12 Μαΐου, 2016

Δ. Αβραμόπουλος προς Μ. Κύρκο: Το μόνο σχέδιο για τους πρόσφυγες στηρίζεται στην αλληλεγγύη, διαψεύδω το plan Β

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ όταν ο επικεφαλής της ΚΟ του Ποταμιού στο ΕΚ Μίλτος Κύρκος κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του έθεσε την ανάλογη ερώτηση στον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο .

Ο Μίλτος Κύρκος στη παρέμβασή του τόνισε τα παρακάτω :

«Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την ποιότητα ενός νόμου από την αντοχή του στο χρόνο και το Δουβλίνο μας απέδειξε ότι δεν λειτούργησε όταν πραγματικά χρειάστηκε.

Εξετάζοντας την πρόταση της Κομισιόν ένα κριτήριο έχω: Εάν είχαν υλοποιηθεί όλα αυτά στην αρχή της προσφυγικής κρίσης θα ήμασταν σε καλύτερη θέση ; Πιστεύω ακράδαντα πως ναι. Και θα ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα με την υλοποίηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, της FRONTEX 2.0

Η πρόταση αυτή με όλες τις μετατροπές και προσθήκες που θα δεχτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστικά ένα ενδιάμεσο στάδιο μέχρι να έχουμε ένα πιο φιλόδοξο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου που απ’ ότι καταλαβαίνω δεν βρίσκεται στα ενδιαφέροντα των περισσότερων κρατών μελών.»

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου αν με βάση τα δημοσιεύματα στον τύπο υπάρχει plan B για την Ελλάδα, στο ζήτημα των προσφύγων, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας «ότι υπάρχει μόνο ένα σχέδιο το οποίο βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης αλλά και στη καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και στην υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Τελειώνοντας τόνισε «ότι οι φήμες και η παραφιλολογία δεν ευσταθούν και κάνουν κακό.»

Δείτε το βίντεο: