10 Φεβρουαρίου, 2017

Απουσία ελέγχων στα ωράρια εργασίας οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την παραβίαση του ωραρίου εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Η κατάργηση από το 2012 των θεωρημένων από την επιθεώρηση εργασίας βιβλίων δρομολογίων, σε συνδυασμό με την απουσία συστηματικών ελέγχων στα στοιχεία των ψηφιακών ταχογράφων, επιτρέπει σε πολλούς εργοδότες την παραβίαση των ωρών εργασίας και ανάπαυσης των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Προς την Υπουργό: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Απουσία ελέγχων στα ωράρια εργασίας οδηγών τουριστικών λεωφορείων»

Πρόκειται για κοινό μυστικό πως ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων της χώρας, αναγκάζονται συχνά να παραβιάζουν το ωράριο απασχόλησης τους και να μην τηρούν τα όρια ανάπαυσης, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως καταγγέλλουν οι οδηγοί  του σωματείου τουριστικών λεωφορείων Κρήτης ο «ΕΡΜΗΣ», αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός προωθήθηκε ο εκσυγχρονισμός του παλαιού ταχογράφου με τον ψηφιακό, αφετέρου όμως καταργήθηκε η τήρηση θεωρημένων βιβλίων δρομολογίων από την επιθεώρηση εργασίας, από τις 12/11/2012 που τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4093/2102.

Η κατάργηση των θεωρημένων βιβλίων εξέθρεψε την ανομία, καθώς πολλά λεωφορεία διαθέτουν πια διπλά ή τριπλά βιβλία δρομολογίων, που σε συνδυασμό με την έλλειψη τεχνογνωσίας στο ανάλογο προσωπικό του ελεγκτικού μηχανισμού εμποδίζει τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων, επιτρέποντας την παραβίαση του ωραρίου των οδηγών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τουριστική Κρήτη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου υπάρχει μόνο στον Β.Ο.Α.Κ. όπου το προσωπικό του ελεγκτικού μηχανισμού έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Δεδομένου ότι η παραβίαση του ωραρίου εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων.

Δεδομένου ότι η απουσία ουσιαστικών ελέγχων σε συνδυασμό με τα χαμηλά πρόστιμα επιτρέπει την παραβίαση των ορίων ανάπαυσης και του ωραρίου εργασίας των οδηγών.

Δεδομένου ότι η μη τήρηση των ωραρίων των οδηγών οδηγεί σε απώλεια νέων θέσεων εργασίας.

Ερωτάται η Υπουργός:

1. Προτίθεται να ζητήσει από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να διεξάγονται ουσιαστικοί και ολοκληρωμένοι έλεγχοι;

2. Προτίθεται να πάρει μέτρα ριζικής αναδιάρθρωσης προστίμων ώστε οι ποινές να είναι απαγορευτικές για τους παραβάτες - εργοδότες;

3. Θα επαναφέρει τη ρύθμιση της θεώρησης των βιβλίων δρομολογίων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου 

Σχετικά