22 Μαΐου, 2015

Δέσμευση για ένταξη στο νέο ΣΕΣ (2014-2020) του έργου επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας

Συζητήθηκε την Παρασκευή 22/5 στην ολομέλεια της βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού στην Αχαΐα Ιάσονα Φωτήλα για την ανάγκη επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας.

Συζητήθηκε την Παρασκευή 22/5 στην ολομέλεια της βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού στην Αχαΐα Ιάσονα Φωτήλα για την ανάγκη επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας.

Ο Ιάσονας Φωτήλας αναφέρθηκε αρχικά στην πάγια επιδίωξη του Ποταμιού για πραγματοποίηση μικρών και μεγάλων έργων υποδομής με σκοπό την αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας στην περιοχή αλλά και της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων ανταγωνιστικών στη διεθνή αγορά και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το έργο εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία.

Επισήμανε αναλυτικά πως ήταν προγραμματισμένη εδώ και δεκαετίες η εκτέλεσή του συγκεκριμένου έργου ως διακλάδωση της κεντρικής διώρυγας του Πηνειού προς τους δήμους της Δυτικής Αχαΐας και απέκτησε επείγοντα χαρακτήρα καθώς, λόγω της έλλειψης νερού, οι αγρότες της περιοχής πραγματοποιούν γεωτρήσεις με υπερβολικό οικονομικό κόστος αλλά και το νερό που αντλούνε να είναι υφάλμυρο και ακατάλληλο για άρδευση και ύδρευση. Η μελέτη του έργου έχει παραδοθεί από το Μάρτιο του 2014, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι που είναι σε ισχύ έως το 2021. Το έργο γι αυτούς τους λόγους θα πρέπει να ενταχθεί στο νέο ΣΕΣ (2014-2020).

Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα στην περιοχή, επισήμανε πως κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης του έργου διατυπώθηκαν επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιφυλάξεις σχετικά με την επάρκεια νερού του φράγματος Πηνειού. Αναφέρθηκε επίσης σε τρία έργα που εκτελούνται στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στην δευτερολογία του ο Ιάσονας Φωτήλας αφού επέμεινε στην αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, που θα ανακουφίσει τους αγρότες της περιοχής αλλά και το περιβάλλον, επισήμανε με στοιχεία πως το φράγμα Πηνειού έχει επαρκή αποθέματα νερού και για την περιοχή της Ηλείας αλλά και για τη Δυτική Αχαΐα. Άλλωστε αυτός ήταν ο σχεδιασμός του φράγματος εξαρχής. Ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα των έργων συντήρησης του φράγματος του Πηνειού.

Ο Υπουργός ανταπαντώντας αναφέρθηκε «στο άγχος» του Υπουργείου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης έργων υποδομής, αξίας άνω των 800.000.000 ευρώ, και ιδιαίτερα πιστώσεων για προγράμματα γέφυρα από το ΕΣΠΑ στο νέο ΣΕΣ, όπως το έργο επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού που όπως τόνισε μπορεί να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία έργων. Επισήμανε τέλος την γενικότερη απουσία συντήρησης των φραγμάτων στη χώρα μας λόγω έλλειψης πόρων αλλά και συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

[youtube id="E5eNw987TTQ"]

*Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας

22 Μαΐου 2015