21 Σεπτεμβρίου, 2016

Άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για τους πληγέντες αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης, αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στο Οροπέδιο Λασιθίου της Κρήτης, εξαιτίας των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει την αναγκαιότητα παρέμβασης των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου, καθώς και του άμεσου εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, τα οποία οφείλονται στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών στη χώρα μας, αλλά και την εισαγωγή νέων ασθενειών που ως τώρα δεν καλύπτονται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες του Οροπεδίου Λασιθίου από την χαλαζόπτωση»

Τεράστιο πλήγμα δέχτηκε ο αγροτικός τομέας του Οροπεδίου Λασιθίου εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που συνέβησαν την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016. Η ραγδαία χαλαζόπτωση κατέστρεψε ολοσχερώς τις αγροτικές καλλιέργειες (καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και δενδρώδεις καλλιέργειες). Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου προς τον ΕΛΓΑ Ηρακλείου, κρίνεται επιτακτική και άμεση η αποζημίωση των πληγέντων, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ήδη αυξημένες απαιτήσεις των καλλιεργειών τους.

Δεδομένου ότι τα πρωτοφανή αυτά για την Κρήτη καιρικά φαινόμενα φέρνουν σε απόγνωση τον αγροτικό τομέα, που μετρά ζημιές στις καλλιέργειές του.

Δεδομένου ότι η καταγραφή των ζημιών κρίνεται επιτακτική και πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Δεδομένου ότι απαιτείται ο άμεσος εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, τα οποία οφείλονται στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών στη χώρα μας, αλλά και την εισαγωγή νέων ασθενειών που ως τώρα δεν καλύπτονται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών και καλλιεργητών του οροπεδίου του Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα;

2. Αν σκοπεύει το επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου