13 Φεβρουαρίου, 2017

Ανεπάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια και σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις

Καμία προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων από το κράτος, ενώ παράλληλα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια και σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα αντιγριπικά και παιδικά εμβόλια, αλλά και σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις. Ο βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Υγείας να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι υπάρχουσες ελλείψεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν οι κακές πρακτικές και παθογένειες που ακολουθούνται από τις πολυεθνικές εταιρείες στην διάθεση φαρμάκων και εμβολίων.

Όπως τονίζει ο βουλευτής, τα Μ.Μ.Ε μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης για τον ιό της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, όμως η εμφανής έλλειψη χάραξης ολοκληρωμένης πολιτικής δημιουργεί ανεπάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια, τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης αλλά και σε άλλα φάρμακα που αφορούν σε σοβαρές παθήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και επιβαρύνει δυσμενώς το ήδη ανεπαρκές σύστημα υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Καμία προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων από το κράτος, ενώ παράλληλα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια και σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις»

Τα Μ.Μ.Ε μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης για τον ιό της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, παραλείπουν όμως να αναφέρουν ότι τα αντιγριπικά εμβόλια και τα τεστ ανίχνευσης του ιού που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα γι’ αυτό το σκοπό, από τον Νοέμβριο του 2016 απουσιάζουν από τα φαρμακεία της χώρας, με αποτέλεσμα τα κρούσματα συνεχώς να αυξάνονται και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας (ηλικιωμένοι, μωρά παιδιά, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις), να είναι έρμαια του μεταλλασσόμενου ιού που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί ακόμα και στο θάνατο.

Από επίσημες ανακοινώσεις μέχρι 05/02/2017 οι θάνατοι που προήλθαν από γρίπη ανέρχονται σε 51, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν φτάσει τους 181, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ να υποστηρίζει ότι η επιδημία της γρίπης είναι σε ύφεση.

Παράλληλα έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια και σε φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, όπως νευροληπτικά, φάρμακα για τον καρκίνο, την οστεοπόρωση, ινσουλίνες κ.λπ.

Οι πολυεθνικές εταιρείες που εισάγουν φάρμακα στην Ελλάδα, λόγω του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων εισάγουν λιγότερες ποσότητες, σε σχέση μ αυτές που έχει ανάγκη ο Ελληνικός πληθυσμός, ενώ από στοιχεία του ΕΟΦ για το 2015 το 5% με 6% των συνολικών φαρμάκων που εμπορεύονται οι φαρμακαποθήκες κατευθύνονται εκτός Ελλάδας.

Δεδομένου ότι το υπέρτατο αγαθό της υγείας δεν μπορεί να αφαιρεθεί από κανένα, ούτε μπορεί να παρέχεται φαρμακευτική περίθαλψη ανάλογα με την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και των διαθέσιμων εμβολίων.

Δεδομένου ότι η ενημέρωση των πολιτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αρκεί αν το κράτος δεν έχει μεριμνήσει για την εφαρμογή και υλοποίηση αυτού του μέτρου πρόληψης όπως εν προκειμένω ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης.

Δεδομένου ότι η χρήση του ασφαλιστικού δικαιώματος που έχουν οι πολίτες σε κάθε σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος για ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη δεν πρέπει να εξαρτάται από τα διαθέσιμα των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης προς διάθεση;

2. Με ποιο τρόπο θα προστατευθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθώς υφίσταται έλλειψη του εν λόγω εμβολίου της γρίπης από τον Νοέμβριο του 2016;

3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι κακές πρακτικές και παθογένειες που ακολουθούνται από τις πολυεθνικές εταιρείες στην διάθεση φαρμάκων και εμβολίων;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης -Ηρακλείου