4 Δεκεμβρίου, 2017

Αδικαιολόγητη ανοχή από την Κυβέρνηση στη δράση της ομάδας Ρουβίκωνας

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Με αφορμή την πρόσφατη έξαρση του φαινομένου εισβολών - επιθέσεων της ομάδας Ρουβίκωνας σε χώρους όπως το Πεντάγωνο και το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, τη βιντεοσκόπηση και προβολή του εκφοβισμού που υπέστη γιατρός του νοσοκομείου, την πρόκληση καταστροφών, τις επιθέσεις σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και άλλων επιθέσεων στο πολύ πρόσφατο παρελθόν που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς και εδραιώνουν στη συνείδηση του μέσου πολίτη ένα αίσθημα πλήρους κατάλυσης του κράτους, ο βουλευτής β’ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, απευθύνει Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα του περιορισμού δράσης της εν λόγω ομάδας.

Ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει, τι μέτρα έχει λάβει για τον περιορισμό της δράσης του Ρουβίκωνα και πόσο απέδωσαν αυτά, αν έχει υπολογιστεί το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις επιθέσεις τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς χώρους και αν έχει προβλεφθεί καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων στους πληγέντες και τι προληπτικά μέτρα προτίθεται να λάβει, για να αποτραπεί η επανεμφάνιση παρόμοιων περιστατικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Ανησυχητική κλιμάκωση της δράσης της ομάδας «Ρουβίκωνας»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η δράση της ομάδας Ρουβίκωνας έχει κλιμακωθεί με αλλεπάλληλες επιθέσεις και εισβολές σε δημόσιους χώρους και μη, πλήττοντας έτσι την εικόνα της χώρας διεθνώς και εδραιώνοντας στη συνείδηση του μέσου πολίτη το αίσθημα ότι τίποτε δε λειτουργεί σε αυτή τη χώρα αφού πλέον δε μπορούν να προστατευθούν ούτε οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους.

Το τελευταίο τρίμηνο μόνο, η ομάδα αυτή πραγματοποίησε εισβολές στα κεντρικά της ΔΕΗ, στον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου, δηλαδή στον υποτιθέμενα καλύτερα φυλασσόμενο χώρο της χώρας, βιντεοσκοπώντας μάλιστα και την είσοδό της στην Πύλη, στην πρεσβεία της Ισπανίας, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στα κεντρικά γραφεία των τουρκικών αερογραμμών, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης,  έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Περιφέρεια Αττικής και στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας, ενώ έχει κάνει κατάληψη στη ΔΟΥ Ψυχικού.

Αλλά πέρα των δημόσιων χώρων, επιθέσεις των αυτόκλητων αυτών «σωτήρων» έχουν κατά καιρούς δεχθεί και ιδιωτικοί χώροι όπως γραφεία εφημερίδας, συμβολαιογραφείο, σούπερ μάρκετ, με απειλές, χρήσης βίας και πρόκληση υλικών ζημιών. Είναι φανερό πλέον, ότι η δράση της συγκεκριμένης ομάδας συνεχίζεται ανεξέλεγκτη.

Είναι δε αρκετά τα περιστατικά κατά τα οποία η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο αρμόδιος υπουργός, επέδειξαν αδικαιολόγητη ανοχή στη δράση της ομάδας αυτής, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της Βουλής δυο χρόνια πριν, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες για την εισβολή που είχε πραγματοποιηθεί τότε στον προαύλιο χώρο της.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα έχει λάβει μέχρι στιγμής για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των μελών και πόσο έχουν αποδώσει αυτά;

2. Έχει υπολογιστεί το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις επιθέσεις τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς χώρους και εάν ναι, έχει προβλεφθεί καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων στους πληγέντες;

3. Τι προληπτικά μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να περιοριστεί η δράση της εν λόγω ομάδας και να αποκατασταθεί στη συνείδηση των πολιτών η αίσθηση ότι το κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί και πέραν της επιβολής και είσπραξης φόρων και της διενέργειας πλειστηριασμών;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόριος Ψαριανός – Β’ Αθήνας