαίνουν σε σύνταξη.

Αναλυτικά, από τους 9.000 ασφαλισμένους που έφυγαν σε ένα μήνα από τον ΟΑΕΕ: οι 5.125 διέκοψαν την ασφάλισή τους παίρνοντας εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ, οι 504 διέκοψαν τον ΟΑΕΕ λόγω υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, είτε λόγω θανάτου και οι 3.873 έφυγαν με διακοπή επαγγέλματος.

Δεδομένου ότι η φυγή των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ ξεπερνά τους 40.000 στο τελευταίο εξάμηνο και όπως εκτιμάται ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί όταν αποκαλυφθούν οι επιβαρύνσεις που σε συνδυασμό με τα φορολογικά χαράτσια καθιστούν ασύμφορη τη δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων στην εφορία και τα Ταμεία.

Δεδομένου ότι για πρώτη φορά το σύνολο των εγγεγραμμένων έχει πέσει κάτω από τους 700.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού.

Δεδομένου ότι τα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα από την δραστηριότητα των ελευθέρων επαγγελματιών θα μειωθούν αισθητά.

Ερωτώνται οι κ. . Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να προστατευτεί ο χώρος των ελεύθερων επαγγελματιών;

2. Με ποιο τρόπο προτίθεται να διαχειριστεί την μαζική φυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που καταγράφεται, ώστε να μην πληγεί περεταίρω η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα και στην παραγωγή εθνικού πλούτου;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου