29 Φεβρουαρίου, 2016

Αναστάσιος Γρύλλης

Φίλες και φίλοι,

ονομάζομαι Αναστάσιος Γρύλλης, και ως μέλος της πολιτικής κίνησης Μπροστά συμμετείχα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στο ψηφοδέλτιο του νομού Δωδεκανήσου.

Τα νησιά μας, για τα οποία δεν συνηθίζουμε να μιλάμε συχνά, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
Δίπλα στα διαχρονικά ζητήματα της υγείας, του εκπαιδευτικού συστήματος και του ακτοπλοϊκού, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα μεγαλύτερο, το οποίο καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο εκρηκτική. Το Μεταναστευτικό. 
 
Η Μετανάστευση, παγκόσμιο φαινόμενο σε εξέλιξη, αποτελεί πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Η Ελλάδα είναι όμως εκείνη που τιμωρείται λόγω της γεωγραφικής θέσης. 

Τα σύνορα της ΕΕ είναι το Αιγαίο και η φύλαξή τους είναι ευθύνη όλης της Ένωσης, συνολικά. 

Απαιτείται παράλληλα ένα Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης:
1. Είναι απαραίτητη, η άμεση ενίσχυση των νησιών με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές υποδομές για την υπηρεσία καταγραφής και ταυτοποίησης των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους σε καθημερινή βάση και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
2. Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους παράνομους μετανάστες από τις χώρες της Β. Αφρικής, σε ότι αφορά στην άμεση διαδικασία επαναπροώθησης τους.
3. Μεγάλης σημασίας είναι η άμεση μεταφορά των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών σε οργανωμένα κέντρα, είτε στην ηπειρωτική χώρα, είτε σε όποιο άλλο σημείο υποδειχθεί, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στα νησιά. 
4. Είναι αναγκαίο, η παραμονή όσων καταγράφονται ή ταυτοποιούνται στα νησιά μας, να μην υπερβαίνει τις 24 ώρες, διότι οι υποδομές δεν είναι επαρκείς. 
5. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τουρισμός είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο από το φαινόμενο αυτό. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που έδινε στη χώρα μας το φιλί της ζωής όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, αυτή τη στιγμή δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα.

Ήδη οι κρατήσεις σε πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν υποστεί σημαντική μείωση, με τους ξενοδόχους να κάνουν δραματικές προβλέψεις για το καλοκαίρι που έρχεται. 

Για τα νησιά αυτά, που επωμίζονται στις πλάτες τους όλο το βάρος από το Μεταναστευτικό ζήτημα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να ληφθούν Μέτρα Ανακούφισης:

Τέτοια μέτρα αποτελούν:
1. Η προώθηση και η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορούν να προσφέρουν τα νησιά μας. (αναρριχητικός, θρησκευτικός, καταδυτικός, συνεδριακός, κ.α)
2. Η αναβάθμιση των νησιωτικών υποδομών και ιδιαίτερα των μαρίνων ώστε αυτές να γίνουν πιο ελκυστικές απέναντι στις πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις τουρκικές ακτές. 
3. Η προσέλκυση διεθνών τουριστικών επενδύσεων μέσα από ένα τουριστικό αναπτυξιακό μοντέλο των νησιών.Την στιγμή που η Τουρκία δημιουργεί Αφορολόγητες Τουριστικές ζώνες στα παράλιά της, η Ελλάδα αποφασίζει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
4. Να υπάρχει ανταποδοτικό όφελος στα νησιά από το συνάλλαγμα. 

5. Ο Ένφια, η μέρος αυτού, αφού δεν καταργείται, να αποδίδεται στους δήμους των νησιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας.

6. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ο χαμηλός συντελεστής του ΦΠΑ, τουλάχιστον για τα μικρά νησιά.
 
Η δυναμική και αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας θα έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και τη συνεννόηση. 
Εμείς οι Έλληνες έχουμε ανάγκη από αλλαγές.
Ας δούμε λοιπόν ποιοι συμφωνούμε και ας προχωρήσουμε ΜΠΡΟΣΤΑ ..

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά