Οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Σταυρούλα Αντωνάκου (Α’ Πειραιώς) απεύθυναν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό για θέματα αθλητισμού, σχετικά με μια μεγάλη αδικία που κινδυνεύει να πραγματοποιηθεί με τους αθλητές που πέτυχαν διακρίσεις στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες που διεξάγονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν αυτές τις ημέρες (12-28 Ιουνίου).
Οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Σταυρούλα Αντωνάκου (Α’ Πειραιώς) απεύθυναν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό για θέματα αθλητισμού, σχετικά με μια μεγάλη αδικία που κινδυνεύει να πραγματοποιηθεί με τους αθλητές που πέτυχαν διακρίσεις στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες που διεξάγονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν αυτές τις ημέρες (12-28 Ιουνίου).
Οι περισσότερες διεθνείς ομοσπονδίες συνδύασαν τους πρώτους αυτούς ευρωπαϊκούς αγώνες με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κατηγοριών. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό είναι λογικό τα αποτελέσματα των αγώνων του Μπακού να θεωρηθούν από την πολιτεία ότι αποτελούν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Κυρίως αυτό αφορά τα ευεργετήματα που προβλέπονται για τους μαθητές-αθλητές. Είναι λοιπόν μεγάλη αδικία εκ μέρους της πολιτείας να μην ισχύσει το ίδιο απλά και μόνο για λόγους γραφειοκρατικούς, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις πρώτες σχετικές ανακοινώσεις. Η αδικία αυτή μάλιστα κορυφώνεται από το γεγονός ότι οι νεαροί αυτοί αθλητές δε θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν αντίστοιχη ευρωπαϊκή διάκριση μέσα στο 2015, καθότι τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά τους πρωταθλήματα ενσωματώθηκαν στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες στο Μπακού.
Ο αθλητισμός στην Ελλάδα υποφέρει από τεράστιες περικοπές σε χρήματα και πόρους (π.χ. εγκαταστάσεις) με αποτέλεσμα οι όποιες διακρίσεις, να έρχονται μέσα από πολύ κόπο και δυσκολότερες συνθήκες απ’ ότι στο παρελθόν. Η πολιτεία θα πρέπει αυτό να το σεβασθεί και να το επιβραβεύσει με τον τρόπο που προβλέπεται. Κι αν δεν μπορεί να διαθέσει πόρους, ας διαθέσει τουλάχιστον προοπτική στα παιδιά αυτά που από νεαρή ηλικία μαθαίνουν να τιμούν και να δοξάζουν με το εθνόσημο την Ελλάδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Αθλητικές διακρίσεις στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού και συνακόλουθα ευεργετήματα για τους αθλητές»
Αυτές τις ημέρες (12-28 Ιουνίου 2015) διεξάγονται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί αγώνες οι οποίοι οργανώνονται από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές. Είναι ένας νέος θεσμός, κάτι σαν μια μικρή Ολυμπιάδα αποκλειστικά όμως για ευρωπαϊκές χώρες, στον οποίο 6000 αθλητές από 50 χώρες συμμετέχουν σε 20 αθλήματα. Η πρωτοτυπία είναι ότι πρώτη φορά τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πολλών αθλημάτων λαμβάνουν χώρα ταυτοχρόνως στον ίδιο τόπο, κάτι που ήδη γίνεται στους Πανασιατικούς και Παναμερικανικούς αγώνες. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στους αγώνες αυτούς με μία αποστολή 130 και πλέον αθλητών ενώ μέχρι στιγμής έχει να επιδείξει αξιοπρόσεκτη πορεία έχοντας κατακτήσει επτά μετάλλια (1 χρυσό, 4 αργυρά και 2 χάλκινα).
Οι περισσότερες διεθνείς ομοσπονδίες συνδύασαν τους πρώτους αυτούς ευρωπαϊκούς αγώνες με αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κατηγοριών. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κολύμβησης (LEN) αποφάσισε στους αγώνες του Μπακού να λάβουν μέρος οι εθνικές ομάδες εφήβων και νεανίδων (αγόρια και κορίτσια γεννημένα το 1998 και νεότερα) με σκοπό να ενταχθούν και να διεξαχθούν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν φέτος το καλοκαίρι. Το ίδιο προφανώς θα ισχύει και τεκμηριώνεται και μεταξύ άλλων διεθνών και ελληνικών ομοσπονδιών αντιστοίχων αθλημάτων.
Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, είναι λογικό τα αποτελέσματα των αγώνων του Μπακού να θεωρηθούν από την πολιτεία ότι αποτελούν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (όπου και όταν οι παραπάνω λόγοι συντρέχουν και τεκμηριώνονται). Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αφορά κυρίως τα ευεργετήματα τα οποία προβλέπονται για τους αθλητές και τις αθλήτριες σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου 4115/2013.
Ωστόσο όμως με μεγάλη έκπληξη μέσω έγκυρων δημοσιευμάτων ενημερωθήκαμε για σχετικό έγγραφο του Υπουργείου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ με Αρ. Πρωτ.: ΥΠΠΟΠΑΙΘ /ΓΔΥΑ/ΔΑΑ/152358/7544/3788/8.6.2015 και με θέμα «1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Μπακού 2015», με το οποίο ενημερώνετε ότι «οι εν λόγω Αγώνες δεν συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του Αθλητικού νόμου και ειδικότερα στις αγωνιστικές διακρίσεις όπως αυτές προβλέπονται από την παρ. 2 του άρθρου 38 όπως ισχύει σήμερα και ως εκ τούτου, δεν προκύπτουν ευεργετήματα και προνόμια για τους συμμετέχοντες αθλητές και αθλήτριες».
Σίγουρα θα ήταν μεγάλη αβλεψία και αδικία εκ μέρους της πολιτείας να μην ισχύσουν και σε αυτήν την περίπτωση οι εν λόγω διατάξεις για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς. Και η αδικία αυτή κορυφώνεται από το γεγονός ότι οι νεαροί αυτοί αθλητές δε θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν αντίστοιχη ευρωπαϊκή διάκριση μέσα στο 2015, καθότι όπως προαναφέρθηκε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά τους πρωταθλήματα ενσωματώθηκαν στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες στο Μπακού.
Είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα τεράστιων περικοπών σε χρήματα και πόρους με αποτέλεσμα οι όποιες διακρίσεις (όπως και αυτές στο Μπακού) να έρχονται μέσα από πολύ κόπο και δυσκολότερες συνθήκες απ’ ότι στο παρελθόν. Η πολιτεία θα πρέπει αυτό να το σεβασθεί και να το επιβραβεύσει με τον τρόπο που προβλέπεται και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Αναγνωρίζουμε αν και δεν αποδεχόμαστε ότι το κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο δε μπορεί να διαθέσει χρηματικούς πόρους, όμως ας προσφέρει τουλάχιστον προοπτική στα παιδιά αυτά τα οποία από νεαρή ηλικία μαθαίνουν να τιμούν με το εθνόσημο και να δοξάζουν την Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύει το Υπουργείο και ο αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Υπουργός να έρθει σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες ελληνικές ομοσπονδίες και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) έτσι ώστε να επιλυθεί το γραφειοκρατικό θέμα που έχει δημιουργηθεί και να μην αδικηθούν οι αθλητές που τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας προκειμένου να τύχουν των ανάλογων ευεργετημάτων;
2. Ο αθλητισμός ιδιαίτερα στην παιδική και νεανική ηλικία είναι απαραίτητος και πρέπει ως κοινωνία να αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε σε σχέση με αυτόν που καταναλώνουμε. Είστε υπέρ της παροχής κινήτρων στους νεαρούς αθλητές για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να στρέψουμε περισσότερα παιδιά στο μεγάλο σχολείο που λέγεται αθλητισμός;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής
Σταυρούλα Αντωνάκου - Α' Πειραιά
24 Ιουνίου 2015