Ανάρτηση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη για την ισότιμη πρόσβαση των Ευρωπαίων σε πόσιμο νερό
Το νερό: απαραίτητο για τη ζωή, πολύτιμο αγαθό της καθημερινότητας στις πόλεις αλλά και στα νησιά. Δίκαια λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάσισε τη συμπλήρωση και βελτίωση μιας παλαιότερης οδηγίας της, με σκοπό να προστατεύσει την ποιότητα του πόσιμου νερού και το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην εύκολη πρόσβασή του. Η εμβληματική πρωτοβουλία πολιτών Right2Water, που κατάφερε να συγκεντρώσει 1,8 εκατομμύρια υπογραφών, υπήρξε ένα εγερτήριο σάλπισμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, η δική μου παρέμβαση προσπάθησε να εστιάσει σε προβλήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Έτσι αναφέρθηκα σε προβλήματα υποδομών που στέρησαν πρόσφατα από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης -και για μεγάλο διάστημα- το πόσιμο νερό. Ακόμα στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και σε πολλά άλλα ελληνικά νησιά συχνά εμφανίζονται φαινόμενα λειψυδρίας που οξύνονται εξαιτίας και της τουριστικής τους υπερφόρτωσης. Τόνισα, επίσης την ιδιαίτερη ευαισθησία των πολιτών στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, καθώς δεν υπάρχει κανένας οικονομικός ή κοινωνικός λόγος που να την υποστηρίζει, ενώ όπου εφαρμόσθηκε απέτυχε. Σε αυτό το πλαίσιο επέκρινα το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, που με την έγκριση δυστυχώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέταξε ακόμα και τις επιχειρήσεις υδρεύσεως στο λεγόμενο υπερταμείο. Κατέστησε συνεπώς άδηλο το μέλλον τους.
Είναι λοιπόν η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε πόσιμο νερό ένα αυτονόητο δικαίωμα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες; Για την ώρα φοβούμαι ότι όχι. Είναι όμως ανάγκη να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, που θα εξασφαλίσουν και θα θωρακίσουν το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα.
Για τα κρίσιμα αυτά θέματα, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας, αλλά και των πολιτών της, δείτε ολόκληρη την παρέμβασή μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δείτε την ανάρτηση: