Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο υπεύθυνος Παιδείας και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, ανέφερε ότι τα μαθηματικά είναι ανίκητα.
«Νικάνε και τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό και την παροχολογία» καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί ταυτόχρονα και να κόψει φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες. Αντίθετα αυτό που έπρεπε να απασχολεί την κυβέρνηση είναι η σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η δημιουργία ενός εύκρατου κλίματος για την οικονομία. Αντί αυτού όμως κάνουν ότι μπορούν να γίνει το κλίμα πολικό! Δεν τους ενδιαφέρει η προώθηση της επιχειρηματικότητας και περιορίζονται μόνο στην επιβολή νέων φόρων.
Ο βουλευτής του Ποταμιού στάθηκε επίσης στις «κουτοπονηριές» ορισμένων Υπουργών που νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν… άραγε ποιους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν. Ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο δόγμα «Διορίζω άρα υπάρχω» αναρωτώμενος τι ισχύει «Ηθικό πλεονέκτημα ή μυθικό δούλεμα τελικά;».
Για την Παιδεία και τον περίφημο διάλογο από πλευράς του κ. Φίλη κατήγγειλε τις πρόσφατες μεθοδεύσεις και τις αιφνιδιαστικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση από το σύνθημά της «είμαστε κάθε λέξη του συντάγματος» πλέον έχει γίνει «είμαστε η κάθε τροπολογία των νομοσχεδίων». Σχολίασε τέλος ότι ευτυχώς που στον προϋπολογισμό δεν επιτρέπονται τροπολογίες!
Στα σημεία του προϋπολογισμού σχετικά με την Παιδεία ο κ. Μαυρωτάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πρότασης του Ποταμιού για επέκταση του θεσμού των πειραματικών σχολείων και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ανέφερε ωστόσο τον προβληματισμό του για τη μείωση των κονδυλίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τον αθλητισμό στάθηκε στο γεγονός ότι ενώ το 2016 είναι Ολυμπιακή χρονιά, η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει σημαντικά τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Επεσήμανε όμως το θετικό δείγμα της αύξησης του ειδικού προϋπολογισμού για το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και αυτό γιατί του λείπει και το όραμα και ο τρόπος και οι άνθρωποι, συμπληρώνοντας τέλος ότι η κυβέρνηση πρέπει να πετάξει τις κομματικές παρωπίδες και να αφήσει επιτέλους τις πελατειακές πρακτικές για να σωθεί χώρα.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Ο προϋπολογισμός είναι η διαδικασία εκείνη που μοιράζει την πίτα. Τα μαθηματικά λοιπόν εδώ είναι ανίκητα. Νικάνε και τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό και την παροχολογία. Δεν μπορείς και να κόψεις φόρους και να αυξήσεις και δαπάνες σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Το θέμα λοιπόν στον προϋπολογισμό και αυτό που διαφαίνεται είναι οι προτεραιότητες που δίνει η κάθε κυβέρνηση. Τι θα κόψει, τι θα αυξήσει, που θα βρει τα έσοδα κλπ. Ο Προϋπολογισμός είναι λοιπόν μια βασική εικόνα της οικονομίας.
Η οικονομία όμως είναι κλίμα και αντί να προσπαθήσετε να το κάνετε εύκρατο κάνετε ότι μπορείτε για να είναι αυτό το κλίμα πολικό. Να μην κινείται τίποτε λόγω της αβεβαιότητας. Να μένετε ακίνητοι, προσποιούμενοι ότι επελαύνετε.
Να κάνετε κουτοπονηριές (ψηφίζουμε αλλά δεν θα εφαρμόσουμε, απεργήστε για να ανατρέψετε αυτά που ψηφίζουμε) σαν να είσαστε τα παιδάκια που κάνουν ζαβολιές και θέλουν να κοροϊδέψουν τον δάσκαλο.
Αντιστέκεστε με νύχια και με δόντια σε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης κρατικής περιουσίας λες και οι δουλειές θα πέσουν από τον ουρανό. Αντιστέκεστε στον εξορθολογισμό του δημοσίου, προσπαθώντας μάλιστα να χωρέσετε σε αυτό όσους δικούς σας μπορείτε. Συνεχίζετε το γνωστό δόγμα της μεταπολίτευσης «Διορίζω άρα υπάρχω». Όταν λέμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, δεν εννοούμε της ανεργίας των ψηφοφόρων σας ή των συγγενών σας, αλλά το συνολικό πρόβλημα της κοινωνίας.
Ηθικό πλεονέκτημα ή μυθικό δούλεμα τελικά; Δεν έχετε κάνει τίποτε για προώθηση της επιχειρηματικότητας (δεν πιστεύετε άλλωστε σε αυτήν) εκτός αν θεωρείτε ότι οι νέοι φόροι θα την προωθήσουν.
Έχουμε αναλωθεί στη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Μα και το τελειότερο σύστημα να φτιάξουμε χωρίς δουλειές, χωρίς ανάπτυξη θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Εκεί λοιπόν πρέπει να δώσουμε την έμφαση στο πώς θα βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, την ατμομηχανή της οικονομίας να ορθοποδήσει κι όχι πώς θα γεμίσουμε το δημόσιο με δικά μας παιδιά.
Δεν σας λείπουν οι 5-10 βουλευτές που ψάχνετε. Σας λείπει το όραμα, σας λείπει ο τρόπος, σας λείπουν οι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν. Έχουμε ένα στενό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε με λίγους, το παραδέχομαι βαθμούς ελευθερίας.
Όμως έστω κι έτσι μπορούν να γίνουν πράγματα. Το παράδειγμα του κ. Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας, είναι η εξαίρεση στον θλιβερό κανόνα. Ένας άνθρωπος που ξέρει τον τομέα του, όχι επειδή το λέει ο ίδιος, αλλά επειδή μιλάει το παρελθόν και το έργο του γι αυτό. Ελπίζω μόνο να μην τον καπελώσουν κάποτε και αυτόν οι κομματικοί μηχανισμοί.
Για τα βασικά κομμάτια του προϋπολογισμού μίλησαν οι εισηγητές μας. Θα σταθώ μόνο στα της Παιδείας, της Έρευνας και του Αθλητισμού. Δεν θα γκρινιάξω μόνο, θα αναφερθώ και στα θετικά. Θα μπορούσα να τα αποσιωπήσω ως καλή αντιπολίτευση, αλλά φαίνεται ακόμα δεν έχω μπει καλά στο πετσί του ρόλου του πολιτικού. Πάντα ψάχνω αχτίδες αισιοδοξίας.
Στην εισηγητική έκθεση βλέπουμε με ικανοποίηση ότι στα θέματα παιδείας υιοθετείτε κάποιες από τις προεκλογικές προτάσεις του Ποταμιού όπως η επέκταση του θεσμού των προτύπων και στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μην καταγγείλω τις μεθοδεύσεις του Υπουργού που, ενώ ζητάει διάλογο και συναίνεση στα θέματα παιδείας, περνάει θέματα ουσίας (κι όχι διαδικαστικά) με αιφνιδιαστικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια.
Όπως για παράδειγμα ο τρόπος επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης που περιλαμβάνει τώρα και συνέντευξη η οποία ήταν αμαρτωλή τον Μάιο κατά τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αγιοποιήθηκε ξαφνικά τώρα που θα την πραγματοποιούν οι διορισμένοι από σας περιφερειακοί διευθυντές).
Να ανοίξω μια μικρή παρένθεση. Γενικά έχουμε αποκτήσει ένα μιθριδατισμό απέναντι στις άσχετες κι εκπρόθεσμες τροπολογίες και κάτι πρέπει να κάνουμε ως Βουλή γι αυτόν τον εκφυλισμό. (21 τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια). Από το είμαστε «η κάθε λέξη του συντάγματος» έχετε γίνει είμαστε «η κάθε τροπολογία των νομοσχεδίων». Ευτυχώς στον προϋπολογισμό δεν επιτρέπονται και γλιτώσαμε. Κλείνει η παρένθεση.
Στα νούμερα τώρα για την παιδεία προβληματιζόμαστε για την μείωση πάνω από 10% των κονδυλίων για την ανώτατη εκπαίδευση (από 913 το 2014 σε 819 το 2016). Απορία επίσης μας δημιουργεί η αύξηση από 1 εκ. ευρώ το 2014 (2.5 εκατομ. Πραγματοποιημένα το 2015) σε 12.3 εκατ. το 2016 στο κονδύλι για τις εισιτήριες εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. Γιατί αυτό το άλμα; Δικαιολογείται από τις διπλές εξετάσεις που καταφέρατε να έχετε;
Στην έρευνα επικροτούμε το γεγονός της αύξησης στα κονδύλια της ΓΓΕΤ κατά 20%. Όπως και τη δημιουργία του ειδικού ταμείου για την έρευνα. Αρκεί τα χρήματα αυτά να πάνε εκεί που πρέπει με διαφανείς, αξιοκρατικές διαδικασίες.
Πάμε στον αθλητισμό. Στη σελ. 49 της εισηγητικής έκθεσης υπάρχει το κεφάλαιο «Πολιτισμός & Αθλητισμός» όπου έχει 9 δράσεις-bullets εκ των οποίων ΚΑΜΜΙΑ δεν αναφέρεται στον αθλητισμό. Αυτό είναι το όραμά σας για τον αθλητισμό το 2016;
Για όσους δεν το ξέρουν το 2016 είναι μια Ολυμπιακή χρονιά. Βλέπουμε όμως το κονδύλι στην ΓΓΑ να μειώνεται από 67 εκ. το 2014 σε 50 εκ. (59 το 2015). Βέβαια θα μου πείτε υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στην κοινωνία. Δεν διαφωνώ.
Η Πολιτεία αναλώνεται στο να τιμά τους αθλητές όταν φέρνουν επιτυχίες, τους καλεί για να τους συγχαρεί και να ακούσει τα προβλήματά τους (κατόπιν εορτής), αλλά όσα χρόνια θυμάμαι εκτός από το να συγχαίρει τις επιτυχίες κάνει πολύ λίγα για να προετοιμάσει τις επιτυχίες αυτές.
Ελπίζω τουλάχιστον ακόμα και τα μειωμένα κονδύλια να πιάσουν τόπο και να πάνε εκεί που πρέπει κι όχι σε σωματεία και ομοσπονδίες ημετέρων. Μακάρι.
Για να λέμε όμως και τα καλά είναι πολύ θετικό το γεγονός της ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ ώστε να μπορεί να κάνει αξιοπρεπώς τη δουλειά του.
Εν κατακλείδι, είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το καραβάνι του δυσκολεύεται να προχωρήσει. Το έχει καταλάβει κι ο ίδιος. Τα μηνύματα από έξω δεν είναι ενθαρρυντικά (βλ. τα περί αναστολής συνθήκης Σένγκεν που έχουν διαρρεύσει).
Ελπίζουμε ειλικρινά το καραβάνι να μην χάσει πάλι τον δρόμο του και ζητάει ξανά βοήθεια όπως τον Αύγουστο. Εμείς πιστεύουμε -και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε- ότι η χώρα θα σωθεί τελικά μόνο μέσα από ειλικρινή συνεργασία των δυνάμεων της λογικής. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η πρότασή μας για τον εκλογικό νόμο που παρουσιάστηκε προχθές. Μια πρόταση που προσπαθεί να ξεπεράσει τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και να ανοίξει νέους ορίζοντες. Να δούμε λίγο πέρα από τις κομματικές παρωπίδες και να αφήσουμε πίσω πρακτικές πελατειακής αντίληψης. Γιατί το ζητούμενο τελικά δεν είναι να ενώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά τις δυνάμεις του μέλλοντος.