8 Μαρτίου, 2016

Διαχρονικές ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα και στον αερολιμένα Ηρακλείου

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με τις διαχρονικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα Αστυνομικά Τμήματα Χερσονήσου και Αερολιμένα «Ν. Καζαντζάκης», στο ν. Ηρακλείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θέμα: «Άμεση κάλυψη των ελλείψεων των Αστυνομικών Τμημάτων Χερσονήσου και Αερολιμένα ‘’Ν. Καζαντζάκης’’, στο ν. Ηρακλείου».

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν Αστυνομικά Τμήματα (ΑΤ) στο Νομό Ηρακλείου που δέχονται μεγάλη πίεση, εξαιτίας της χρόνιας υποστελέχωσης, κυρίως κατά τη θερινή - τουριστική περίοδο.

Συγκεκριμένα, ΑΤ, όπως αυτό της Χερσονήσου, αλλά και αυτό που εδράζεται στον διεθνή αερολιμένα «Ν. Καζαντζάκης», κυριολεκτικά, αναγκάζονται να λειτουργούν με προσωπικό, πολύ κάτω από τα οργανογράμματά τους, που περιοδικά μόνο και κατόπιν συνεχών πιέσεων ενισχύεται με δόκιμους αστυφύλακες, οι οποίοι καταφτάνουν συνήθως με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Δεδομένου ότι η επερχόμενη τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, εξαιτίας του κλίματος που έχει δημιουργηθεί από την ολοένα αυξανόμενη ένταση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Δεδομένου ότι κατά την τρέχουσα συγκυρία εντείνονται οι απειλές για έξοδο από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο της Συνθήκης Σένγκεν και δεδομένου ότι ο διεθνής αερολιμένας Ν. Καζαντζάκης αποτελεί βασικό σημείο εισόδου - εξόδου τόσο για την χώρα, όσο και για την Ε.Ε.

Δεδομένου ότι η επαρκής στελέχωση των ανωτέρω ΑΤ αποτελεί πάγιο αίτημα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο των Αστυνομικών Αρχών Ηρακλείου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων των εν λόγω περιοχών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και κάποιο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικής ενίσχυσης των δύο αυτών ΑΤ;

2. Αν όχι, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες ανάγκες για ασφάλεια των εν λόγω περιοχών;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου