15 Σεπτεμβρίου, 2016

Χωρίς απαντήσεις ο Υπουργός για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Την αύξηση της παραβατικότητας με θύμα τους πολίτες για το 2015 επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτηση στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον κ. Τόσκα.

Ίδια και μάλλον χειρότερη κατάσταση προβλέπεται για το 2016. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. τα στατιστικά στοιχεία για το α’ εξάμηνο του 2016 – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Ο κ. Φωτήλας κατέδειξε το πρόβλημα αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας – που από τη μια δεν ενοχλούμε το «άβατο» των Εξαρχείων αλλά από την άλλη «κλείνουμε» την Ηρώδου Αττικού - καθώς και στην Πάτρα. Ακόμη και οι ενώσεις των αστυνομικών εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τη στάση της κυβέρνησης για «ήπια διαχείριση» της παραβατικότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι περίεργη η ταυτόχρονη σύμπτυξη των αστυνομικών τμημάτων. Ακόμη, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που δείχνουν ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί προμηθεύονται τον εξοπλισμό τους.

Ο Υπουργός απάντησε μόνο για το θέμα των περιπολιών, υποστηρίζοντας ότι με τη σύμπτυξη των αστυνομικών τμημάτων μπορούν να περιπολούν περισσότεροι αστυνομικοί – χωρίς φυσικά να λάβει υπόψη του ότι είναι αδύνατον να καλυφθεί το σύνολο της Επικράτειας.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Πρωτολογία:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στις 10 Μαΐου 2016, για το 2015 παρουσιάζεται αύξηση παραβατικότητας σε ενέργειες «χαμηλού ρίσκου», επί παραδείγματι, ληστείες σε οικίες, καταστήματα και μίνι μάρκετ, ενώ μείωση ή στασιμότητα της παραβατικότητας εντοπίζεται σε στόχους «υψηλού ρίσκου», όπως για παράδειγμα σε ληστείες σε Τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.α.

Ενδεικτικά, το 2015 και σε σχέση με τις ληστείες, τα νούμερα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα: αύξηση των ληστειών κατά 13,58% στην Επικράτεια, 11,79% στην Αθήνα και 24,38% στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογα αποτελέσματα εμφανίζονται και για τις απόπειρες ληστειών. Αύξηση επίσης θα παρατηρήσει κανείς και στις κλοπές – διαρρήξεις, οι οποίες σε σχέση με το 2014 αυξήθηκαν κατά 5.083 το 2015 – δηλαδή αύξηση κατά 7,4% στο σύνολο της χώρας, 8.9% στην Αττική και 3,3% στην Θεσσαλονίκη. Σημειωτέων δε ότι οι κλοπές – διαρρήξεις σε οικίες ξεπέρασαν τις 24.022!!! σε επίπεδο Επικράτειας.

Και στο παρεμπόριο, σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα, καθώς το 2015 υπήρξαν 13.383 παραβάσεις, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από το 2014 (6.924).

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς, η καθημερινότητά μας δείχνει ότι τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία μάλλον θα είναι χειρότερα για το 2016 και δε νομίζω να δίνετε τη δέουσα σημασία σε αυτά.

Στο κέντρο της Αθήνας, αναπτύσσεται μία ιδιαίτερη δράση κουκουλοφόρων, η οποία εμποδίζει τις κινήσεις και την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, ενώ πολλοί καταστηματάρχες ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την ασφάλεια των επιχειρήσεών τους – δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα συνήθως. Βλέπετε και εσείς καθημερινά ότι στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο εκδηλώνονται επεισόδια που ανάγκασαν όχι μόνο τους κατοίκους να κλειστούν σπίτια τους αλλά και τον Ο.Α.Σ.Α., μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ., να αλλάξει τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ που περνούν από το Πολυτεχνείο.

Και εδώ τίθεται το ζήτημα των Εξαρχείων, για το οποίο πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω το σχεδιασμό σας. Μία περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, με τεράστιες ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων και του δημοσίου (αναρωτιέμαι έχει μείνει τίποτα σε αυτό το έρμο το ΑΤ Εξαρχείων;) και χωρίς προσαγωγές. Τι άλλο χρειάζεται να γίνει δηλαδή για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι γνωστοί άγνωστοι; Πρέπει να υπάρξουν θύματα; Τη γλυτώσαμε δηλαδή με τον διευθυντή της Τροχαίας και άρα έχουμε πάλι πίστωση χρόνου για να δούμε τι θα κάνουμε με τους συντρόφους του κ. Κυρίτση;

Ήδη οι ενώσεις των αστυνομικών εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την «ήπια διαχείριση» αυτής της πλευράς της παραβατικότητας και κάνουν αναφορά για ιδεοληπτικές συμπεριφορές που τους αποτρέπει από την άσκηση του καθήκοντός τους που δεν είναι άλλο παρά η προστασία των πολιτών!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι γεγονός ότι τα σώματα ασφαλείας και ειδικά η αστυνομία έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στο θέμα της προστασίας των πολιτών παρά τις σημαντικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν (υλικοτεχνικές ελλείψεις π.χ. οχήματα και εξοπλισμό). Έχουμε όμως και συμβάντα όπως αυτό πρόσφατα που έγινε στη περιοχή του Αιγίου με 15χρονο που μαχαίρωσε αστυνομικό όταν του ζήτησε να σταματήσει για έλεγχο, που δείχνουν ότι τα «πεζοδρόμια» δεν είναι ασφαλή ούτε για τα ίδια τα όργανα της τάξης και σε αυτό θα πρέπει να σταθούμε.

Είναι σημαντικό κ. Υπουργέ να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε αύξηση της παραβατικότητας από τη μια και από την άλλη να συμπτύσσουμε τα αστυνομικά τμήματα, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό κατά τη γνώμη μου. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ενδεχομένως σύντομα θα συζητάμε για μη αστυνομούμενες περιοχές λόγω του χρόνου ανταπόκρισης.

Θα ήθελα λοιπόν να μας γνωρίσετε πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την αύξηση της παραβατικότητας «χαμηλού ρίσκου»; Ποιος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός όσον αφορά στην παραβατικότητα; Ποιες οι ενέργειές σας όσον αφορά στην προστασία των πολιτών στην καθημερινότητά τους και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας που φαίνεται να έχει χαθεί;

Επίσης, ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η σύμπτυξη των αστυνομικών τμημάτων – με βάση ποια λογική; Χρησιμοποιήθηκαν γεωγραφικά κριτήρια; Πληθυσμιακά; Έχουν οριστεί τα γεωγραφικά όρια του κάθε αστυνομικού τμήματος; Ποιες μεταβλητές λήφθηκαν υπ’ όψιν; Γιατί εδώ φαίνεται – επιτρέψτε μου – μια οριζόντια κατάργηση τμημάτων (όπως άλλωστε η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει), χωρίς ξεκάθαρη στόχευση.

Έχετε προγραμματίσει να γίνει αναδιάρθρωση και των καθηκόντων των αστυνομικών εκτός της σύμπτυξης των αστυνομικών τμημάτων; Και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία:
Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,

Αρχικά θα ήθελα να σημειώσω ότι η ΕΛ.ΑΣ για το πρώτο εξάμηνο του 2016 δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τα στοιχεία αναφορικά με την παραβατικότητα και αυτό είναι κάτι που στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει και ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης των περιπολιών, κ. Υπουργέ έχετε αντιληφθεί υπό ποιες συνθήκες εργάζονται οι αστυνομικοί μας στους δρόμους;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τα περιστατικά που παρουσιάσαμε νωρίτερα δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω ένας συνάδελφος σε αυτήν την αίθουσα που πιστεύει ότι επειδή θα δουν τον αστυνομικό οι επίδοξοι ληστές θα αποτραπεί η πράξη και η όποια παρανομία.

Μόλις πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την ανάγκη σε εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρα που έχουν οι αστυνομικοί και τα οποία έπρεπε να τους τα εφοδιάζει η υπηρεσία. Αντίθετα όμως αναγκάζονται να τα αγοράζουν μόνοι τους. Επιπλέον, η τακτική κλεφτοπολέμου που ακολουθείται από παράνομες ομάδες κουκουλοφόρων (όπως βλέπουμε τακτικά στο «άβατο» των Εξαρχείων αλλά και σε τυφλές επιθέσεις όπως για παράδειγμα σε γραφεία πολιτικών κομμάτων, στη Μονή Πετράκη ή ακόμα και στα γραφεία της football league) πραγματικά δημιουργεί σοβαρές ενστάσεις για το αν το μέτρο της ενίσχυσης των περιπόλων από μόνο του μπορεί να βοηθήσει την αύξηση του αισθήματος της ασφάλειας.

Και φυσικά αντιλαμβάνεστε ότι το να μπούμε σε διάλογο με τις «συλλογικότητες» του «άβατου» των Εξαρχείων δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα, συμβάλει στη νομιμοποίησή τους και οδηγεί στην ανεξέλεγκτη δράση τους με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα όπως είδαμε πριν λίγο καιρό που οι «μπαχαλάκηδες» αποφάσισαν από μόνοι τους να «αστυνομεύσουν» στα Εξάρχεια. Το είδαμε και αυτό. Εδώ χρειάζεται σχέδιο ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και να σταματήσουν οι παλινωδίες, γιατί πάλι την «πληρώνουν» οι πολίτες.

Ανακοινώσατε πρόσφατα την σύμπτυξη των αστυνομικών τμημάτων στην πόλη της Πάτρας από 5 σε 2 τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι φορείς ζητούν τουλάχιστον 1 επιπλέον αστυνομικό τμήμα. Να σας θυμίσω ότι μιλάμε για τη Τρίτη μεγαλύτερη πόλη ολόκληρης της Ελλάδας, για την πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι, πόρτα προς τη Δύση στη Δυτική Ελλάδα. Μία πόλη με ένα λιμάνι που στο παρελθόν συγκέντρωσε τα καραβάνια ψυχών για μία διέξοδο στην Ευρώπη και που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά.

κ. Υπουργέ, όσο το προσφυγικό συνεχίζει να μην ελέγχεται με κάνει να αναρωτιέμαι αν οι μελλοντικές ανάγκες της πόλης έχουν ληφθεί υπόψιν στο σχεδιασμό σας. Πώς είναι δυνατόν να αποφασίζετε τη μείωση των αστυνομικών τμημάτων, χωρίς γεωγραφικά όρια για το καθένα και πώς αυτά θα αστυνομεύσουν και τις Φυλακές Αγ. Στεφάνου, γιατί για εκεί το πάτε; Έχετε γνώση των αποστάσεων; Ορθά δημιουργείται τμήμα Ασφάλειας στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας, ήταν αίτημα χρόνων, αλλά περιμένετε να το στελεχώσουν οι υπάρχοντες αστυνομικοί; Απαιτούνται τουλάχιστον 40 θέσεις για ένα τμήμα, αλλά πείτε μας που θα τους βρείτε; Γνωρίζετε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται ήδη υπό μεγάλη πίεση;

Σας ρωτώ λοιπόν ποιος ο σχεδιασμός σας για τα παραπάνω θέματα που θίξαμε, συγκεκριμένα όμως κ. Υπουργέ και δώστε μας και ένα χρονοδιάγραμμα.

Σας ευχαριστώ.