3 Φεβρουαρίου, 2016

«Άμεση ανάγκη ιατρικού υλικού για ευπαθείς ομάδες»

Την έλλειψη ιατρικού υλικού για ευπαθείς ομάδες σε Νοσοκομεία της Αχαΐας επισημαίνει ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αχαϊκών ΜΜΕ, φαίνεται ότι σε όλη την περιοχή έχουν μείνει για εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά μόνο δύο βηματοδότες. Η αρμόδια αρχή για την έγκριση προμηθειών στα νοσοκομεία αδυνατεί να προχωρήσει σε προμήθεια νέων βηματοδοτών, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής τιμής μονάδας που έχει δοθεί από το Παρατηρητήριο. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους να αναζητούν σε όλη τη χώρα νοσοκομείο που να διαθέτει βηματοδότες, προκειμένου να κάνουν εκεί εισαγωγή.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Φωτήλας ρωτά τον Υπουργό για την ισχύ των δημοσιευμάτων, καθώς και τις ενέργειες που θα προβεί, ώστε από τη μια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και από την άλλη να διερευνήσει τυχόν ευθύνες. Επίσης, ρωτά εάν υπάρχουν αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας και εάν ναι σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να εξαλειφθεί/ ελαχιστοποιηθεί συνολικά το πρόβλημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Εντείνεται η έλλειψη ιατρικού υλικού για ευπαθείς ομάδες στην Αχαΐα»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε αχαϊκά ΜΜΕ, τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται έλλειψη βηματοδοτών σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι σε όλη την περιοχή έχουν μείνει για εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά ΜΟΝΟ δύο βηματοδότες στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η προηγούμενη προμήθεια είχε γίνει με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις τιμές που δίνονται από το Παρατηρητήριο δημιουργεί πρόβλημα στην αρμόδια αρχή για την έγκριση των προμηθειών στα νοσοκομεία ώστε να προχωρήσουν σε προμήθεια νέων βηματοδοτών λόγω της σημερινής αυξημένης τιμής μονάδας, με το πρόβλημα να εντείνεται λόγω της διοικητικής ασυνέχειας.

Αποτέλεσμα είναι η έλλειψη βηματοδοτών στην περιοχή, με συνεπακόλουθο οι ασθενείς και οι συγγενείς τους να αναζητούν νοσοκομείο σε όλη τη χώρα που να διαθέτει βηματοδότες προκειμένου να κάνουν εκεί εισαγωγή για τοποθέτηση βηματοδότη.
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και το γεγονός ότι η δημόσια υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη της χώρας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ισχύουν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα; Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αντιμετωπίσετε το σημαντικό αυτό πρόβλημα;

2) Προτίθεστε να εξετάσετε τους λόγους που οδήγησαν στο πρόβλημα αυτό και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε εάν ανακύψουν ευθύνες;

3) Έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά σε βηματοδότες ή άλλα ιατρικά υλικά σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας; Εάν ναι, ποιες ενέργειες σχεδιάζετε ώστε να εξαλειφθεί/ ελαχιστοποιηθεί συνολικά το εν λόγω πρόβλημα;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιάσων Φωτήλας – Αχαΐας