26 Ιουνίου, 2018

Από 28.000 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν τελεσφορήσει οι 20!

Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

«Αν δεν μας πίεζαν οι “τοκογλύφοι”, οι “δανειστές”, “αυτοί που μας πίνουν το αίμα”, αυτοί τους οποίους καταχεριάζαμε τα προηγούμενα πέντε-έξι χρόνια, αν δεν έσπρωχναν λοιπόν αυτοί να βρούμε έναν τρόπο να λύνουμε προβλήματα, δεν θα συζητούσαμε σήμερα για την αναγκαιότητα βελτίωσης και λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο της 4ης αξιολόγησης», επεσήμανε στην ομιλία του ο Γρηγόρης Ψαριανός, που ήταν ο Ειδικός Αγορητής από το Ποτάμι στην χθεσινή συζήτηση στην Βουλή της επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ για το θέμα αυτό. Και συνέχισε:

«Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ψηφίστηκε ο ν.4469 τον Απρίλιο του 2017, τον οποίο και στηρίξαμε ως Ποτάμι. Όμως, έως τώρα δεν έχουμε δει σχεδόν κανένα τελεσίδικο θετικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή αυτού του νόμου που ήταν μάλλον μη εφαρμογή ή για την ακρίβεια ήταν εφαρμογή ενός πολυνομικού λαβύρινθου, ο οποίος δεν είχε καμία ουσιαστική διέξοδο με αποτελέσματα. Έχει στηθεί ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός τόσο γραφειοκρατικός που τελικά καθίσταται ατελέσφορος. Η πορεία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί Οδύσσεια για χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος, βολοδέρνουν στα διαφορετικά πεδία της πλατφόρμας, συλλέγοντας δικαιολογητικά, πακέτα από χαρτιά, για να τα καταθέσουν στο σοσιαλιστικό χαρτοβασίλειο, το οποίο δεν μπορεί να βρει άκρη και να δώσει λύσεις σε πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Όταν έχουμε περίπου είκοσι οκτώ χιλιάδες αρχικές αιτήσεις από τις οποίες οι τεσσερισήμισι πληρούν τα κριτήρια της επιλεξιμότητας και έχουν τελικά ολοκληρωθεί μόλις οι είκοσι (20), τότε κάτι δεν πάει καλά. Το βασικότερο πρόβλημα στη χώρα είναι η πολυνομία, η κακονομία και η γραφειοκρατία. Και η σημερινή Κυβέρνηση που επαγγέλθηκε ότι θα διορθώσει βασικά πράγματα που ταλαιπωρούσαν το πολιτικό σύστημα επί δεκαετίες, δεν έχει καταφέρει να κάνει απολύτως τίποτα. Αυτή ήταν η Κυβέρνηση που έλεγε πως θα έλυνε μέσα στο πρώτο εξάμηνο τα προβλήματα που χρόνιζαν με τα συμφέροντα, με τα λαμόγια και με τις ισορροπίες; Πρέπει κάποια να στιγμή να αντιληφθούμε πως η παράμετρος του χρόνου και η ταχύτητα ολοκλήρωσης μια διαδικασίας ακόμα σημαντικότερη από την ίδια την διαδικασία».

«Ο Έλληνας εργαζόμενος, αυτός που έχει την τύχη ακόμα να εργάζεται, πρέπει να δουλεύει 198 ημέρες τον χρόνο για να πληρώνει φόρους και εισφορές, για να πληρώνουμε κάτι "πελάτες" στο δημόσιο», καυτηρίασε ο Γρηγόρης Ψαριανός, κλείνοντας την ομιλία του.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Σχετικά