30 Μαρτίου, 2016

Χαμένη στην απογραφή των δημόσιων φορέων η κυβέρνηση

Πέντε χρόνια και τρία μνημόνια μετά, εκατόν εβδομήντα οκτώ φορείς (178) του δημοσίου δεν έχουν απογραφεί καθόλου, αρνούνται να δώσουν στοιχεία για υπαλλήλους και τις αμοιβές τους, εξακολουθούν ωστόσο να χρηματοδοτούνται από το κράτος και να πορεύονται ως ανεξάρτητα καπετανάτα στην ελληνική επικράτεια, με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να συνεχίζουν να αναζητούν τους χαμένους στην…απογραφή δημόσιους φορείς.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χριστόφορου Βερναδάκη, σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, και αφορούν στοιχεία μέχρι τις 15.03.2016, όταν και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής το σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση του 2011 (αρ. 35 του ν. 4024/2011), η Ελλάδα, με τη συνδρομή μάλιστα και Γάλλων εμπειρογνωμόνων, όφειλε να απογράψει και να αξιολογήσει τις δομές της δημόσιας διοίκησης. Παρότι ο αναπληρωτής υπουργός έχει εκδώσει δυο εγκυκλίους, δίνοντας παρατάσεις για την απογραφή των δημόσιων φορέων, ορισμένα υπουργεία εξακολουθούν να καλύπτουν κάποιους οργανισμούς - ζόμπι και ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ - φαντάσματα που συντηρούνται με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και συνεχίζουν την πορεία τους στην... ανυπαρξία!

Ο κ. Αμυράς ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν στη δημοσιότητα την ονομαστική λίστα όλων των δημοσίων φορέων, που δεν έχουν ακόμα απογραφεί και να διακοπεί άμεσα η χρηματοδότησή τους.

Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας