Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» στις σχολικές αίθουσες από εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου μετά από εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών η ΕΛΜΕ Λέσβου, αποφάσισε πως ο όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα στη χρήση του στις σχολικές κοινότητες!
Είναι σαφές, πως η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου έχει έντονο άρωμα ρατσισμού, ενώ προσβάλει τον παιδευτικό ρόλο των εκπαιδευτικών, καθώς βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, που καλείται να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την αρμονική συμβίωση και την ομαλή ένταξη των αλλοδαπών μαθητών στην ελληνική πραγματικότητα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Απόφαση με άρωμα ρατσισμού από την ΕΛΜΕ Λέσβου
Στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου μετά από εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών η ΕΛΜΕ Λέσβου, αποφάσισε πως ο όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος και πρέπει να χρησιμοποιείται για τους παράνομους μετανάστες από τους εκπαιδευτικούς στις σχολικές αίθουσες! Η πρωτοφανής απόφαση, που μάλιστα εγκρίθηκε από τα 4 από τα 7 μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου, που ανήκουν στην παράταξη της ΔΑΚΕ, είναι αφενός ντροπιαστική για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας και αφετέρου επικίνδυνη, καθώς τέτοιοι όροι σαφώς ευνοούν και ενισχύουν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για κάθε τι διαφορετικό και το ρατσισμό.
Η απαράδεκτη απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου έρχεται μάλιστα σαν «απάντηση» στις πρόσφατες οδηγίες του Αρείου Πάγου προς τις εισαγγελικές Αρχές της περιφέρειας για ορθή χρήση των νομικών όρων στα έγγραφά τους, προκείμενου να αποφεύγονται τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Παράλληλα, προκαλεί εντύπωση πως παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών του νησιού, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας, η ΕΛΜΕ Λέσβου επιμένει προκλητικά στην απόφασή της, υποστηρίζοντας στην σχετική ανακοίνωσή της πως «το συνθετικό λαθρο- χρησιμοποιείται ευρέως για παράνομες δραστηριότητες. Έτσι χρησιμοποιούμε τους όρους «λαθρεπιβάτης», «λαθροκυνηγός», «λαθρεμπόριο» κλπ.».
Δεδομένου ότι η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αρχές και τους στόχους της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, αλλά και από τις ανάγκες της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας που καλείται να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την αρμονική συμβίωση και την ομαλή ένταξη των αλλοδαπών μαθητών στην ελληνική πραγματικότητα.
Δεδομένου ότι η τοπική κοινωνία του νησιού έχει πρόσφατα ταλαιπωρηθεί από πολλά ακραία περιστατικά ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Δεδομένου ότι η εν λόγω απόφαση σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στο θεσμικό ρόλο του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών.
Δεδομένου ότι η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» στις σχολικές τάξεις από εκπαιδευτικούς και κατ’ επέκταση από μαθητές και γονείς, σαφώς δεν βοηθά στη δημιουργία ατμόσφαιρας αποδοχής της διαφορετικότητας και στην αρμονική συνύπαρξη μαθητών διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά αντίθετα ευνοεί το bullying.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες θα επέμβετε προκειμένου η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου να μην πυροδοτήσει στις σχολικές κοινότητες του νησιού κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας;
2. Με ποιο τρόπο θα αντιληφθεί η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου πως η εν λόγω απόφαση προσβάλει τον παιδευτικό ρόλο των εκπαιδευτικών;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου