3 Ιουλίου, 2017

Δεν αρκεί να φτάσεις τα 100!

Ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού

Γιατί το Υπουργείο Τουρισμού καθυστερεί να αναγνωρίσει τις ιαματικές πηγές της Ικαρίας, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πλέον σημαντικές παγκοσμίως λόγω των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων με ωφέλιμα αποτελέσματα στις χρόνιες εκφυλιστικές αρθροπάθειες, τις ρευματολογικές αρθρίτιδες, καθώς και τις νευραλγίες;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού να επισπεύσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αναγνώριση των ιαματικών πηγών του νησιού, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο.

Μπορεί οι Ικαριώτες, όπως έχει αποδειχθεί, να είναι από τους μακροβιότερους ανθρώπους του πλανήτη, αλλά ας μην τους δυσκολεύουμε άλλο τη ζωή, τονίζει ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση των ιαματικών πηγών της Ικαρίας

Ανάμεσα στις πιο διάσημες για τις ευεργετικές ιδιότητές τους ιαματικές πηγές του κόσμου συγκαταλέγονται, έπειτα από πολύχρονες έρευνες και μελέτες ειδικών και γιατρών, τα λουτρά της Ικαρίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νερά των πηγών του πανέμορφου νησιού βρίσκονται στην παγκόσμια κατάταξη αμέσως μετά την Άπω Ανατολή. 

Οι πηγές της Ικαρίας ανήκουν στην κατηγορία των Αλιπηγών, που προέρχονται από νερά τα οποία πορεύονται από τεκτονικά ρήγματα και από μεγάλο βάθος. Λόγω αυτής της ιδιότητας έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα στις χρόνιες εκφυλιστικές αρθροπάθειες, στις ρευματολογικές αρθρίτιδες καθώς και τις νευραλγίες.

Το νησί γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών απ' όλο τον κόσμο. Επιλέγουν να κάνουν τα μπάνια τους στις εγκαταστάσεις των υδροθεραπευτηρίων που υπάρχουν στην περιοχή και να θαυμάσουν από κοντά τις ομορφιές του νησιού με τους μακροβιότερους, όπως έχει αποδειχτεί, κατοίκους του κόσμου.

Ο Δήμος Ικαρίας προσπαθεί από το 2015 να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών της πηγών στο υπουργείο Τουρισμού.

Με το από 22.05.2017 έγγραφό του επανέρχεται με νέα παρέμβαση στο υπουργείο Τουρισμού εκθέτοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους προβληματισμούς του για την καθυστέρηση της διαδικασίας. Προσδοκώντας στη δρομολόγηση ενεργειών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού που θα προσδιορίζουν τον προσφορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού για την τοπική οικονομία ζητήματος, αναλογιζόμενη το θεσμικό της ρόλο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Γιατί το υπουργείο Τουρισμού δημιουργεί προσκόμματα αντί να διασφαλίζει όρους εμπιστοσύνης , αναλογιζόμενο το θεσμικό του ρόλο και να εργάζεται υπεύθυνα ώστε να γίνεται πράξη η αφηρημένη διακήρυξη;

2. Ποιοι οι λόγοι της καθυστέρησης αναγνώρισης των ιαματικών πηγών της Ικαρίας;

3. Ποιος θα αναλάβει το κόστος των απωλειών πόρων που λόγω αυτής της καθυστέρησης έχει τόσο ο Δήμος όσο και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τη λειτουργία των ιαματικών πηγών Ικαρίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας