12 Οκτωβρίου, 2016

Ανάγκη δημιουργίας παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα μπορούσε να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας για παιδιά όχι μόνο από τη Μακεδονία, αλλά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Υγείας.

Η βουλευτής αναφέρεται σε χθεσινή επιστολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που αναφέρεται ότι ο δήμος έχει δρομολογήσει ενέργειες για τη χωροθέτηση παιδιατρικού νοσοκομείου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη. Επί της πρότασης του δήμου, έχει ζητηθεί εγγράφως η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, η οποία κρίνεται απαραίτητη για τη συνέχιση της διαδικασίας, αλλά δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

Επικαλείται, επίσης, πρόσφατες δηλώσεις του νυν Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρώην Υπουργού Υγείας, ότι το θέμα του παιδιατρικού νοσοκομείου πρέπει να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι υπάρχει σχεδόν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εκκρεμεί το θέμα του οικοπέδου.

Ρωτά, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό, αν θα προχωρήσει τελικά η δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη με τις ανάλογες ειδικότητες και υποδομές για την εξυπηρέτηση παιδιών και οικογενειών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, ζητά να μάθει αν το υπουργείο έχει λάβει γνώση της πρότασης του δήμου Θεσσαλονίκης για χωροθέτηση του νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη, αν υπάρχουν άλλα κωλύματα στη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την άρση τους σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη

Το θέμα της δημιουργίας παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα μπορούσε να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας για παιδιά όχι μόνο από τη Μακεδονία αλλά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, δυστυχώς, παραμένει και σήμερα σε εκκρεμότητα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Σε πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι ο δήμος έχει δρομολογήσει ενέργειες για τη χωροθέτηση παιδιατρικού νοσοκομείου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη. Επί της πρότασης του δήμου, έχει ζητηθεί εγγράφως η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, η οποία κρίνεται απαραίτητη για τη συνέχιση της διαδικασίας αλλά δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

Πρόσφατες είναι και οι δηλώσεις του νυν Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρώην Υπουργού Υγείας ότι το θέμα του παιδιατρικού νοσοκομείου πρέπει να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι υπάρχει σχεδόν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εκκρεμεί το θέμα του οικοπέδου.

Παρόλα αυτά, δεν έχει υπάρξει κάποια ανάλογη επίσημη τοποθέτηση ή ενέργεια εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την πρόοδο του θέματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Θα προχωρήσετε στη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη με τις ανάλογες ειδικότητες και υποδομές για την εξυπηρέτηση παιδιών και οικογενειών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα;

2) Έχετε λάβει γνώση της πρότασης του δήμου Θεσσαλονίκης για χωροθέτηση του νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη και ποιες είναι οι απόψεις σας επ’ αυτής; Υπάρχουν άλλα κωλύματα στη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την άρση τους σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης