21 Δεκεμβρίου, 2015

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε στελέχωση και εξοπλισμό Περιφερειακού Ιατρείου

Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη στελέχωση και τον εξοπλισμό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σφακίων αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθηνών).

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Κρήτης το 2013 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), με προϋπολογισμό 855.000 ευρώ. Το 2011 η μελέτη κατασκευής ολοκληρώθηκε μέσω δωρεάς (αξίας 60.000 ευρώ) μεγάλου τεχνικού γραφείου στην τότε διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και παραδόθηκε στον τότε Δήμαρχο Σφακίων και σημερινό Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ολοκληρωθεί η κατασκευή σε επτά μήνες. Τελικά, εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2015 από τον τέως Υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή, παρουσία του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πολάκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης. Το νέο κτίριο είναι έκτασης 300 τετραγωνικών μέτρων, σε δημοτική έκταση 4 στρεμμάτων. Βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας Σφακίων και καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Διαθέτει ακτινολογικό, μικροβιολογικό και βιοχημικό εργαστήριο, καρδιολογικό, παιδιατρικό, χειρουργικό και παθολογικό τμήμα, αίθουσα βραχείας νοσηλείας και βοηθητικούς χώρους.

Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για άμεση στελέχωση, και ενώ έχουν παρέλθει ήδη έξι μήνες, από εσωτερική αλληλογραφία (αρ. πρωτ. 16332, 04/12/2015) μεταξύ Υπουργείου Υγείας και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας με θέμα «Κατανομή 190 θέσεων μονίμου προσωπικού για τους φορείς της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης» προκύπτει ότι σε σύνολο 55 θέσεων ιατρικού προσωπικού, 85 νοσηλευτικού προσωπικού και 50 λοιπού προσωπικού για όλη την Κρήτη, για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων προτείνεται η σύσταση μίας μόνο θέσης ΔΕ βοηθού νοσηλευτή. Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη στελέχωση και τον εξοπλισμό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σφακίων».

Το Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων μετατράπηκε σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο το 2003. Με το ΦΕΚ (1950/2003) συστάθηκε και ο οργανισμός του που πρέπει να περιλαμβάνει 4 θέσεις ιατρών (από τις οποίες η μια αφορά παιδίατρο), 1 θέση ΤΕ Νοσηλευτή, 1 θέση ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας, 1 θέση ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, 2 θέσεις ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρου και 1 θέση ΔΕ Διοικητικού. Είναι φανερό ότι για τη στοιχειώδη λειτουργία του απαιτούνται πολλές ειδικότητες επαγγελματιών υγείας και φυσικά ο απαραίτητος εξοπλισμός. Το 2011 η μελέτη κατασκευής του ολοκληρώθηκε μέσω δωρεάς (αξίας 60.000 ευρώ) μεγάλου τεχνικού γραφείου στην τότε διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και παραδόθηκε στον τότε Δήμαρχο Σφακίων και σημερινό Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας.

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Κρήτης το 2013 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), με προϋπολογισμό 855.000 ευρώ. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ολοκληρωθεί η κατασκευή σε επτά μήνες. Τελικά, εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2015 από τον τέως Υπουργό Υγείας, κ. Κουρουμπλή, παρουσία του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πολάκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης. Το νέο κτίριο είναι έκτασης 300 τετραγωνικών μέτρων, σε δημοτική έκταση 4 στρεμμάτων. Βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας Σφακίων και καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Διαθέτει ακτινολογικό, μικροβιολογικό και βιοχημικό εργαστήριο, καρδιολογικό, παιδιατρικό, χειρουργικό και παθολογικό τμήμα, αίθουσα βραχείας νοσηλείας και βοηθητικούς χώρους.

Στα εγκαίνια ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι το νέο Πολυδύναμο Ιατρείο στα Σφακιά θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό ώστε «να είναι μια δομή ζωντανή που θα εμπνέει αίσθημα ασφάλειας στους ανθρώπους. Θα τους κάνει να νιώθουν ότι δεν είναι ξεχασμένοι σε αυτή την περιοχή, ότι στα νησιά μας θα λειτουργήσει η έννοια της ισοπολιτείας, γιατί όλοι είναι φορολογούμενοι και όλοι πληρώνουν για να έχουν αυτές τις υπηρεσίες». Μάλιστα, αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου για την κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζοντας την υποστελέχωση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια υγεία. Στο από 07/06/2015 δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας για τα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας, ώστε και οι Σφακιανοί να μη μένουν μόνο με την ιστορική μνήμη, αλλά να ζουν μια σύγχρονη πραγματικότητα. Αν κάτι συμβεί, να νιώθουν ότι υπάρχει ένας γιατρός εδώ για τη ζωή τους. Υπήρξε καθυστέρηση από όλες τις κυβερνήσεις σε μια περιοχή που έχει γράψει Ιστορία. Τα Σφακιά δεν αρκεί να είναι μόνο στα ποιήματα αλλά και στη σκέψη των κυβερνώντων».

Παρά τις δεσμεύσεις, και ενώ έχουν παρέλθει έξι μήνες, από εσωτερική αλληλογραφία (αρ. πρωτ. 16332, 04/12/2015) μεταξύ Υπουργείου Υγείας και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας με θέμα «Κατανομή 190 θέσεων μονίμου προσωπικού για τους φορείς της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης» προκύπτει ότι σε σύνολο 55 θέσεων ιατρικού προσωπικού, 85 νοσηλευτικού προσωπικού και 50 λοιπού προσωπικού για όλη την Κρήτη, για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων προτείνεται η σύσταση μίας μόνο θέσης ΔΕ βοηθού νοσηλευτή. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο εν λόγω Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πότε θα στελεχωθεί το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

2) Πότε θα εξοπλιστεί με τον απαραίτητο μηχανισμό; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, ώστε να εξασφαλίσετε την απαιτούμενη χρηματοδότηση;

3) Πότε θα μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει ως Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο και όχι ως περιφερειακό ιατρείο;

4) Πώς ταιριάζει η πολιτική αυτή με το επικαλούμενο νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θέλετε να εφαρμόσετε;

5) Πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική που εξήγγειλε ο τέως Διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδης «η πρότασή μας στοχεύει σε μια ενιαία, δημόσια, ολοκληρωμένη και υποκείμενη σε κοινωνικό έλεγχο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλο τον πληθυσμό»;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ – Β’ ΑΘΗΝΩΝ