17 Νοεμβρίου, 2015

Αδιαφορία κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του θεραπευτικού – παιδαγωγικού κέντρου ΑμεΑ «Μέριμνα» στην Πάτρα

Την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του θεραπευτικού – παιδαγωγικού κέντρου ΑμεΑ «Μέριμνα» στην Πάτρα επισημαίνει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας.

Η «Μέριμνα», που λειτουργεί από το 1969 στην Πάτρα, προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 130 άτομα με νοητική υστέρηση και απασχολεί 45 εργαζόμενους – επιστημονικό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα δεν καταβάλλονται τα οφειλόμενα νοσήλεια από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω μη υπογραφής σχετικής σύμβασης με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα από τη μια να μην εξυπηρετούνται οι αυξημένες λόγω κρίσης αιτήσεις ΑμεΑ και από την άλλη να παρατηρούνται καθυστερήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν προτίθεται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση και εάν πρόκειται να εξαιρέσει το ίδρυμα από τις περικοπές νοσηλίων του ΕΟΠΥΥ (clawback- rebate) λόγω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του, αλλά και των έκτακτων αναγκών λόγω οικονομικής κρίσης και επακόλουθης δραματικής αύξησης των αιτούντων φροντίδα ΑμεΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Βιωσιμότητα Θεραπευτικού-Παιδαγωγικού Κέντρου ΑμεΑ «Μέριμνα» στην Πάτρα

Οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη φροντίδα των ΑμεΑ και ενίσχυση των αντίστοιχων υποστηρικτικών δομών τους δεν έχουν υλοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Θεραπευτικού-Παιδαγωγικού Κέντρου «Μέριμνα» για ΑμεΑ στην Πάτρα.

Η «Μέριμνα» λειτουργεί από το 1969 στην πόλη της Πάτρας. Στο χώρο λειτουργούν: α) Κέντρο Διημέρευσης (ΚΔ-ΗΦ) για πενήντα (50) άτομα –το μοναδικό στο νομό Αχαΐας-, β) ξενώνας όπου φιλοξενούνται τριάντα (30) παιδιά από όμορους νομούς, γ) Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ) και δ) ειδικό εκπαιδευτήριο. Συνολικά προσφέρονται υπηρεσίες σε πάνω από 130 άτομα με νοητική υστέρηση και απασχολούνται σαράντα πέντε (45) εργαζόμενοι, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Τα έξοδα λειτουργίας του καλύπτονται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Το Κέντρο Διημέρευσης αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς δεν καταβάλλονται τα οφειλόμενα νοσήλεια από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω μη υπογραφής σχετικής σύμβασης με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες λόγω κρίσης αιτήσεις ΑμεΑ, ενώ παρατηρούνται και καθυστερήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση, να καταβληθούν τα χρωστούμενα κονδύλια από τον ΕΟΠΠΥ και να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κέντρου και η μισθοδοσία του προσωπικού;

2. Είναι στις προθέσεις σας η εξαίρεση του ιδρύματος της «Μέριμνας» από τις περικοπές νοσηλίων του ΕΟΠΥΥ (clawback-rebate) λόγω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του αλλά και των έκτακτων αναγκών που καλείται να αντιμετωπίσει με την δραματική αύξηση των αιτούντων φροντίδα ΑμεΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

Σχετικά