29 Μαρτίου, 2016

«Αυταπάτη ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά τα δημοσιονομικά»

Είναι αυταπάτη ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά τα δημοσιονομικά και δημιουργεί πλεονάσματα. Η πραγματική οικονομία όχι μόνο δεν ωφελείται, αλλά αιμορραγεί χωρίς τέλος, δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους.

Όπως είπε, η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους -δηλαδή τους εύκολους στόχους- δεν απέδωσε ούτε πέρυσι, ούτε φέτος αποδίδει.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του 2015, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι, ενώ η κυβέρνηση αύξησε τον ΦΠΑ, την προκαταβολή φόρου, τον φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων, την έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων, τα συνολικά φορολογικά έσοδα παρουσίασαν υστέρηση 3,5 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από 7% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του έτους.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2016 η απόκλιση στα έσοδα είναι ήδη 148 εκ. ευρώ. Με μια απλή αναγωγή, στο έτος η απόκλιση από τους στόχους θα είναι περίπου 900 εκ., που θα έρθουν να προστεθούν στο λογαριασμό, που θα πληρώσουν οι πολίτες. «Ποιος ο λόγος να επιβάλουμε νέους φόρους, αν δεν πρόκειται να εισπράξουμε;» διερωτάται, σημειώνοντας ότι 4 στις 10 εταιρείες εκτιμάται ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Επιπλέον, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2016, έχουμε απόκλιση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 22%, όταν πέρυσι στο αντίστοιχο δίμηνο, παρά τις εκλογές και όλη την αναταραχή, που είχε προκαλέσει η πολιτική Βαρουφάκη, η απόκλιση έφτανε μόλις το 7,7%. Ο ΦΠΑ ήδη υπολείπεται κατά 137 εκ. από το στόχο του Προϋπολογισμού, και παράλληλα, όπως είπε, «ακούμε για αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, την στιγμή που έχουμε υστέρηση 74εκ. στις εισπράξεις από τον ΕΦΚ πετρελαιοειδών».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού, κ. Χουλιαράκη, σχετικά με την επιτυχία της διαπραγμάτευσης, ο Χ. Θεοχάρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι την «πετυχημένη» ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κόστισε μόνο 5 δις, θα την πληρώσουν αυτοί που θα χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση δανείων και η τράπεζα δεν θα μπορεί να προβεί στους ανάλογους διακανονισμούς.

Κατέληξε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση, αντί να ακολουθεί τις δοκιμασμένες και εν πολλοίς αποτυχημένες συνταγές της επιβολής φόρων, πρέπει αφενός δημοσιονομικά να στραφεί στο σκέλος εξοικονόμησης δαπανών και αφετέρου να φέρει επιτέλους μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα κόκκινα δάνεια.

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας