«Όταν έλεγα ότι το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών ήταν απρόσμενα υψηλό, πίστευα ότι μιλούσαμε για πραγματικά χρήματα και όχι με εγγύηση γίδια και βοσκοτόπια», είπε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά για το διαγωνισμό παρωδία χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Προέδρου και μέλους της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού που παραδέχονται ότι ούτε σχετικοί με τον έλεγχο ήταν ούτε τον έλεγχο έκαναν. Επισήμανε ότι «αν η διαδικασία ελέγχου των πόθεν έσχες συνεχίζεται και οι υπερθεματιστές είναι ακόμα προσωρινοί, τότε το τίμημα των 246 εκατομμυρίων δεν είναι καθόλου δεδομένο, αφού όλα ακόμα εξετάζονται». Επομένως, ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ μοίραζε «αέρα». Επίσης, αναρωτήθηκε γιατί τέθηκε προθεσμία μόνο πέντε ημερών για τον έλεγχο των πόθεν έσχες – 27 χρόνια περίμεναν, γιατί όχι κάποιες μέρες παραπάνω ώστε να γίνει ενδελεχής έλεγχος. Καταλήγοντας, τόνισε ότι δεν αποτελεί δικαιολογία ότι όλοι οι προηγούμενοι είναι υπόλογοι.
Ο κ. Παππάς δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση σε κανένα ερώτημα. Παρέπεμψε σε ανεπιβεβαίωτα «δημοσιεύματα» εφημερίδων για τις εκτάσεις στην Ιθάκη και αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η Επιτροπή δεν έκανε το έργο της και επομένως ο έλεγχος δεν έχει τελικά ολοκληρωθεί.
Δείτε το βίντεο της Ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ
Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι εγώ ήμουν αυτός που πρώτος δήλωσα δημόσια ότι το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών ήταν απρόσμενα υψηλό και αυτό οφείλουμε να το πιστώσουμε στον Υπουργό.
Όμως, όταν το έλεγα πίστευα ότι μιλούσαμε για πραγματικά χρήματα και όχι για γίδια και βοσκοτόπια.
Οι αποκαλύψεις το τελευταίο διάστημα για τις σχέσεις μεταξύ τραπεζών- διαπλοκής και ΜΜΕ, τις «τριγωνικές σχέσεις» που δήθεν η κυβέρνησή σας θα καταπολεμούσε, έρχονται να ρίξουν φως στο σκοτάδι της νέας «αριστερής διαπλοκής».
Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πια μετατραπεί σε υπηρέτη της πιο βαθιάς διαπλοκής που γνώρισε ο τόπος, δίνοντας τώρα τα δικά της «θαλασσοδάνεια» σε επιχειρηματίες, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία για την Τράπεζα Αττικής. Αναρωτιόμουν «καλά αυτή η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά με ποιο σκεπτικό από όλους του δικηγόρους της Ελλάδας διάλεξε να την εκπροσωπεί ο Κος Ματζουράνης, ο τέως συνεργάτης του Κου Κοσκωτά που ομολόγησε ότι δωροδόκησε τον μακαρίτη τον Μένιο Κουτσόγιωργα με 2.000.000 δολλ.;», ο οποίος επιμένει να λέει ότι έχει αθωωθεί, ενώ στην πραγματικότητα παύθηκε η δίωξη λόγω παραγραφής. Ακόμα και ένας πρωτοετής της νομικής πολλώ μάλλον ένας έγκριτος νομικός όπως ο κος Ματζουράνης γνωρίζει ότι διαφέρει η αθώωση από της παύση της δίωξης λόγω παραγραφής. Η διαφορά πέρα από τυπική είναι κυρίως ποιοτική. Μετά από όσα αποκαλύπτονται δεν αναρωτιέμαι πλέον γιατί διαλέξατε τον συγκεκριμένο νομικό. Είναι προφανές σε όλους.
Θα αναπτύξω εδώ μόνο το θέμα του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών, καθότι για το γενικότερο θέμα της συνταγματικότητας συνολικά του διαγωνισμού και της παράκαμψης του ΕΣΡ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ και εγώ σε αντίθεση με τον Κο Τσίπρα σέβομαι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Η κυβέρνηση, αφού ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, αντί να αναθέσει την εξέταση των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία έχει την τεχνογνωσία, ανέθεσε την εξέταση των πόθεν έσχες στην Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, θεωρώντας ότι είναι σε θέση να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο, δηλαδή την εξέταση τόσο της ύπαρξης των συγκεκριμένων ποσών όσο και τον τρόπο απόκτησης και προέλευσής των, όπως προβλέπεται από τη προκήρυξη.
Στις 9-9-2016 η γενική γραμματεία ενημέρωσης εξέδωσε την υπ' αριθμ. 239 απόφαση, σύμφωνα με την οποία «ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης και πλέον οι προσωρινοί υπερθεματιστές καθίστανται οριστικοί. Στους 4 υπερθεματιστές εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 8.1 της προκήρυξης.»
Ακολούθως και μετά την αποκάλυψη για το πόθεν έσχες ενός εκ των υπερθεματιστών και συγκεκριμένα του Κου Καλογρίτσα και τα περί βοσκοτοπίων κλπ, τα μέλη της επιτροπής προέβησαν σε δηλώσεις, συγκεκριμένα:
Το μέλος της επιτροπής Κος Κολυβάς Γιώργος δήλωσε: Κανονικός έλεγχος δεν έγινε! Εμείς δεχόμαστε τη δήλωση των συμμετεχόντων ότι αυτά που φέρνουν είναι ακριβή και αληθή. Εμείς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε αν η έκταση είναι δική του. Έτσι δηλώνει και τον πιστεύουμε!
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Κος Δουληγέρης Χρήστος προέβη στην εξής δήλωση: Δεν προβλεπόταν κάπου ότι πρέπει να ελέγξουμε την προέλευση των χρημάτων! Τους ζητήσαμε να κάνουν μια δήλωση και την έκαναν. Όταν αποφασίζω για κάτι και έχω μια εταιρία που είναι του κύρους μιας τέτοιας μεγάλης εταιρίας νομίζω ότι μπορείς να εμπιστευτείς!
Όταν δε ρωτήθηκε πως δέχτηκαν ως αντίτιμο οικοπεδική έκταση αμφισβητήσιμης κυριότητας που κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να πουληθεί και με ποιο τίμημα απάντησε «Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά πληροφορικός μηχανικός. Κανείς δεν έκανε ένσταση, γιατί κανείς μας δεν είναι σχετικός με το αντικείμενο του πόθεν έσχες».
Ο ίδιος ο Πρόεδρος λοιπόν της επιτροπής αλλά και μέλη αυτής ομολόγησαν ότι ο έλεγχος που έκαναν δεν ήταν ούτε του πόθεν ούτε του έσχες.... μάλλον του αίσχους ήταν.
Σας ερωτώ λοιπόν συγκεκριμένα,
1. Έχει ολοκληρωθεί τελικά η διαδικασία αδειοδότησης και έχουν καταστεί οριστικοί οι υπερθεματιστές όπως προκύπτει από την απόφαση της Γ.Γ. Ενημέρωσης ή ακόμα ο έλεγχος συνεχίζεται όπως δηλώσατε και εσείς προσωπικά χτες στο σταθμό Παραπολιτικά; Εάν ολοκληρώθηκε η διαδικασία θεωρείτε ότι η Επιτροπή εξετέλεσε το έργο που της ανατέθηκε; Προέβη δηλαδή σε έλεγχο πόθεν έσχες όπως ορίζεται από την προκήρυξη και αν ναι, γιατί τα ίδια της τα μέλη το διαψεύδουν; Αν πάλι δεν ολοκληρώθηκε, αλλά συνεχίζεται και ακόμα δεν έχουμε οριστικούς υπερθεματιστές πώς δικαιολογείτε την απόφαση της Γ.Γ. Ενημέρωσης, η οποία μιλά για ολοκλήρωση της διαδικασίας και ανακήρυξη των υπερθεματιστών από προσωρινούς σε οριστικούς; Και επιπλέον πως εξηγείται το γεγονός ότι έχει παρέλθει ο χρόνος για τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το άρθρο 8.2 της προκήρυξης; Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 8.2 της προκήρυξης η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού οφείλει να ολοκληρώσει την διαδικασία ελέγχου των πόθεν έσχες μέσα σε 5 ημέρες. Και σε κάθε περίπτωση πως θα ολοκληρώσει η Επιτροπή ένα έργο για το οποίο δηλώνει ανίκανη; Σκοπεύετε να την αντικαταστήσετε;
2. Για ποιους λόγους δεν έγινε ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των προσωρινών υπερθεματιστών από την αρμόδια Επιτροπή, όπως προβλέπει η προκήρυξη στο άρθρο 8, αλλά έγινε δεκτή μόνο δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και με ποια κριτήρια η κυβέρνηση διάλεξε να κάνει τον έλεγχο μια επιτροπή που απαρτίζεται από ανθρώπους που δηλώνουν άγνοια για το αντικείμενο; Μήπως γιατί γνώριζε ότι κάποιος εκ των υπερθεματιστών έχει πρόβλημα και ότι μια Επιτροπή κανονική και όχι μαϊμού δεν θα συναινούσε σε όλο αυτό το καραγκιόζ μπερντέ;
Κατά την γνώμη σας είναι δυνατόν να κάνει δεκτά η Επιτροπή περιουσιακά στοιχεία αμφιβόλου προελεύσεως και καθόλου άμεσα εκποιήσιμα (σας θυμίζω ότι πρόκειται για βοσκοτόπια, πολλά από τα οποία τα διεκδικεί το κράτος ως δασικά); Είναι αυτό δίκαιο απέναντι σε άλλους πλειοδότες που έκαναν μικρότερες προσφορές, αλλά με πραγματικά χρήματα; Σας θυμίζω δε ότι σύμφωνα με την προκήρυξη το πόθεν έσχες αφορά όλο το τίμημα και όχι μόνο την πρώτη δόση. Δεν θα έπρεπε να λογοδοτήσουν όλοι αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους, λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εξέταση του πόθεν έσχες και δεν θα έπρεπε να αναλάβετε εσείς προσωπικά τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη για το τεράστιο αυτό φιάσκο;
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
κ. Υπουργέ,
Κύριε Υπουργέ σας άκουσα με προσοχή, απάντηση δεν πήρα για τα περισσότερα ερωτήματα που σας έθεσα.
Καταρχάς θα ήθελα μια απάντηση σχετικά με το αν προτίθεστε να καταθέσετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Αν ναι, πότε, αν όχι, γιατί;
Κύριε Υπουργέ,
Όπως και να το δούμε η αλήθεια είναι μία. Αν η διαδικασία ελέγχου των πόθεν έσχες συνεχίζεται και οι υπερθεματιστές είναι ακόμα προσωρινοί, τότε το τίμημα των 246 εκατομμυρίων δεν είναι καθόλου δεδομένο, αφού όλα ακόμα εξετάζονται. Όμως ο Κος Τσίπρας έσπευσε στην Θεσσαλονίκη να μοιράσει τα 246.000.000 πριν ακόμα κλείσει οριστικά η διαδικασία αδειοδότησης και τελικά αποδείχτηκε ότι για άλλη μια φορά μοίρασε αέρα, όπως άλλωστε έχει συνηθίσει να κάνει στην Θεσσαλονίκη...
Επίσης, θα ήθελα μια απάντηση στο ερώτημα γιατί θέσατε προθεσμία 5 ημερών για τον έλεγχο των πόθεν έσχες στην προκήρυξη, όταν ακόμα και η εταιρία ορκωτών λογιστών Grant Thornton- που ήταν σύμβουλός σας-, είπε ότι ήταν αδύνατον να γίνει έλεγχος σε τόσο μικρό διάστημα. Αλήθεια γιατί αυτή η βιασύνη; Γιατί μόνο 5 ημέρες; 27 χρόνια λέτε περιμένατε. Γιατί όχι 10 ή 20 ημέρες ώστε να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος;
Πολύ φοβάμαι πως ο μοναδικός λόγος ήταν να προλάβετε την ομιλία του Κου Τσίπρα στην ΔΕΘ, για να μπορεί να μοιράσει εκατομμύρια, αφού πρώτα τα πολλαπλασίασε, όπως ο Χριστός τους άρτους και τα ψάρια, γιατί τα 246.000.000 δεν έφταναν ούτε για το 1/10 από τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε, αλλά στην πορεία σας προέκυψαν τα γίδια και τα βοσκοτόπια, καθώς και μια Τράπεζα της Ελλάδας που επιμένει να κάνει την δουλειά της και να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς και όλα γύρισαν μπούμερανγκ.
Κε Υπουργέ,
Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία που πιστεύατε ότι μπορεί να σας δώσει και η αλήθεια είναι ότι σας είχε δώσει ηθικό πλεονέκτημα, γιατί οι προηγούμενοι, όλοι οι προηγούμενοι είναι υπόλογοι και δεν δικαιούνται να ομιλούν, αυτή η ιστορία θα είναι η δαμόκλειος σπάθη σας θα είναι η ταφόπλακα της πρώτης φοράς αριστερά, γιατί πλέον ξεσκεπάζεται όλο το μεγαλείο της αριστερής διαπλοκής.
Και μια συμβουλή. Τις περούκες που βρήκατε στην Αμερική μην τις πετάξετε. Θα σας χρειαστούν όταν θα φεύγετε νύχτα...
Ευχαριστώ.