10 Μαΐου, 2016

Όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται κάθε μεταρρύθμιση που μπορεί να απειλήσει το βαθύ ελληνικό πελατειακό κράτος

Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ποταμιού στο ΕΚ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση

«Το χθεσινό eurogroup έδειξε πως η συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζεται αδιατάρακτη.

6 χρόνια, 3 μνημόνια, 12 θετικές αξιολογήσεις (πάντα στο χείλος κάποιου γκρεμού) και αντίστοιχες θριαμβολογίες από κυβερνήσεις που υπόσχονται πως η αριθμοί θα ευημερήσουν αύριο. Το μόνο που βλέπουν οι πολίτες είναι η επιβάρυνση από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μα γιατί οι μεν θεσμοί έχουν ξεχάσει εντελώς την ανάπτυξη και επικεντρώνονται μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους, (που καταρρέουν ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ανάπτυξη) οι δε κυβερνήσεις αρνούνται κάθε μεταρρύθμιση που μπορεί να απειλήσει το βαθύ ελληνικό πελατειακό κράτος.

Όμως δώδεκα θετικές αξιολογήσεις έχουν αποδείξει πια πως διέξοδος δεν θα υπάρξει εάν δεν προχωρήσουν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση, χωρίς κόστος, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι τομές στη δημόσια διοίκηση, η αναδιοργάνωση του πελατειακού τμήματος της γεωργίας, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ευρωπαϊκά επίπεδα για να χτυπηθεί η διαφθορά στην υγεία, η ενεργοποίηση του συστήματος εισροών εκροών στη διακίνηση πετρελαιοειδών, η διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες και δεκάδες άλλες δράσεις που ήδη περιέχονται στο μνημόνιο. Δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αρνήθηκαν έστω και να ξεκινήσουν την εφαρμογή τους».

Δείτε το βίντεο:

διαβάστε επίσης