11 Νοεμβρίου, 2015

Χωρίς φιλόδοξους στόχους στο Παρίσι για το κλίμα η κυβέρνηση

Παρέμβαση του βουλευτή Β' Αθήνας, Γιώργου Αμυρά, στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος για την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι το Δεκέμβριο

Ο βουλευτής έθεσε ξανά το ζήτημα της απουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας από τις προσυναντήσεις για την προετοιμασία της σημαντικής αυτής Διάσκεψης, αλλά και την απουσία εμπλοκής στη διαβούλευση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα κληθεί εν τέλει και να εφαρμόσει πρακτικά τα όποια εθνικά μέτρα.

Ο κ. Αμυράς ζήτησε να πληροφορηθεί από τον παρευρισκόμενο υπουργό κ. Τσιρώνη το πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και ποια η συμμετοχή των Α.Π.Ε. σε αυτόν, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική τους για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, ο βουλευτής του Ποταμιού επεσήμανε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τόσο τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στο Παρίσι και τι θέματα θα προβάλει εκεί, όσο και τη σύνθεση της αντιπροσωπείας μας και αναφέρθηκε σε χθεσινή πρόταση που κατέθεσε η Greenpeace για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας σε 1.000.000 κτήρια, ρωτώντας τον υπουργό εάν την υιοθετεί ως επίσημη ελληνική πρόταση για το Παρίσι.

Με έμφαση, ο κ. Αμυράς επέμεινε επίσης να δοθούν διευκρινίσεις από τον υπουργό για τις προθέσεις του, σχετικά με τις μονάδες της Πτολεμαΐδας 3 και 5, πότε θα λειτουργήσει η Πτολεμαΐδα 5, ποιο το κόστος της σε όλα τα επίπεδα και εάν τελικά οι μονάδες αυτές θα έχουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπών.

Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας