Ο Ασωπός ποταμός, που διατρέχει τα σύνορα των νομών Βοιωτίας και Αττικής, είχε τόσο μεγάλη σημασία για τα οικοσυστήματα των περιοχών και την ευζωία των ανθρώπων, ώστε ανακηρύχθηκε και λατρεύτηκε ως θεότητα κατά τα αρχαία χρόνια.
Σήμερα ο θεός Ασωπός-ποταμός έχει καταντήσει η χαβούζα δεκάδων βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν παράνομα και ρυπαίνουν ασύστολα τον ποταμό με ασύμμετρες συνέπειες σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής.
Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο βουλευτής Β’ Αθήνας, Γιώργος Αμυράς, ζητά να μάθει εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για άμεση διακοπή λειτουργίας εκείνων των μονάδων που δεν λειτουργούν νόμιμα και ρυπαίνουν τον Ασωπό.
Επίσης, ο κ. Αμυράς ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποιος είναι ο σχεδιασμός για την επίλυση του προβλήματος επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή, καθώς και ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.
Τέλος, ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει ποιο είναι το ποσό των προστίμων που έχουν εισπραχθεί έως σήμερα από τις ρυπαίνουσες μονάδες, καθώς και αν θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα χαρακτηρίζει την περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ως «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
3. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΘΕΜΑ: Άμεση διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων που ρυπαίνουν τον Ασωπό διατάσσει το ΣτΕ.
Κύριοι Υπουργοί,
με την προ ημερών υπ’ αριθμό 3943/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι κάτοικοι της περιοχής του Ασωπού βρίσκουν μια ακόμα δικαίωση, καθώς διατάσσεται η άμεση διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών και άλλων μονάδων που συνεχίζουν να ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενης νομολογίας με την οποία είχε επισημανθεί η ανάγκη επιβολής κυρώσεων στους ρυπαίνοντες, στον Ασωπό ποταμό ρίπτονται ημερησίως 13.000 m3 ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα ή επεξεργασμένα ελλιπώς, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο Ασωπός παρουσιάζει σημαντική αύξηση, η οποία φτάνει στο 57%. Μελέτες που έχουν γίνει στον Ασωπό καταγράφουν μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου αλλά και άλλων τοξικών μετάλλων και το ΣτΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στον Ασωπό ποταμό, έχει επιφέρει εκτός από την διατάραξη του οικοσυστήματος και άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
Για τους παραπάνω λόγους το ΣτΕ διατάσσει όλα τα συναρμόδια υπουργεία να διακόψουν αμέσως την λειτουργία όσων μονάδων δεν έχουν σύστημα επεξεργασίας λυμάτων ή αυτό που έχουν δεν λειτουργεί νόμιμα. Παράλληλα, και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το σημείο της απόφασης βάσει του οποίου καλείται η Πολιτεία «χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση» όχι μόνο να επιλύσει τα όποια προβλήματα επεξεργασίας αποβλήτων αλλά και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων που δεν λειτουργούν νόμιμα όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ;
2. Ποιος σχεδιασμός έργων υπάρχει για να επιλυθεί γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων της περιοχής του Ασωπού;
3. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε προκειμένου να αποκατασταθεί το οικοσύστημα της περιοχής;
4. Ποιο είναι το ποσό των προστίμων που τελικά έχουν εισπραχθεί έως σήμερα από τις ρυπαίνουσες τον Ασωπό μονάδες και έχουν επιβληθεί κατά καιρούς από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια;
5. Θα εκδοθεί και πότε το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα χαρακτηρίζει την περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού ως «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων»;
Ο ερωτών βουλευτής:
Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθήνας