7 Ιουνίου, 2016

«Ανάπτυξη με ποιους στρατηγικούς στόχους;»

Την στιγμή, που έξι φορτηγά πλοία αναμένουν αρόδο έξω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είτε να φορτώσουν είτε να ξεφορτώσουν και με άλλα δεκαέξι να έχουν έρθει και φύγει άπραγα, τα λιμάνια του Δυρραχίου στην Αλβανία και του Μπουργκάζ στη Βουλγαρία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και κάνουν δελεαστικές προσφορές, ώστε να προσελκύσουν εκεί μεταφορική δραστηριότητα. Με αυτή την επισήμανση, άρχισε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, κατά την συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου, που ξεκίνησε σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, θέλοντας να καταδείξει τους κινδύνους, που ενέχει το σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον στη γειτονιά μας.

Φέρνετε με μεγάλη καθυστέρηση τον αναπτυξιακό νόμο και χωρίς να έχετε ξεκαθαρίσει τους στρατηγικούς στόχους, τόνισε ο κ. Αμυράς και εν μέσω συνεχιζόμενης ύφεσης δεν μας λέτε πόσες θέσεις εργασίας αναμένετε από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον σε ότι αφορά τα φορολογικά κίνητρα χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία, το Ισραήλ, αλλά και η Ρωσία έχουν πολύ πιο ευνοϊκές φοροαπαλλαγές και πολύ χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης σε καινοτόμες επιχειρήσεις και ειδικά σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα έρχεται καταϊδρωμένη να θεσπίσει φορολογική σταθερότητα σε ορισμένες μεγάλες επενδύσεις αλλά με φορολογικό συντελεστή 29% που είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και κατά πολύ μεγαλύτερος των γειτόνων μας.

Ο βουλευτής του Ποταμιού τέλος, ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης να παρουσιάσει μια αξιολόγηση των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και πρότεινε να υπάρξει συζήτηση για την καθιέρωση κάποιας ειδικής οικονομικής ζώνης στην Ελλάδα ύστερα από εμπεριστατωμένη μελέτη.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας