10 Μαρτίου, 2016

Απαράδεκτη η νομιμοποίηση της λογικής του «δεν πληρώνω»

Σε ερώτηση προς τον Αρμόδιο Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, προχώρησε ο βουλευτής με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την άρνησή του να εφαρμόσει επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για κλείσιμο παράνομου «ανοίγματος» από το παράπλευρο οδικό δίκτυο προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, με την λογική, ότι έτσι «διευκολύνονται» οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Παράλληλα, η άμεσα ενδιαφερόμενη κοινοπραξία «Νέα Οδός» κατέθεσε «αίτημα αποζημίωσης για απώλειες εσόδων», ζητώντας αποζημίωση ύψους 4,6 εκατ. ευρώ από το κράτος, λόγω διαφυγόντων κερδών από τα διόδια, ποσό το οποίο χάρη στους «λεονταρισμούς» του κ. Σπίρτζη είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Θέμα: «Απαράδεκτη η νομιμοποίηση της λογικής του "δεν πληρώνω" από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων».

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων να μην εφαρμόσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν, για το κλείσιμο παράνομου «ανοίγματος» από το παράπλευρο οδικό δίκτυο προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, με αιτιολογικό την «διευκόλυνση» των κατοίκων από την πληρωμή διοδίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο της εν λόγω παράνομης σύνδεσης με την εθνική οδό μέσω επιχείρησης εστίασης στο ύψος του Ν. Βοιωτίας, είχε επιβληθεί με δύο αποφάσεις του ΣτΕ το 2008, με υπουργικές αποφάσεις και, προ μηνών, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θήβας.

Παράλληλα, η άμεσα θιγόμενη κοινοπραξία Νέα Οδός, η οποία έχει βάσει της σύμβασης παραχώρησης δικαίωμα είσπραξης των διοδίων επί της Εθνικής Οδού, κατέθεσε στις 15 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους «αίτημα αποζημίωσης για απώλειες εσόδων», ζητώντας αποζημίωση ύψους 4,6 εκατ. ευρώ από το κράτος, λόγω διαφυγόντων κερδών.

Ο αρμόδιος Υπουργός συνεχίζοντας την τακτική των προκατόχων του, έδωσε εντολή να μην κλείσει το παράνομο «άνοιγμα» και μάλιστα υποβίβασε από διευθυντή σε τμηματάρχη τον υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων, που είχε δρομολογήσει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα ο κ. Σπίρτζης με ρύθμιση στον ν. 4339/15 «νομιμοποίησε» προσωρινά την παράνομη, παράπλευρη είσοδο επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, μέχρι τη λειτουργία του προγραμματισμένου Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων στην περιοχή.

Δεδομένου ότι η άρνηση εφαρμογής επανειλημμένων αποφάσεων του ΣτΕ από την εκτελεστική εξουσία δεν αποτελεί στοιχείο ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας, η οποία σέβεται τη διάκριση των εξουσιών.

Δεδομένου ότι είναι ανήκουστο να εγκαλείται και να υποβιβάζεται δημόσιος υπάλληλος με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου στο οποίο υπηρετεί, επειδή έδρασε με σύννομο τρόπο, εφαρμόζοντας δικαστικές αποφάσεις.

Δεδομένου ότι η ακραία αντικοινωνική λογική του «δεν πληρώνω» πρέπει να πάψει να εφαρμόζεται από την ίδια την κυβέρνηση και μάλιστα να αποκτά επίφαση νομιμότητας, μέσω της θεσμοθέτησης αμφιλεγόμενων ρυθμίσεων από την Βουλή.

Δεδομένου ότι παρόμοιες ρουσφετολογικές πρακτικές μεταθέτουν το κόστος στο σύνολο των φορολογουμένων πολιτών, που καλούνται να καταβάλουν 4,6 εκ. ευρώ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το επιτέλους κλείσιμο του παράνομου, παράπλευρου ανοίγματος στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας;

2. Είναι το τοπικό αυτό «ρουσφέτι» ισοβαρές με τους συνεχείς κινδύνους που συνεπάγεται η διατήρηση της σύνδεσης αυτής για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων που κινούνται επί της Εθνικής Οδού;

3. Προτίθεται να αποκαταστήσει τον τιμωρημένο, επειδή σεβάστηκε τις δικαστικές αποφάσεις, δημόσιο υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων στην αρχική του θέση;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά