31 Ιουλίου, 2015

Χωρίς κανένα ναυαγοσωστικό σκάφος η Περιφέρεια Κρήτης – χωρίς πλωτό μέσο το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με την έλλειψη ναυαγοσωστικού σκάφους για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με την έλλειψη ναυαγοσωστικού σκάφους για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού.

Θέμα: «Χωρίς κανένα ναυαγοσωστικό σκάφος η Περιφέρεια Κρήτης – χωρίς πλωτό μέσο το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου».

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της απόφασης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ), σύμφωνα με την οποία το μοναδικό ναυαγοσωστικό σκάφος (Ν/Γ 515) που διαθέτει ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης εστάλη στη Χίο, προς αντικατάσταση άλλου ναυαγοσωστικού (Ν/Γ 519), το οποίο συγκρούστηκε πριν από λίγες ημέρες με κρουαζιερόπλοιο, που διερχόταν των στενών του Τσεσμέ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι το Ν/Γ 515 αποτελεί και το μοναδικό πλωτό μέσο του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου Κρήτης, γεγονός που καθιστά πλέον την εν λόγω λιμενική αρχή μειωμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, μεσούσης της θερινής περιόδου.
Η παραπάνω απόφαση, έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις, τόσο των λιμενικών, όσο και των κατοίκων και των φορέων της Κρήτης, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τις ανάγκες της Χίου για τέτοιου είδους μέσα, από τη στιγμή που το ακριτικό νησί αποτελεί καθημερινό σημείο εισόδου των ερχομένων από την Τουρκία μεταναστών, από την άλλη δεν αντιλαμβάνονται με ποιο τρόπο ελπίζει το αρχηγείο του ΛΣ πως θα καλύψει και τις εξίσου υπαρκτές ανάγκες της Κρήτης.
Δεδομένου ότι ο προγραμματισμός διάθεσης των ναυαγοσωστικών σκαφών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα και δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν προφορικών εντολών του Αρχηγείου του ΛΣ, αλλά αντίθετα κατόπιν ορθολογικού προγραμματισμού.

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ναυαγοσωστικά σκάφη σε υπηρεσίες όχι πρώτης γραμμής, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα για την κάλυψη των αναγκών της Χίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Βάσει ποιου ορθολογικού σχεδιασμού και προγραμματισμού επέλεξε να αφήσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης χωρίς κανένα ναυαγοσωστικό σκάφος;

2. Πότε σκοπεύει να αντικαταστήσει το ναυαγοσωστικό σκάφος που εστάλη στη Χίο;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

31 Ιουλίου 2015