5 Αυγούστου, 2016

Αξιοποίηση και αναβάθμιση πρόσβασης σε παραλία του Κορινθιακού

Την ανάγκη να αποκατασταθεί το τοπίο και η νομιμότητα σε παραλία του Κορινθιακού κόλπου στο Κυριάκι Βοιωτίας, όπου ιδιώτες έχουν αποδυθεί σε αυθαίρετες παρεμβάσεις, επισημαίνουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς, και Ιάσονας Φωτήλας προς του υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης.
Παρά την προσπάθεια ενεργών πολιτών εδώ και χρόνια να αποτρέψουν τις αυθαιρεσίες με αναφορές τους στις αρμόδιες αρχές φαίνεται να μονιμοποιείται μια κατάσταση που δεν συνάδει με τα πρότυπα σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας που θέλει να υπερηφανεύεται για την ομορφιά του φυσικού της τοπίου και των παραλιών της.
Για αυτούς τους λόγους οι βουλευτές του Ποταμιού ζητούν να πληροφορηθούν από τους υπουργούς αν θεωρούν ότι έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο ελέγχου των καταγγελλόμενων, αν σκοπεύουν να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα αλλά και την αρχική μορφή της περιοχής, επιβάλλοντας κυρώσεις στους όποιους υπεύθυνους αλλά και κατά πόσο υπάρχουν σχέδια οργανωμένης και νόμιμης αξιοποίησης της παραλίας στη θέση «Μπακράκος- Κουτεϊκα» στον οικισμό Παναγιάς Καλαμιώτισσας της Δημοτικής Κοινότητας Κυριακίου του Δήμου Λεβαδέων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
5. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Θέμα: Αυθαίρετες ενέργειες ιδιωτών σε παραλία του Κορινθιακού Κόλπου.

Κύριοι Υπουργοί,
Εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη αυθαίρετες ενέργειες και παρεμβάσεις ιδιωτών σε παραλία του Κορινθιακού Κόλπου στη θέση «Μπακράκος- Κουτεϊκα» στον οικισμό Παναγιάς Καλαμιώτισσας της Δημοτικής Κοινότητας Κυριακίου του Δήμου Λεβαδέων. Οι ενέργειες αυτές στόχο έχουν την αλλοίωση του τοπίου και την επέμβαση σε κοινόχρηστους χώρους όπως ο αιγιαλός και η παραλία, με τη διαμόρφωση κατηφορικού αμαξιτού δρόμου πρόσβασης στην παραλία, με την μεταφορά και πρόσμιξη χώματος με τα χαλίκια της παραλίας και τη δημιουργία κατ’ ουσίαν πάρκινγκ αυτοκινήτων και με την εγκατάσταση παράνομου ηλεκτροφωτισμού.
Με συνεχείς αναφορές και καταγγελίες προς σειρά αρμόδιων αρχών (Δήμο Λεβαδέων, Α.Τ. Διστόμου, Λιμεναρχείο Αντίκυρας, Εισαγγελία Πρωτοδικών Λειβαδιάς, Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας και Δασαρχείο Λιβαδειάς) άλλοι ενεργοί πολίτες, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν ενημερώσει για αυτές τις επεμβάσεις και πέρα από την παραβίαση της νομοθεσίας έχουν επισημάνει και τους κινδύνους πολλαπλών ατυχημάτων που ενέχει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εν λόγω παραλία.
Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Είστε γνώστες των εν λόγω καταγγελιών και πως έχουν αντιδράσει οι υπηρεσίες που εποπτεύετε;

2. Θεωρείτε ότι έχει εξαντληθεί ο εποπτικός και ελεγκτικός ρόλος καθώς και η αρμοδιότητα των δημόσιων φορέων στην εν λόγω υπόθεση, έχοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα;

3. Σκοπεύετε να προβείτε σε όλες εκείνες τις δράσεις που θα αποκαταστήσουν τη νομιμότητα αλλά και την αρχική μορφή της περιοχής, επιβάλλοντας κυρώσεις στους όποιους υπεύθυνους;

4. Υπάρχουν σχέδια οργανωμένης και νόμιμης αξιοποίησης της εν λόγω παραλίας, στο πλαίσιο αισθητικής και λειτουργικής της αναβάθμισης και όχι αυθαίρετα από ορισμένους ιδιώτες κατά το δοκούν;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Αμυράς, Β΄ Αθήνας

Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής

Ιάσονας Φωτήλας, Αχαΐας