3 Δεκεμβρίου, 2015

«Αξίζουμε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα»

Η ομιλία του βουλευτή Ροδόπης με το Ποτάμι, Ιλχάν Αχμέτ, κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, όπως και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα από "Το Ποτάμι", καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του έτους 2016.

Ειδική αναφορά γίνεται στην ομιλία του βουλευτή στα αναπτυξικά δεδομένα της Θράκης και τους λόγους της οικονομικής της υστέρησης σε όλους τους δείκτες ευημερίας και την απόκλιση του ΑΕΠ της τόσο από τον εθνικό, όσο και τον κοινοτικό μέσο όρο.

Επίσης, ο Ιλχάν Αχμέτ αφιερώνει σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις γύρω από την βιωσιμότητά του.

Αναφορά υπάρχει στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, καθώς και στα μειονοτικά διακαιώματα, με τα οποία η παρούσα κυβέρνηση δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα.

"Σχεδόν 11 μήνες τώρα στην Θράκη δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να εφαρμόζετε πολιτική ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα. Απεμπολήσατε την αριστερή σας ταυτότητα και ιδεολογία και καταστήσατε τους εκφραστές του εθνικισμού πολιτικά κυριάρχους στην Θράκη".

"Καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό του 2016 δηλώνοντας ότι αξίζουμε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα".

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η φτωχότερη της Ελλάδας και μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης μαζί με την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία. Ας σταθούμε όμως για λίγο στους αριθμούς που με γλαφυρό τρόπο αποτυπώνουν την οικονομική και αναπτυξιακή πραγματικότητα της περιοχής μας.

Η Eurostat δημοσιοποίησε στις 21 Μαΐου τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των περιφερειών το 2013. Στην Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είχε την πικρή πρωτιά να έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από όλες τις Ελληνικές περιφέρειες.

Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έφθανε μόνο στο 52% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η αμέσως επόμενη είναι η Ήπειρος με 55%. Η Περιφέρεια μας παράγει μόνο το 3,9% του ΑΕΠ της χώρας, όταν η Αττική παράγει το 48,9%. Βλέπουμε ότι από το 2000 ως το 2008 είχαμε σε όλους τους νομούς ανάπτυξη και από εκεί και πέρα συνεχή πτώση.

Βλέπουμε ότι τη μεγαλύτερη πτώση την είχε η Ροδόπη, που το 2012 παρήγαγε μόνο το 72% αυτού που παρήγαγε το 2008. Η Περιφέρεια ΑΜΘ παρά τα αλλεπάλληλα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και ΕΣΠΑ δεν μπόρεσε να συγκλίνει, όχι μόνο στα κοινοτικά, αλλά ούτε καν στα εθνικά δεδομένα. Η Ροδόπη στα χρόνια της κρίσης γνώρισε τη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος

Η Περιφέρεια στηριζόμενη ιδιαίτερα στον Αγροτικό τομέα και τη Δημόσια Διοίκηση, τομείς με χαμηλή προστιθέμενη αξία, δεν μπόρεσε να αναπτύξει δυναμική. Ο Τουρισμός δεν βοήθησε μέχρι τώρα όπως σε άλλες ελληνικές περιφέρειες. Η Βιομηχανία έδειξε μικρή προσαρμοστικότητα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και δεν έγινε αρκούντως ανταγωνιστική.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτές τις μέρες στην Κομοτηνή το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής που εξυπηρετεί 110.000 πολίτες βρίσκεται στα πρόθυρα της αναστολής λειτουργίας του. Οι εργαζόμενοι μιλούν για 120 κενές οργανικές θέσεις, που καθιστούν ασφυκτικό το περιβάλλον λειτουργίας του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής στην σύσκεψη φορέων της Ροδόπης, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εξυπηρετεί το χρόνο 60.000 ασθενείς. Παράλληλα, το Νοσοκομείο Κομοτηνής εφημερεύει κάθε μέρα διαθέτοντας συνολικά 84 νοσηλευτές ενώ τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν τα 72.

Είναι, πράγματι, θλιβερό όσο και εξοργιστικό το γεγονός ότι μια περιοχή όπως η Θράκη με τόσα πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωγραφική της θέση, οι άφθονες πλουτοπαραγωγικές της πηγές, το ανθρώπινο δυναμικό της και η πολύ-πολιτισμική σύνθεση του πληθυσμού της, η γειτνίασή της με τεράστιες αγορές στα Βαλκάνια, την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή Τουρκία, να έχει οδηγηθεί σε τέτοιο οικονομικό μαρασμό ώστε να καθίσταται η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας.

Για να αλλάξει αυτή εικόνα απαιτείται αξιοποίηση του συνόλου του παραγωγικού δυναμικού του τόπου. Χωρίς κοινωνικούς, θρησκευτικούς ή εθνοτικούς διαχωρισμούς. Θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους κυρίους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να τους πω ευθέως τα εξής:

Σχεδόν 11 μήνες τώρα στην Θράκη δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να εφαρμόζετε πολιτική ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα. Απεμπολήσατε την αριστερή σας ταυτότητα και ιδεολογία και καταστήσατε τους εκφραστές του εθνικισμού πολιτικά κυριάρχους στην Θράκη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στην Ροδόπη 7.000 οικογένειες εμπλέκονται με την καλλιέργεια του καπνού δηλαδή περίπου 30.000 άνθρωποι ζουν μόνο από το καπνό. Οι καπνοπαραγωγοί επιζητούν το σπάσιμο των ολιγοπωλιακών εμπορικών καρτέλ που στραγγίζουν πλήρως το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και λυμαίνονται τον χώρο της εμπορίας και εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα αυτών τον ανθρώπων χωρίς καμία προστασία από την κυβέρνηση. Η πολιτική που εφαρμόζετε έχει εξοντώσει τους αγρότες μας…

Η φορολόγηση των αγροτών από το μηδέν, η καταβολή της προκαταβολής του φόρου, η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, η αύξηση του ΦΠΑ και ιδίως η αύξηση των εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ, έτσι όπως νομοθετήσατε χθες στο “άρθρο 13” του νόμου για τα βοσκοτόπια και η επικείμενη αύξηση της εισφοράς υπέρ ΟΓΑ- λαμβάνοντας υπόψη και την μη ύπαρξη πολιτικής για την ενίσχυσή των καπνοπαραγωγών- θα οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδα το 80% του πληθυσμού στην Θράκη, καταδικάζοντας την περιοχή στην κυριολεξία σε φτώχια.

Αυτή η φτώχια, αυτή η απραξία εκ μέρους σας, δεν έχει θρησκεία κύριοι της κυβερνήσεως, δεν αφορά μουσουλμάνους ή χριστιανούς, δεν έχει καταγωγή. Η κραυγή αυτή είναι κραυγή όλων των κατοίκων της Θράκης οι οποίοι είναι ενωμένοι και ζουν αρμονικά…

Αυτή η κυβέρνηση έχει σχέδιο για όλους αυτούς τους ανθρώπους, γι’ αυτήν την ακριτική περιοχή; Δεν νομίζω…. Την νοιάζει; Ούτε αυτό πιστεύω, από την μέχρι σήμερα πορεία της στην περιοχή μου…

Στα κλασικά μειονοτικά ζητήματα δε, που αφορούν την Μειονότητά μας, όπως είναι οι διαχειριστικές επιτροπές, τα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» και του «συνεταιρίζεσθαι», ούτε εκεί δυστυχώς διαβλέπω βούληση επίλυσης των θεμάτων και πρόθεση διαλόγου…

Οι κάτοικοι της Θράκης, κύριοι της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής, δεν επιζητούν ειδική μεταχείριση, αλλά ισοτιμία σε κάθε έκφανση του καθημερινού τους βίου. Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά η πολιτική σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά ένα συντηρητικό πισωγύρισμα που γεννά μνήμες από ένα παρελθόν που πιστεύαμε ότι το αφήσαμε πίσω μας οριστικά.

Καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό του 2016 δηλώνοντας ότι αξίζουμε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.