14 Απριλίου, 2016

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία

Το θέμα της παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μίλτος Κύρκος με αφορμή την προσπάθεια κατεδάφισης από τις Τούρκικες αρχές της ιστορικής Μονής της Μεταμορφώσεως στη Χάλκη της Τουρκίας.

Ο κ. Κύρκος επισημαίνει ότι η ιστορική Μονή της Μεταμορφώσεως που βρίσκεται στο λόφο απέναντι από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία χρονολογείται από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα από τέσσερα μοναστήρια που βρίσκονται στη Χάλκη και είχε παραχωρηθεί στην ελληνορθόδοξη κοινότητα πριν από τον 19ο αιώνα. Το Νοέμβριο του 2007 σημαντικό μέρος της Μονής κατεδαφίστηκε από υπαλλήλους του Δασαρχείου και η υπόθεση μεταφέρθηκε στα δικαστήρια. Με την κινητοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως απετράπη η πλήρης καταστροφή της μονής και η καταπάτηση του χώρου. Τώρα, οι τουρκικές υπηρεσίες επανέρχονται επικαλούμενες απόφαση του δικαστηρίου.
Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει προς τις τουρκικές αρχές ώστε να λυθεί επιτέλους το σοβαρό ζήτημα της μη αναγνώρισης του δικαιώματος διοίκησης από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των θρησκευτικών και Ευαγών ιδρυμάτων της
(Συνθήκη της Λωζάννης, άρθρο 40 & 42) που όσο παραμένει άλυτο συνιστά σοβαρή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία.