Ξανθός: «Υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου»
Στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στηλίτευσε τη μη εφαρμογή του νόμου και την πλήρη ατιμωρησία. Συγκεκριμένα, είπε «υπάρχει πλήρης ατιμωρησία και το κάπνισμα δυστυχώς επιτρέπεται παντού. Επιτρέπεται στην Βουλή. Επιτρέπεται ακόμα και σε θαλάμους νοσοκομείων, όπως γνωρίζετε, με τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει αυτό. Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ούτε για το υγειονομικό ούτε για τον ευτελισμό της έννομης τάξης, που συνεπάγεται το γεγονός ότι το ένστολο όργανο της τάξης που υποτίθεται ότι εφαρμόζει τον νόμο καπνίζει εκεί που απαγορεύεται ή ο Βουλευτής που ψήφισε τον νόμο καπνίζει δημοσίως on camera. Η Κυβέρνησή σας τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες –που δεν τους λες και λίγους πλέον- δεν έχει προβεί σε καμία θετική ενέργεια υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος και το ερώτημα είναι αν θα λάβετε κάποια μέτρα για την εφαρμογή του ν. 3868 κι αν θα προβείτε σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης. Θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω αν επίκειται καινούριος νόμος και γιατί. Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο, πέρα από την εφαρμογή του την ίδια;».
Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει αίτημα σύγκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να συζητηθεί το θέμα λεπτομερώς και να κληθούν και αρμόδιοι φορείς. «Με κοινή πρωτοβουλία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη καταθέτουμε επιστολή προς τον κ. Μανιό και ζητάμε την σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με αντικείμενο ακριβώς την διαμόρφωση μιας εθνικής –αν θέλετε- αντικαπνιστικής εκστρατείας για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου. Και θα σας ζητούσα, να συμφωνήσετε και να επισπεύσετε μια τέτοια διαδικασία, όπου όλοι μαζί αφού ακούσουμε ανθρώπους σαν τον κ. Μπεχράκη –που πολύ καλά ξέρετε ότι είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα- και την καρδιολογική, πνευμονολογική εταιρεία, να συζητήσουμε όλοι μαζί και να συγκροτήσουμε μια πολιτική ενάντια στο κάπνισμα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, αφού παραδέχτηκε ότι «Υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του νόμου. Δεν θέλω να δικαιολογούμαι αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι οι προτεραιότητες της διαχείρισης ενός συστήματος υγείας σε οριακή λειτουργία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μας επέτρεψε ενδεχομένως να διαθέσουμε τον απαραίτητο χρόνο και την ενέργεια, για να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται. Τώρα νομίζω ότι είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα», αποδέχτηκε το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής λέγοντας «Βεβαίως, να κάνουμε το πρώτο βήμα, να συζητήσουμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αυτή την ιδέα ενός εθνικού σχεδίου για τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των τεράστιων και αποδεδειγμένων παρενεργειών του».
Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συζήτησης:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Καλημέρα. Εις επίρρωσιν αυτών που είπε ο κ. Γεωργιάδης, θέλω να δηλώσω ότι το ρεκόρ το έχω εγώ. Είναι έξι οι συνεχείς αρνήσεις του κ. Πολάκη σε ερώτηση η οποία τελικά δεν συζητήθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ελάτε, κύριε Μπαργιώτα. Το εξαντλήσαμε αυτό το θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχουμε εξαντλήσει το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Προχωρήστε στο δικό σας θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο υποτροπιάζει διαρκώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Μπαργιώτα, προχωρήστε στο δικό σας θέμα, σας παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Στον Γεωργιάδη «στέκεσαι σούζα».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Κεγκέρογλου εξαντλήθηκε το θέμα. Του δώσαμε τον λόγο κατ’ εξαίρεση. Τι να κάνουμε τώρα;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο Μπαργιώτας σας φταίει τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Μα, δεν μου φταίει ο κ. Μπαργιώτας. Το λέω για να προχωρήσουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Δεν χρειάζομαι δικηγόρο. Σημειώνω ότι ο χρόνος παρήλθε και θα τον ζητήσω. Το κάπνισμα είναι μια επιδημία, μαζί με τα τροχαία, αχρείαστων πραγματικά θανάτων στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω, κύριε Υπουργέ. Είναι γνωστό. Για τα αρχεία μόνο θα πω ότι ένας στους τέσσερις περίπου θανάτους σε ανθρώπους πάνω από 35 χρονών συνδέεται με το κάπνισμα. Οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν επιθετική αύξηση στην Ελλάδα εξαιτίας τους. Το κόστος του καπνίσματος στα συστήματα υγείας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης είναι 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όταν ο διαβήτης κοστίζει μόλις 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι μια πολύ-πολύ κακή συνήθεια και σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο.
Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ελεύθερο, παρόλο που υπάρχει θεσμικό πλαίσιο απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς και σε δημόσιους χώρους. Υπάρχει δηλαδή αντικαπνιστικός νόμος που ψηφίζεται περιοδικά. Η τελευταία φορά ήταν το 2010. Είναι ο ν. 3868. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ όχι μόνο γιατί το εφαρμοστικό πλαίσιο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που προβλέπει είναι ακραία προβληματικοί, σε βαθμό που ουσιαστικά δεν λειτουργούν, αλλά κυρίως γιατί δεν υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση και κοινωνική ανταπόκριση. Υπάρχει και φτωχή ενημέρωση.
Έτσι, λοιπόν, υπάρχει πλήρης ατιμωρησία και το κάπνισμα δυστυχώς επιτρέπεται παντού. Επιτρέπεται στην Βουλή, ενδεχομένως εδώ απ‘ έξω όπως πολλές φορές το έχουμε δει. Επιτρέπεται ακόμα και σε θαλάμους νοσοκομείων, όπως γνωρίζετε, με τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει αυτό. Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ούτε για το υγειονομικό, που το έθιξα ακροθιγώς ούτε για τον ευτελισμό της έννομης τάξης, που συνεπάγεται το γεγονός ότι το ένστολο όργανο της τάξης που υποτίθεται ότι εφαρμόζει τον νόμο καπνίζει εκεί που απαγορεύεται ή ο Βουλευτής που ψήφισε τον νόμο καπνίζει δημοσίως on camera.
Νομίζω ότι είναι θέματα ιδιαίτερα σοβαρά. Η Κυβέρνησή σας τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες –που δεν τους λες και λίγους πλέον- δεν έχει προβεί σε καμία θετική ενέργεια υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος και το ερώτημα είναι αν θα λάβετε κάποια μέτρα για την εφαρμογή του ν. 3868 κι αν θα προβείτε σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης.
Θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω αν αληθεύουν οι πληροφορίες και οι δηλώσεις του κ. Μπασκόζο ότι επίκειται καινούργιος νόμος. Επίκειται καινούργιος νόμος και γιατί; Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο, πέρα από την εφαρμογή του την ίδια;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός έχει τον λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, το θέμα είναι κρίσιμο, σοβαρό και υπάρχει όντως έλλειμμα εφαρμογής του νόμου. Αντιλαμβάνομαι ότι η προσέγγιση, η οποία δίνεται από την πλευρά ενός γιατρού, είναι πολύ κρίσιμη. Η τεκμηρίωση η επιστημονική υπάρχει, είναι αδιαμφισβήτητη. Η βιβλιογραφία έχει αποδείξει, χωρίς να επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης σε αυτό, ότι όντως το κάπνισμα είναι ένας μείζων παράγων κινδύνου κι ένα τεράστιο και σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Ξέρετε, όμως, πολύ καλά ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, του ν.3868, δεν είναι μόνο υπόθεση ενός Υπουργείου και ιδιαίτερα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει και τη δυνατότητα του ελεγκτικού μηχανισμού που θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα, να ελέγξει εκτεταμένα, να εντοπίσει την παραβατικότητα και να σταματήσει την ατιμωρησία. Χρειάζεται μια διυπουργική συνεργασία και κυρίως, νομίζω, αυτό που χρειάζεται είναι μια αλλαγή κοινωνικής συνείδησης.
Επιτρέψτε μου να πω ότι μετά από μεγάλο διάστημα απραξίας σε αυτό το θέμα, θα έχουμε πολύ σύντομα την ευκαιρία της κύρωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2014 για τα καπνικά προϊόντα -που είναι έτοιμη αυτήν την στιγμή, είναι στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, έχουμε κάνει δημόσια διαβούλευση, έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις και προτάσεις, έχουμε την τελική επεξεργασία- που πιστεύω, υπάρχει διαβεβαίωση, ότι μέσα στο μήνα θα συζητηθεί και θα κυρωθεί, εφόσον το επιτρέψουν και οι νομοθετικές εκκρεμότητες της Κυβέρνησης.
Με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης, πρέπει να πω ότι η προσαρμογή αυτής της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο γίνεται με τη μέγιστη δυνατή αυστηροποίηση των κανόνων και των προϋποθέσεων. Ενδεχομένως να την έχετε δει και στη δημόσια διαβούλευση. Παρότι η ευρωπαϊκή οδηγία έδινε τη διακριτική ευχέρεια στα κράτη-μέλη να κινηθούν σε ένα φάσμα πρωτοβουλιών και μέτρων, εμείς επιλέξαμε συνειδητά να πάμε στην πιο αυστηρή εφαρμογή, ακριβώς θέλοντας να δώσουμε ένα σήμα ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να είναι χαμηλά στην προτεραιότητα.
Απαιτείται, λοιπόν, μια σημαντική αλλαγή κοινωνικής συνείδησης. Και πρέπει, όντως, να εδραιωθεί στην κοινή γνώμη, στους πολίτες ότι το κάπνισμα δεν είναι μόνο μια ανθυγιεινή συμπεριφορά που πλήττει τον ίδιο τον εξαρτημένο από το κάπνισμα, αλλά ιδιαίτερα το παθητικό κάπνισμα είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στην ερώτηση. Είναι μια συμπεριφορά καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μη καπνιζόντων και κατά την άποψή μου είναι και μια συμπεριφορά η οποία ρίχνει τα πολιτισμικά στάνταρ μιας χώρας.
Και είναι προσβλητικό σήμερα για την πατρίδα μας, νομίζω, για την πολιτεία, για το κράτος μας, τη στιγμή που όλες ο χώρες της Ευρώπης και πάρα πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής έχουν ενσωματώσει κι έχουν εφαρμόσει αυτή τη νομοθεσία με αυστηρότητα, εμείς να υπολειπόμαστε τόσο τραγικά.
Η βούλησή μας, λοιπόν, είναι να προχωρήσουμε. Έχουμε κάνει συνεννόηση με τις επιστημονικές εταιρείες. Προχθές συναντήθηκα με την καρδιολογική, την πνευμονολογική και την αντικαρκινική εταιρεία. Έχουν τη διάθεση να μας δώσουν όλη την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, που ούτως ή άλλως –σας λέω- είναι αδιαμφισβήτητη.
Θα προχωρήσουμε σε μία καλά σχεδιασμένη καμπάνια που θα αναδεικνύει την ανάγκη αυστηροποίησης και υλοποίησης της νομοθεσίας. Δεν έχουμε σκοπό να ψηφίσουμε νέο αντικαπνιστικό νόμο. Είναι παρανόηση αυτό. Λύνουμε τις θεσμικές εκκρεμότητες με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας και με την κύρωση του πρωτόκολλου του ΠΟΥ για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Την αρμοδιότητα αυτή την επισπεύδουμε με το Υπουργείο Οικονομικών. Είμαστε σε συνεννόηση και θα προχωρήσει και αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Έχετε και δευτερολογία, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Τελειώνω.
Και νομίζω ότι, κλείνοντας αυτές τις θεσμικές εκκρεμότητες, αυτό που χρειάζεται στη συνέχεια είναι η ισχυρή πολιτική βούληση για να υλοποιηθεί ο νόμος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ωραία.
Δεν αρχίζουν τα κόμματα στις συνεδριάσεις και στα συνέδριά τους να εφαρμόζουν τον νόμο για να δώσουμε το καλό παράδειγμα; Δεν αρχίζουμε από εκεί την καμπάνια;
Τον λόγο έχει ο κ. Μπαργιώτας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Το Προεδρείο της Βουλής έχει την υποχρέωση για το καλό παράδειγμα και θα έπρεπε να αρχίσετε από την Βουλή. Η εικόνα του καπνίσματος στις γωνίες των διαδρόμων εντός του Κοινοβουλίου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αρθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Πάντως στο κυλικείο υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για να καπνίζουν, κύριε Μπαργιώτα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Πέρα από τους εντεταλμένους χώρους, γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι καπνίζουμε παντού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Από εκεί και πέρα, είναι θέμα αστυνόμευσης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Δεν είμαι στο Προεδρείο της Βουλής. Νομίζω ότι είναι θέμα του Προεδρείου της Βουλής, εν πάση περιπτώσει.
Έτσι και αλλιώς είμαι αναγκασμένος να σας εγκαλέσω, κύριε Υπουργέ, γιατί πολύ χαίρομαι που συμφωνούμε απολύτως στο πολιτικό, επιστημονικό πλαίσιο και στην αντίληψη για το κάπνισμα. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση σας προωθεί ενεργητικά το κάπνισμα διά του παραδείγματος.
Όταν Υπουργοί, γιατροί –και δεν είναι ένας δυστυχώς, είναι περισσότεροι, και δεν είναι προσωπικό το θέμα με κανέναν τρόπο- καπνίζουν on camera, με τον τρόπο που γίνεται, και δεν υπάρχει κανενός είδους αποδοκιμασία, είμαστε πολλά βήματα πίσω από εκεί που ήμασταν πριν από μερικά χρόνια. Νομίζω ότι γνωρίζετε πολύ καλά πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου μια τέτοια εικόνα θα προκαλούσε πολιτικό και επιστημονικό σεισμό και ότι κατά πάσα πιθανότητα τα ρυθμιστικά σώματα του επαγγέλματός μας θα είχαν ενεργοποιηθεί επιβάλλοντας ποινές.
Νομίζω, λοιπόν -θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά περιμένω συγκεκριμένα πράγματα- είναι η εκστρατεία ενημέρωσης. Κάποιος πρέπει σε αυτήν την χώρα να πει και στους πολιτικούς της ταγούς και δυστυχώς στους γιατρούς –που δεν θα έπρεπε να χρειάζεται- ότι το κάπνισμα είναι, όπως πολύ σωστά είπατε, βαθύτατα αντικοινωνική συμπεριφορά, ότι με κανέναν τρόπο η παραβατικότητα δεν είναι ούτε επαναστατικότητα ούτε μαγκιά, αλλά μια αντικοινωνική ανοησία, η οποία πρέπει να σταματήσει.
Η επιβολή των νόμων είναι πολύ σημαντική από μόνη της. Και στο κάπνισμα και σε επίπεδο συμβολικό η επιβολή και η εφαρμογή του νομικού πλαισίου -η οποία πραγματικά εξευτελίζεται όπως είπα προηγουμένως απ’ όλους, απ’ όλες τις πλευρές της κοινωνίας- είναι μια κατάσταση, η οποία πρέπει να αλλάξει.
Περιμένω, λοιπόν –πραγματικά το περιμένω και σας προκαλώ σε αυτό- συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα πρέπει –κατά τη γνώμη μου- να έχουν δύο άμεσους στόχους. Ο πρώτος είναι η ενημέρωση η οποία –όπως πολύ σωστά είπατε- χρειάζεται γιατί υπάρχει μια πολύ στρεβλή νοοτροπία στην Ελλάδα και για τους νόμους και για το ίδιο το κάπνισμα. Και το άλλο είναι η εφαρμογή ενός νομικού πλαισίου το οποίο είναι ικανοποιητικό, εκτός από την περίφημη ΚΥΑ που προβλέπει τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία δεν λειτουργούν και μάλιστα εάν μιλάμε για νυχτερινά κέντρα και λοιπούς χώρους μαζικής εστίασης και διασκέδασης, αφήνει παραθυράκια ακόμα και για διαφθορά.
Άρα, λοιπόν, θα περίμενα να δω μία εγκύκλιο, θα περίμενα να δω πρωτοβουλίες από το Προεδρείο της Βουλής για το κάπνισμα μέσα στους χώρους της Βουλής. Επειδή εκτιμώ ότι η Βουλή, τα Υπουργεία και τα νοσοκομεία πρέπει να είναι χώροι άμεσης στόχευσης της αντικαπνιστικής εκστρατείας, θα επιχειρήσω σήμερα, μια και συμφωνούμε στο πλαίσιο, να σας δεσμεύσω σήμερα σε κάτι.
Με κοινή πρωτοβουλία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη καταθέτουμε επιστολή προς τον κ. Μανιό και ζητάμε την σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με αντικείμενο ακριβώς την διαμόρφωση μιας εθνικής –αν θέλετε- αντικαπνιστικής εκστρατείας για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου. Και θα σας ζητούσα, να συμφωνήσετε και να επισπεύσετε μια τέτοια διαδικασία, όπου όλοι μαζί αφού ακούσουμε ανθρώπους σαν τον κ. Μπεχράκη –που πολύ καλά ξέρετε ότι είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα- και την καρδιολογική, πνευμονολογική εταιρεία, να συζητήσουμε όλοι μαζί και να συγκροτήσουμε μια πολιτική ενάντια στο κάπνισμα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Νομίζω ότι συμφωνούμε. Υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του νόμου. Δεν θέλω να δικαιολογούμαι αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι οι προτεραιότητες της διαχείρισης ενός συστήματος υγείας σε οριακή λειτουργία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μας επέτρεψε ενδεχομένως να διαθέσουμε τον απαραίτητο χρόνο και την ενέργεια, για να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται. Τώρα νομίζω ότι είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα. Η επιστημονική κοινότητα το στηρίζει, ακόμη και οι καπνιστές. Υπάρχουν μελέτες σήμερα που λένε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των καπνιστών αποδέχονται το να υπάρχουν περιορισμοί, ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους.
Νομίζω ότι τα στοιχεία ιδιαίτερα από την καπνιστική συμπεριφορά των νέων παιδιών είναι ανησυχητικά. Άρα, χρειάζεται να δοθεί ένα σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις, και προς την οικογένεια και προς την εκπαίδευση.
Η πρόληψη είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και στήριξης, επιτρέψτε μου να πω, και της βιωσιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατί προφανώς το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος από μια τέτοια παρέμβαση είναι πολύ μεγάλο. Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να το προχωρήσουμε με μελετημένα βήματα, με σοβαρές κινήσεις και όχι με ένα πυροτέχνημα και με μια επικοινωνιακή απλώς καταιγίδα, η οποία θα κοπάσει πάρα πολύ γρήγορα.
Χρειάζεται, λοιπόν, μια βαθύτερη αλλαγή κοινωνικής συνείδησης και συμπεριφοράς. Νομίζω ότι όλοι μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό. Χρειάζεται μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση. Βεβαίως, να κάνουμε το πρώτο βήμα, να συζητήσουμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αυτή την ιδέα ενός εθνικού σχεδίου για τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των τεράστιων και αποδεδειγμένων παρενεργειών του.
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας