19 Ιουλίου, 2017

Αδέσποτη… απειλή, πάλι

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Με ερώτηση, που επανακατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ζητά εξηγήσεις για το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν εκατό (100) συνολικά ξένοι φοιτητές και όχι μόνο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπό την απειλή των αδέσποτων ζώων. Οι φοιτητές έγραψαν και έστειλαν επιστολή σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους, όπως στην Πρυτανεία, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Αστυνομία και φιλοζωικές οργανώσεις.

Για να μη στείλουν την επιστολή και στις πρεσβείες τους και εκτεθούμε διεθνώς, ο Γιώργος Αμυράς επιμένει να ζητά την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς το καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Ιωαννιτών είναι υπερπλήρες και χωρίς κτηνιατρικό προσωπικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανεξέλεγκτο το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στα Ιωάννινα

(επανακατάθεση προηγούμενης ερώτησης με αριθμό 5372/4-5-17, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών)

Πριν από δύο μήνες εκατό (100) ξένοι φοιτητές από διάφορες χώρες ακόμα και την Κίνα, απέστειλαν επιστολή - έκκληση προς τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τις Αρχές της πόλης ζητώντας να γίνει κάτι με τα αδέσποτα σκυλιά στην Πανεπιστημιούπολη. «Αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα στο χώρο του Πανεπιστημίου και κινδυνεύει η ζωή μας» γράφουν οι ξένοι φοιτητές μετά τα καθημερινά κρούσματα επιθέσεων σε βάρος τους κι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά και να κοινοποιήσουν την κατάσταση που βιώνουν στις πρεσβείες τους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.

Ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε προσπάθειας διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι η συνεχής και εύρυθμη λειτουργία καταφυγίου ως χώρο προσωρινής παραμονής και περίθαλψης για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως την αποθεραπεία τους. Τα ζώα που περισυλλέγονται υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και ακολουθείται η διαδικασία υιοθεσίας τους ή επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους.

Ωστόσο, στο καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου Ιωαννιτών δεν μπορούν να φιλοξενηθούν άλλα ζώα καθώς είναι υπερπλήρες και υπηρετούν μόλις τρεις υπάλληλοι. Σημειώνεται ότι κανένα φιλοζωικό σωματείο δεν έχει αναλάβει για το τρέχον έτος τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στη σχετική πρόσκληση του Δήμου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεται το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει άμεσα μέτρα υποστήριξης του Δήμου Ιωαννιτών για την αντιμετώπιση αυτού του ιδιόρρυθμου φαινομένου;

2. Ποιες οι δικές σας ενέργειες ως προς την εύρεση - διαθεσιμότητα κτηνιάτρου, είτε από την Περιφέρεια Ηπείρου είτε από τα μέλη του κτηνιατρικού συλλόγου για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας