16 Αυγούστου, 2016

Απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Ας αφήσουν τις θεατρικές παραινέσεις για αμαθείς και ανιστόρητους

Oταν, ανάμεσα στους αιώνες, η ιστορία κάποιων είναι βαριά στιγματισμένη με τις κηλίδες σφαγών και εξανδραποδισμών μειονοτήτων, όταν η ιστορία αναφέρει πως πριν ένα αιώνα ξεκληρίστηκαν εκατομμύρια Αρμενίων και Ποντίων, καλύτερη επιλογή είναι η σιγή.

Ας θυμίσουμε στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι η Ελλάδα ουδέποτε έστειλε τους πολίτες της σε Τάγματα Εργασίας (Amele Taburu), ουδέποτε εξέδωσε Μυστικά Διατάγματα (Kararname), ουδέποτε προέβη σε προγκρόμ των ίδιων της των πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος, ουδέποτε επέβαλε στους μειονοτικούς πολίτες της την αποκλειστική δημόσια χρήση της Ελληνικής γλώσσας (vatandaş türkçe konuş) και ουδέποτε προέβη σε μαζικές απελάσεις όσων αλλόθρησκων νόμιμα ζούσαν στο έδαφός της.

Το Ποτάμι συνιστά στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να αποφεύγει τις θεατρικές παραινέσεις που μόνο αμαθείς και ανιστόρητους μπορούν να συγκινήσουν. Και, πέρα από την δυτικοφανή συμπεριφορά, να υιοθετήσει και πραγματική δυτική και δημοκρατική νοοτροπία. Για να συμβάλει, χωρίς απειλές πολέμου, στο πνεύμα της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά